mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
tomecki napisał/a:
mily, gdzieś mi umkneło, zdaje się że kupiłeś jakiś skopany egzemplarz i jak się skończyło możesz powiedzieć?

no, niefartownie bylo, ale jest git:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=2214

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Darekw1967 napisał/a:
Przy Canonie 10D + Tamron 28-75/2.8 nie mialem zadnych klopotow
z winietowaniem z filtrem UV po mimo, ze srednica filtra jest
taka sama jak w DA 16-45.

Zakładałeś szkło "analogowe" do matrycy APS-C, więc i winietowania być nie powinno (wiem, bo przerabiałem to szkło w zestawie z DS'em). Przy zastosowaniu szkła APS na matrycy APS znacznie o to łatwiej :(

A co do "zapasu" na filtr - róznie z tym jest. Pamiętam jak na ostatnim PPD Spinner narzekał, że po nakręceniu polara winietował mu SMC-M 24/2.8. I dlatego zalożył slima. Dla porównania kumpel ma na swoim Nikkorze 20/2.8 najnormalniejszy, "szerokooprawkowy" filtr UV (B+W bodajże) i nie ma problemów.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
A jak się ma bokeh DA 16-45/4 do kita? Ten z kita nie jest najcudniejszy i już cosina 100mm ma ładniejszy.

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
co tam bede za duzo gadal w temacie:
sigma 18-50:2.8 EX DG na pelnej dziurze 50mm, iso 400, istDS

ostrosc na oko - crop ponizej:

fakt jest taki, ze do smc 50(dowolnego) sie to nie rowna, ale roznica na niekorzysc sigmy nie jest wcale taka straszna. A kontrasty i kolorystyka jest cacy w obu wypadkach.

ps. zapomnialbym dodac, ze to oslawiony kiepowaty JPG prosto z DSa...

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
No tak moi drodzy jako, ze już jest cena i niedługo sie pojawi na naszych półkach sklepowych 16-50 SDM a mojej osobie znowu szykuje się dalsza część remontu domu, pytam się jak to już ktoś tu pisał, czy ktoś pozbywa się 16-45/4? Bo raczej na SDM mnie nie będzie stać. 8-)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
zenza napisał/a:
No tak moi drodzy jako, ze już jest cena i niedługo się pojawi na naszych półkach sklepowych 16-50 SDM

u nas pewnie za pare miesiecy dopiero :-(

many  Dołączył: 18 Mar 2007
Więc to prawda, że będzie dopiero końcem maja - początkiem czerwca ?? Japońce promują je zawzięcie, chyba po to żeby publika o nim nie zapomniała :evilsmile:
Któreś już z kolei opóźnienie woła o pomste do nieba.... no chyba, że szkło będzie naprawde udane i niedrogie w PL :evil:

Pozdrawiam. many

many napisał/a:
Więc to prawda, że będzie dopiero końcem maja - początkiem czerwca ?? Japońce promują je zawzięcie, chyba po to żeby publika o nim nie zapomniała
Któreś już z kolei opóźnienie woła o pomste do nieba.... no chyba, że szkło będzie naprawde udane i niedrogie w PL

ja bym sie na twoim miejscu tak nie goraczkowal.
A co kaske juz mas na to szkielko, ze tak ci opoznienie premiery przeszkadza :?:

many  Dołączył: 18 Mar 2007
nie rozmawiamy o pieniądzach, lecz o konkretnym obiektywie....

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Darekw1967 napisał/a:
Przy Canonie 10D + Tamron 28-75/2.8 nie mialem zadnych klopotow
z winietowaniem z filtrem UV po mimo, ze srednica filtra jest
taka sama jak w DA 16-45.
(praktycznie uzywam tej samej UV-ki z Tamrona)

Po pierwsze Tamron "od dolu" ma znacznie wezszy kat widzenia, po drugie, w Canonie ciut wiekszy crop 1.6x czyli kat widzenia na Tamronie bedzie odpow. 45 mm na pelnej klatce, podczas gdy Pentax daje z cropem 1.5x od dolu 24 mm), po trzecie to zupelnie inna konstrukcja optyczna i trudno porownywac oba szkla ;-)

Cytat
nie rozmawiamy o pieniądzach, lecz o konkretnym obiektywie....

nie ma w sumie o czym rozmawiac. Bylo juz o tym szkielku tyle, ze szkoda dalej ten watek ciagnac i ciagle narzekac, ze jeszcze nie ma. To, ze bedziemy narzekac nic nie zmieni. Trzeba czekac, gadaniem nic nie przyspieszymy. pojawi sie na rynku to bedziemy dyskutowac.

Skocz do: