jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
[ analog] p30t - zwijanie filmu
Witam,
mam problem z moim ulubiencem, czyli p30t. gdy chce zwijac film i wciskam ten przycisk pod spodem to przy probie zwiniecia(wystarczy delikatnie poruszyc wajcha do zwijania) on odskakuje i nie ruszy dalej(gdy komora na film jest pusta takiej sytuacji nie ma wiec negatyw musi miec na to jakis wplyw)... pomaga jedynie ciagle trzymanie wcisnietego przycisku, ale na dluzsza mete jest to wkurzajace... wiecie co moze byc nie tak i jak to samemu naprawic? nie chce mi sie oddawac do serwisu, wole naprawic we wlasnym zakresie. :-)

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
O ile dobrze pamiętam, to ten "dinks" musi być cały czs wciśnięty podczas zwijania.
P30t tak ma i musisz do tego przywyknąć.
Przecież jego zadanie to blokowanie/zwalnianie przewijania filmu, działa więc prawidłowo.

Możesz w pozycji "wciśnięty" przykleić go kropelką :mrgreen: - pomysł głupi, ale skoro
się uprzesz.... :roll:

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
jiro, anatol1 ma rację, w większości aparatów trzeba go trzymać, nie tylko w P30T

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
Kosmo napisał/a:
jiro, anatol1 ma rację, w większości aparatów trzeba go trzymać, nie tylko w P30T

hmmm dziwne, ja zawsze go wciskalem i wtedy zwijalem film(trzymal sie sam w pozycji wcisnietej, ze tak to nazwe)... zreszta mam tez tak w P50 :-) nawet chinon ce-4 tak mial ze wciskalem, zwijalem i dopiero pozniej dynks odskakiwal(przy probie naciagniecia migawki bodajze).
w tym przypadku po wcisnieciu przycisk praktycznie od razu odskakuje.

Sprawdzę dla pewności jak to działa, ale w dzień, bo teraz nie chcę robić rabanu
w szafowych poszukiwaniach petrzydziestkite.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Jutro/dziś pewnie się tu Iza zjawi i wyjaśni na stówę. Bo mam P30T, ale bez filmu w środku, więc nic nie sprawdzę.

Sprawdziłem. "Dinks" po wciśnięciu powinien tak siedzieć do końca zwijania. Naciąg
migawki powoduje wysunięcie "dinksa".
Jiro jednak ma rację, że to jest problem, bo przycisk jest we wgłębieniu i ciągłe trzymanie go może być kłopotliwe.
Do wnętrza aparatki nie zaglądałem, bo siedzi w niej nienaświetlony film, więc
w rozwiązaniu problemu nie pomogę. :-(

Skocz do: