DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
zdjęcia z aparatu bezpośrednio na monitor
Jestem w stanie zapisać zdjęcia bezpośrednio z aparatu na komputer.
Windows Vista + K20D (połączony przez USB z komputerem) + Pentax Remote Assistant 3 v 3.51
Mamy możliwość sterowania aparatem z kompa, lub ustawiania parametrów w aparacie (interesuje mnie druga opcja).

po uruchomieniu Remote .. ( pod Vistą prawy klawisz myszy i opcja uruchom jako administrator) wybieram:
tools/options - określam katalog gdzie mają być zapisane zdjęcia
file/ auto save mode - automatycznie zapisuje w katalogu każde zdjęcie/ zdjęcia , w tym RAW+ (RAW + jpg)

W oknie na kompie wyświetla się każde kolejne zrobione zdjęcie. I tu mam problem. Okno w tym programie - Pentax Remote Assistant jest niewielkich rozmiarów.
Dlatego potrzebuję namiary na program/ przegladarkę, która automatycznie wyświetalałaby kolejne zdjęcia pojawiające się w danym katalogu, w tym pliki RAW Pentaxa, na całym ekranie.
Stawiam duże :-B za pomoc.

KoZoL  Dołączył: 07 Sie 2009
Przegladarka, która jest darmowa i obsluguje pliki RAW Pentaxa i nie tylko to irfanview.
Irfanview-program

Plugin -aby czytalo formaty RAW i nie tylko :)

W każdym bądź razie program ma bardzo wiele funkcji.
Jest duża szansa, że własnie taka się znajdzie własnie w nim :)
Aaaa i spokojnie można go "spolszczyć" - wrazie czego :)
Niestety tylko tyle mogę pomóc :)
Pozdrawiam

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Wypróbuj Picasa, ściąga fotki z aparatu, czyta i wyświetla Raw-y. Jest darmowy.

Andre53 napisał/a:
Wypróbuj Picasa, ściąga fotki z aparatu, czyta i wyświetla Raw-y. Jest darmowy.

Interesuje mnie następujący tryb pracy:
pstryk w aparacie i zdjęcie bez żadnej ingerencji pojawia się na monitorze, następny pstryk i pokazywane kolejne zdjęcie, itd. Żadnych kliknięć na klawiaturze.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Potrzebujesz programu, który będzie w tle monitorował zmiany w danym folderze (hook). Przy pojawieniu się nowego pliku, powinien wykonać konkretną akcję na tym pliku, np. pokazanie go w jakiejś przeglądarce (Irfan).

Pogooglałem trochę i nic gotowego nie znalazłem, takie coś można bez większego trudu napisać w jakimś z języków programowania.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Jakby tam w lightroomie czy innym tak zrobić że to zdjęcie idzie do programu (jak pisałeś chcesz mieć ustawienia w aparacie) i od razu by się wyświetlało. Może jeszcze Aperture?

Byłem na jednym pokazie i koleś z canona bez problemu jakimś programem robił to na czym Ci zależy.

Pentax Remote Assistant wyświetal tak jak chcę, tylko okienko ma ok 11 x 17 cm.
Potrzebuję na pełny ekran. Widziałem też podczas pracy SONY.
Działało to chyba na dwóch programach Remote Camera i Image Data Lihtbox SR.

Jarek Dabrowski napisał/a:
takie coś można bez większego trudu napisać w jakimś z języków programowania

Potrzebuję jakiegoś guru od programowania? Ile taki programik mógłby kosztować?

Kretyn jestem, bo nie wpadłem na pomysł, żeby szukac pod "folder monitor"

Poniżej przykład, jak zaprząc do tego IrfanView - po modyfikacjach można uzyć pewnie każdej innej przeglądarki, która potrafi uruchomić się na pełnym ekranie z linii komend.

1. Ściągasz program "Directory Monitor":
http://www.tucows.com/preview/600774
On się nie instaluje - to jest jeden exe, który się uruchamia
2. W Remote Assistance ustawiasz, żeby zapisywał w konkretnym folderze (w tym przykładzie to będzie e:\temp)
3. W katalogu, w którym zapisałeś Directory Monitor (w tym przykładzie to jest e:\install\foldermonitor) stwórz plik iv.bat, w którym będzie:
"C:\Program Files\IrfanView\i_view32.exe" %1 /fs

4. W Directory Monitor dodaj e:\temp do monitorowanych folderów, wejdź w edycję, ustaw żeby reagował tylko na nowe pliki i ustaw co ma uruchamiać (nasz plik iv.bat).

5. W opcjach monitorowania możesz odptaszyć, żeby nie wyskakiwały powiadomienia w trayu o każdym nowym pliku.

Sprawdzałem - działa. Po skopiowaniu pliku do e:\temp, pojawia się IrfanView z obrazkiem na pełnym ekranie.

Minusem jest pojawianie się okienka cmd, ale to urok wołania batów. Można pewnie coś pokombinować ze skrótami albo skryptami VBS, ale juz mi się nie chciało sprawdzać.
Próbowałem wołać Irfana bezpośrednio z tego programiku, ale nie udało mi się pokazać pliku.

Jarku, :-B :-B :-B .
Wypróbuję wieczorem.

[ Dodano: 2009-09-18, 20:59 ]
No niestety mam komunikat:

E:\zdjecia\IMGP0001.pef: Can't read file header!
Unknown file format or file not found!

Irfanview v. 4.25 wgrane pluginy ze strony irfanview. Zdjęcia zapisują się w katalogu:
E:\zdjecia
Jest informacja o dodaniu zdjęcia do tego katalogu.

[ Dodano: 2009-09-18, 21:19 ]
Pliki *.pef przeglądarka wyświetla. Cały ten proces kończy się komunikaten jak wyżej.

[ Dodano: 2009-09-19, 01:54 ]
i zrzut ekranu

Pojawia się jeszcze okno przegladarki IrfanView, ale całe czarne.

[ Dodano: 2009-09-25, 14:53 ]
A czy ktoś próbował zamiast kabla USB taką metodę? Opis z alleg..

Eye-Fi Share SDHC 4gb bezprzewodowa - umożliwia przesyłanie również filmów zrobionych aparatem
Zwiększa się tendencja do rezygnacji z przewodów w różnego rodzaju urządzeniach elektronicznych. Najnowsza karta SD Eye-Fi sprawia, że użytkownik może przesyłać pliki bezpośrednio z karty do internetu. Wystraczy tylko wymienić zwykłą kartę SD lub SDHC na NOWĄ Eye-Fi i właczyc aparat.
Aplikacja pozwalająca na przesyłanie zawartości karty uruchamia się automatycznie, gdy Eye-Fi znajdzie się w zasięgu hotspotu Wi-Fi. Pliki mogą być przesyłane wprost do sieci, do serwisów służących do wymiany zdjęć, takich jak Flickr, Snapfish oraz Facebook, jak również na dysk komputera.

Hawranek  Dołączył: 24 Wrz 2009
Myślę, że wszystkiego w życiu należy spróbować. Ja nie miałem z tym do czynienia. Jeżeli to nie jest kosztowna inwestycja to kupuj, a potem podzielisz się z nami swoją opinią :lol:

DarekK napisał/a:
Pojawia się jeszcze okno przegladarki IrfanView, ale całe czarne.
A działa ci jeśli po prostu kopiujesz do tego katalogu jakies jpgi? Jesli tak - to znaczy, że masz problem z Irfanem, który nie chce pokazać pefa. Zaptasz w "Properties/Plugins" "Try to load embedded preview image" - wtedy IV będzie ładował zaszytego jpga a nie próbował dekodować rawa.

Mogłem sprawdzić przed chwilą. Dla plików *.jpg mam ten sam efekt

A skopiuj "ręcznie" plik jpg do tego katalogu.

piotrd  Dołączył: 27 Sty 2009
DarekK napisał/a:
Interesuje mnie następujący tryb pracy:
pstryk w aparacie i zdjęcie bez żadnej ingerencji pojawia się na monitorze, następny pstryk i pokazywane kolejne zdjęcie, itd. Żadnych kliknięć na klawiaturze.

Chyba najbliższym i naprostszym rozwiązaniem będzie: ACDSee dla Pentax (do pobrania z Pentax Polska).
Można ustawić prawie pełny ekran (na dole małe miniaturki) lub ok 2/3 jeżeli z oknami Pentax Remote.
Nie czyta RAW (być może jest tak możliwość po dograniu czegośtam) ale i tak w katalogu zpisuje się RAW a potem JPG więc pokazuje JPG bo jest ostatni.

Przy ręcznym kopiowaniu działa z plikami *.jpg. Przy *.pef pokazuje błąd jak wyżej. Natomiast podczas klikania na okno przy wyświetlonym pliku (*.jpg) działa jak pokaz slajdów i wtedy wyświetla bez problemów pliki *.pef.

[ Dodano: 2009-09-25, 23:52 ]
piotrd napisał/a:
Chyba najbliższym i naprostszym rozwiązaniem będzie: ACDSee dla Pentax

Dzięki za wskazówkę. Zaraz sprawdzę.

DarekK napisał/a:
Przy ręcznym kopiowaniu działa z plikami *.jpg.
Wygląda na to, że irfan próbuje odczytać ten plik, zanim jeszcze zostanie zamknięty przez RA. Trzebaby odczekać jakąś sekundę. Możesz poszukać jakiegoś programiku typu "delay", bo z tego co pamiętam, bezpośrednio w batchu się tego nie da zrobić.
DarekK napisał/a:
Przy *.pef pokazuje błąd jak wyżej. Natomiast podczas klikania na okno przy wyświetlonym pliku (*.jpg) działa jak pokaz slajdów i wtedy wyświetla bez problemów pliki *.pef.
To też tak jakby wskazywało na próbę odczytu pliku (pef) zanim zostanie on w całości zapisany...

piotrd :-B :-B :-B działa, muszę tylko doczytać w instrukcji jak wpasować zdjęcie w okno preview. Wyświetla mały fragment.
Jarku :-B :-B :-B za dotychczasową pomoc.

piotrd  Dołączył: 27 Sty 2009
DarekK napisał/a:
Wyświetla mały fragment.

najpierw F7
potem Ctrl + Shift + F

Szukałem też plugin do RAW ale plugin do K0D jest na wyższe wersja ACDsee i nie chce się instalować.

Ttak przy okazji zapytam czy nie zacina ci się Remote Assistant przy ptransferowaniu RAW do ompuera. Znazłem tylko w necie, że zacina się przy dłuższych czasach (u mnie różnie) i e znaazłem rozwiązania na WinXP

[ Dodano: 2009-09-26, 01:21 ]
coś mi się klawiatura też zacina ;-)

zapomniałem dodać, że pod prawą myszą jeszcze View > Thumbnail Size > 40x30

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pierwszego PEFa w IrfanView otwiera się poleceniem "Otwórz za pomocą", następne w katalogu już "wczytuje strzałkami".

plwk napisał/a:
Pierwszego PEFa w IrfanView otwiera się poleceniem "Otwórz za pomocą", następne w katalogu już "wczytuje strzałkami".

U mnie występował inny problem. Automatycznie nie wczytywał nowych plików pojawjających się w katalogu. Dotyczyło zarówno *.jpg i *.pef.
Z otwieraniem ręcznie nie miałem problemów.

piotrd jak na razie zrobiłem testowo ok 200 zdjęć. Wieczorem w pokoju bez lampy, czyli przy dłuższych czasach. Problemów nie zauważyłem.
Wszystkie na przedłużaczu USB 0,5 m. Na 3 metrowym połączenie przestało działać. Stąd moje pytanie kilka postów wyżej o kartę Eye-Fi. Zamówiłem kabel aktywny 5 m już pod konkretną pracę. Pracuję pod Windows Vista, może to jest jakaś różnica. Z drugiej strony nie robię zdjęć seryjnych, to też mogłobybyć powodem do zawieszania się Remote Assistant.

Skocz do: