jacekzom  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ds a piereścień przysłony.
Witam,
Właśnie odkryłem, że mój Ds nie działa z pierścieniem przysłon obiektywów. Myślę, że kiedyś działał, tj na oryginalnym oprogramowaniu (może mi się zdaje). Po wgraniu nowego softa, nie działa. Korpus nie rozpoznaje przysłony ustawionej pierscieniem. Można ją tylko zmieniac przez body (pozycja A), lub jak w starych manualach robić podląd ostrosci i ustawić czas. Zauważyłem również, że 3 styk od góry w korpusie jest wciśnięty do srodka :-( . Nie sądzę żeby działał.
Czy to jest normalne, że korpus DS (nowy pogram) nie ma info o przysłonie ustawionej z na pierścieniu?

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
A "Use aperture ring" masz na "permitted"? Sorki ale piszę z pamięci więc mogłem trochę przekręcić.

Tak. Jak będzie na ''prohibited'' to migawka sie w ogóle nie wyzwoli.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jacekzom napisał/a:
Czy to jest normalne, że korpus DS (nowy pogram) nie ma info o przysłonie ustawionej z na pierścieniu?

tak, to jest normalne, na starej wersji oprogramowania też nie miał tego info, po prostu coś źle pamiętasz

wszystkie cyfrowe lustrzanki Pentaxa mają tzw "wykastrowany" bagnet - tzn brak dźwigienki odpowiedzialnej za zczytywanie informacji o ustawionej na pierścieniu przysłonie
normalna praca z obiektywami wyposażonymi w pierścień przysłon możliwa jest tylko na pozycji A. Na pozostałych pozycjach pierścienia przysłon, przed wykonaniem fotki należy mierzyć światło przy pomocy zielonego guzika, czy co tam w ten deseń DS posiada ;-)

Coś takiego, po co to zrobili? Koszty? Bezsens. Nie ma to jak stary dobry MZ-3 :-D .

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ha! 8-)

jacekzom napisał/a:
Coś takiego, po co to zrobili? Koszty? Bezsens. Nie ma to jak stary dobry MZ-3 :-D .

w analogach też już używali tego pomysłu, i to z gorszym skutkiem, bo aparatom brakło zielonego guziora ;-)

[ Dodano: 2009-09-25, 22:56 ]
mygosia napisał/a:
Ha!

znów sobie przypomniałaś że trzymasz kastrata w torbie :?: ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
:mrgreen:
Nieee...

Znow mi sie przypomnialo, ze o tym nie wiedzialam - i to 2x ;-)

Zawsze używałem tego triku z maualami. Myślałem że jak mam nietani obietyw z A (np 28-105 IF&AL) to pierscień też działa. Tzn aparat robi zdjęcie, ale przysłona ustawia się chyba do jakś tam stałej wartości.
W sumie to można wszystkim sterować z korpusu, kwestia przyzwyczajenia.

jacekzom napisał/a:
Myślałem że jak mam nietani obietyw z A (np 28-105 IF&AL) to pierscień też działa

no niestety - pierścień to pierścień, czy to seria A czy M czy K (czy też F, FA, DFA :-P )
jedynie na pozycji A jest pełna współpraca

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
jacekzom napisał/a:
Zauważyłem również, że 3 styk od góry w korpusie jest wciśnięty do srodka

To jest normalna pozycja poniżej poziomu bagnetu aby nie był zwierany obiektywami bez styków. Ten sam styk w obiektywie jest dosyć mocno wystający.

Skocz do: