motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
Film upackany gabka i co dalej?...
Problem moj polega na tym ze najprawdopodobniej przy zwijaniu z powrotem do kasetki caly film upackal sie, nie pierwszej mlodosci, gabka uszczelniajaca komore filmu :-| pytanie czy da sie go jeszcze jakos uratowac zeby cos z niego bylo, czy przepadlo zupelnie?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Musisz go po ciemku umyc w benzynie ekstrakcyjnej PRZED wolaniem. Sprawdz na koncowce, czy nie zzera podłoża i koreksu, nawin na szpule - i zalej benzyna. Nie probowalem tego nigdy, wiec na wszelki wypadek niech postoi godzine, potem pobełtaj tym superenergicznie, druga godzine, pobełtaj znowu i wylej. Sprawdz czy benzyna chociaz minimalnie zmienila kolor - to dobrze (porownaj z czysta benzyna). Jesli plywaja klaczki gabki - troche mniej. Jesli ani jedno ani drugie musisz potraktowac czyms mocniejszym- np. acetonem

Po powyzszej zabawie wytrzas co sie da z koreksu i zrob kilka serii zalania ciepla (~27st) woda z ludwikiem i ostrego bełtania. Mozesz dla pewnosci zostawic z otwartym wieczkiem na noc, coby wyparowało.

Aha - wszelkie beltanie rozpuszczalnikow koniecznie NA SWIEZYM POWIETRZU. Jakbys zapomnial, to opowiesz jak bylo :-P

alkos, dzieki tak zrobie tylko czy benzyna emulsji mi nie zezre?

motaba_virus napisał/a:
alkos, dzieki tak zrobie tylko czy benzyna emulsji mi nie zezre?

No wlasnie musisz sprobowac na koncowce, ale obstawiam że nie :-)

troche sie tego boje, ale co mi pozostaje ;-)
dobra w przyszly tyg bede walczyl :-D

w sumie najbardziej sie boje ze do emulsji sie poprzyklejala ta gabka i bedzie kaszana :-/

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Przy zwijaniu mogła się porysować warstwa z emulsją.

Andre53 napisał/a:
Przy zwijaniu mogła się porysować warstwa z emulsją.

porysowac to nie bardzo ew upackac ta gabka, tylko przy zwijaniu upackalo sie podloze filmu tylko juz w kasece emulsja mogla sie upackac od podloza... i tego wlasnie sie boje

motaba_virus napisał/a:
w sumie najbardziej sie boje ze do emulsji sie poprzyklejala ta gabka i bedzie kaszana

Nie, no wlasciwie to nawet w tym przypadku powinno byc dobrze. Jesli mialbys pewnosc ze jest z drugiej strony to mozna najpierw wywolac, a dopiero potem czyscic... ale ten czarny syfex - jesli jest na emulsji - bedzie blokowac wywolywacz i dostaniesz jasne / nieutrwalone plamy.

alkos napisał/a:
ale ten czarny syfex - jesli jest na emulsji - bedzie blokowac wywolywacz i dostaniesz jasne / nieutrwalone plamy.

ot to!
dokladnie o to mi chodzi, jak wszystko nie zlezie od benzyny to bedzie lipa, a takie fajne zdjecia moga z tego byc... ale nie ma co sie martwic na wyrost ;-)

Noto mozesz zostawic na dluzej i czesciej beltac ;-)

alkos napisał/a:
Noto mozesz zostawic na dluzej i czesciej beltac ;-)

:mrgreen:

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Benzynę kup na stacji "orlenu" - będziesz miał pewność, że to nie mieszanina różnych rozpuszczalników (co będzie, jak w płynie będzie trochę acetonu, to się domyślasz?).
Benzyna do ekstrakcji III albo IV, ok. 6 zł/0,5l.

technik219, na orlenie mozna takie cos dostac?

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Film od benzyny nie ucierpi, ale obawiam się że koreks niestety będzie rozpuszczał się, no chyba że masz metalowy z metalową szpulą. Samo "moczenie" w benzynie nie usunie najprawdopodobniej tej "pełzającej" gąbki, a zobaczyć w świetle nie możesz :-) , weź pod uwagę (po płukaniu w benzynie) przetarcie flanelową szmatą dobrze nasączoną benzyną, ze 2-3 razy zmieniając szmatkę na czystą.

Yeti napisał/a:
weź pod uwagę (po płukaniu w benzynie) przetarcie flanelową szmatą dobrze nasączoną benzyną, ze 2-3 razy zmieniając szmatkę na czystą.

Po ciemku? Moze sie udusic :-) Wydaje mi sie ze powinno rozpuscic albo odlepic calkowicie po paru h moczenia i bełtaniu.

A mojego patersona nie rusza, sprawdzalem.

motaba_virus napisał/a:
na orlenie mozna takie cos dostac?

Nie inaczej.
Yeti napisał/a:
Film od benzyny nie ucierpi, ale obawiam się że koreks niestety będzie rozpuszczał się

Spoko> Czysta benzyna nie ruszy nawet plastiku krokusowskiego.
alkos napisał/a:
Wydaje mi sie ze powinno rozpuscic albo odlepic calkowicie po paru h moczenia i bełtaniu.

Po takim czasie to nawet guma do wulkanizacji przechodzi w stan płynny. Wystarczy przetrzeć kilka razy flanelą i po kryku. Niby benzyna jest sucha, ale można dodatkowo do wstępnego namaczania filmu przed wywołaniem dodać kilka kropli zwilżacza (tego od płukania końcowego).

dzieki panowie :-B w przyszym tyg dam znac jak poszlo :-D

motaba_virus napisał/a:
dzieki panowie :-B w przyszym tyg dam znac jak poszlo :-D

Mam nadzieję, że nie palisz ;-)

technik219 napisał/a:
Mam nadzieję, że nie palisz ;-)

dzieki za troske :mrgreen:

Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
Sprobuj 4% roztworu wody utlenionej, takiego uzywa sie do usuniecia warstwy przeciwodblaskowej w kinematografii. Moczenie raczej nie wystarczy, w laboratoriach uzywa sie tego plynu pod cisnieniem albo w polaczeniu z mechanicznym czyszczeniem.

[ Dodano: 2009-09-29, 10:15 ]
technik219 napisał/a:
motaba_virus napisał/a:
na orlenie mozna takie cos dostac?

Nie inaczej.
Yeti napisał/a:
Film od benzyny nie ucierpi, ale obawiam się że koreks niestety będzie rozpuszczał się

Spoko> Czysta benzyna nie ruszy nawet plastiku krokusowskiego.
alkos napisał/a:
Wydaje mi sie ze powinno rozpuscic albo odlepic calkowicie po paru h moczenia i bełtaniu.

Po takim czasie to nawet guma do wulkanizacji przechodzi w stan płynny. Wystarczy przetrzeć kilka razy flanelą i po kryku. Niby benzyna jest sucha, ale można dodatkowo do wstępnego namaczania filmu przed wywołaniem dodać kilka kropli zwilżacza (tego od płukania końcowego).

uwazaj ze zmiekczaczem a przynajmniej bardzo dobrze go wyplucz przed wolaniem, zbablowany wywolywacz nie brzmi dobrze/ pecherzyki powietrza przyklejone do filmu/

Skocz do: