teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Potwierdzam, Cześ odbiera :mrgreen:

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
i na gg odpisuje pozatym mozna pomacac a jak juz sie pomaca ww obiektyw to juz nie da sie nie kupic :mrgreen:

chriss2  Dołączył: 13 Mar 2008
teta napisał/a:
Potwierdzam, Cześ odbiera :mrgreen:

OK OK wierzę - kiedyś dzwoniłem w sprawie Tamrona... :)

hase  Dołączył: 10 Sie 2008
No i zamówiłem sobie naszego pięknego koreańca, i oczywiście musiałem trafić na problematyczny egzemplarz :-/ . Gdy podepnę szkiełko do body, pierścień na A, to lubi sobie utracić kontakt z puszką, znacz pojawia się mało lubiane F--. Czasami przysłona działa dobrze, ale jak złapie obiektyw w rękę aby ustawić ostrość to znów kontakt się urywa. Jak poruszam obiektywem dociskając go to z góry, to z dołu to widać jak przesłona się pojawia i znika w różnych pozycjach. I pytanie, jest jakaś szansa coś z tym zrobić, tudzież że to choroba wieku dziecięcego, czy odsyłać od razu.

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
Może nie łączy na stykach. Spróbuj przeczyścić styki w aparacie i obiektywie np. spirytusem salicylowym.
A jak nie to... niezgodność towaru z umową, chyba, że wolisz naprawiać nowy sprzęt.

xrut  Dołączył: 28 Paź 2007
mam taki efekt przy przejściówkach adaptallowych. jedna z nich jest ok druga czasem nie łączy. Czyściłem styki i nic to nie dało. więc sie męczę. Jak poruszę troche to załapuje i trzyma. No ale w przypadku nowewgo sprzętu raczej bym wymieniał, bo później moze sie nasilić a nie daj boże po gwarancji....

Rava
[Usunięty]
teta napisał/a:
Żaba, Błądzisz, nauka radziecka, wbrew temu co powiada obiegowa opinia, zawsze stała na wysokim poziomie. Im dłużej żyję i im dłużej mam sposobność obserwowania ichniejszych uczonych, to, pomijając wszystkie ideologiczne uprzedzenia, muszę przyznać, że wystrzelenie pierwszego satelity, skopiowanie bomby atomowej, a potem i wodorowej nie było dziełem przypadku.

Może uściślijmy, by nie popaść w paranoję. To kopiowanie stało w CCCP na stosunkowo wysokim poziomie (ale gdzie im do Japończyków), z tego powodu, że nauka i technologia były tam na poziomie niskim. Rozsądni ludzie w Rosji Sowieckiej zabijali czas grą w szachy. Procesorów nie dało się już tak łatwo kopiować jak optyki, czy broni przeciwpancernej, miedzy innymi dlatego dlatego CCCP wylądował w końcu na śmietniku historii, czyli tam gdzie od początku było jego miejsce.

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Rava napisał/a:
wylądował w końcu na śmietniku historii, czyli tam gdzie od początku było jego miejsce.

Czy jesteś przekonany o słuszności tej tezy?
Nie jestem rusofilem ani rusofobem, jednak popatrz na mapę świata. Co widzisz? Czy nasza najjaśniesza jest potęgą? Czy widzisz jak prezydent potęgi gospodarczej świata zrezygnował z zapędów mocarstwowych na rzecz rozsądnego dialogu. Czy nas nie wykiwano? W opinii naszych duchowych i politycznych przywódców my jesteśmy potęgą - niemal jak za czasów I sekretarza, gdy to było, żeby ludziom żyło się dostatnio a Polska rosła w potęgę - i byliśmy chyba 10. potęgą gospodarczą świata - lecz nic z tego nie zostało. Obecna Rosja, spadkobierca byłego CCCP jest jednak potężnym państwem, na tyle potężnym, że trzeba się z nim liczyć. Liczą sie wszyscy - za wyjątkiem wymienionych naszych przywódców.

Rava
[Usunięty]
Nazwany napisał/a:
Rava napisał/a:
wylądował w końcu na śmietniku historii, czyli tam gdzie od początku było jego miejsce.

Czy jesteś przekonany o słuszności tej tezy?
Nie jestem rusofilem ani rusofobem, jednak popatrz na mapę świata. (...) Obecna Rosja, spadkobierca byłego CCCP jest jednak potężnym państwem, na tyle potężnym, że trzeba się z nim liczyć. Liczą się wszyscy - za wyjątkiem wymienionych naszych przywódców.

Wprawdzie to off topic, ale powtórzę: pisałem o CCCP, nie Rosji. Dystansująca się od imperialnej tradycji Związku Sowieckiego Rosja (jak za Jelcyna) może budzić sympatię, w innym przypadku - ostrożność. Meandry taktyki USA mają tu mniejsze znaczenie, za trzy lata w USA być może będzie inna administracja albo też obecnej zmienią się priorytety - z powodu nowej sytuacji w Iranie chociażby. Polska ma 200 lat historii bardzo złych doświadczeń z Rosją, trudno to wymazać z pamięci.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Nazwany, Rava a punkt 1. :!: regulaminu znacie?

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=10785

Rava
[Usunięty]
andrusz napisał/a:
Nazwany, Rava a punkt 1. :!: regulaminu znacie?

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=10785

Napisałem, że to off topic. :)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
offtopikowo też nie dyskutujemy o polityce etc

offtopic nie zwalnia z przestrzegania regulaminu

Rava
[Usunięty]
opiszon napisał/a:
offtopikowo też nie dyskutujemy o polityce etc

offtopic nie zwalnia z przestrzegania regulaminu

Było trochę o kopiowaniu optyki przez Soviet Union, więc może da się podciągnąć.

Skocz do: