jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
cos nowego - koncentrat
Witam,
wlasnie skonczyl mi sie D-76 i xtol, chcialem sprobowac czegos nowego ale w tej chwili interesuje mnie tylko koncentrat(niedlugo sie przeprowadzam i wszystko mam w rozsypce, dlatego bedzie latwiej poki co). zastanawiam sie jaki wybrac... co jest dla mnie wazne: rozrabianie na biezaco, wydajnosc, powinien byc tez jak najbardziej trwaly i zebym mogl od czasu do czasu w nim cos forsowac. oczywiscie efekt koncowy tez ma byc jak najlepszy. :-)
zastanawiam sie nad rodinalem(tylko ktory dokladnie wybrac... w sensie ktoremu najblizej do oryginalu?), ilfosolem, ew. tmax lub ultrafin plus... ale tak naprawde niczego o zadnym z nich nie wiem. i tu wasza rola... doradzicie? :-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
HC-110 da ci wizualnie mniej wiecej to samo co D-76.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Jeśli nie skorzystasz z propozycji alkosa, to Adox ADH 09 (zapomniało mi się oznaczenie-może nie literalnie) czyli Rodinal w nowym wydaniu. Jakby co,to mam nadwyżkę z zakupionej literki i mogę się podzielić (szczegóły na PW).

alkos napisał/a:
HC-110 da ci wizualnie mniej wiecej to samo co D-76.

no to w sumie byloby dobrze, tylko czy daloby rade w nim forsowac? :-) xtola do tego glownie uzywalem.

jiro napisał/a:
tylko czy daloby rade w nim forsowac

Tylko w Erze. 8-)

alkos napisał/a:
jiro napisał/a:

Tylko w Erze. 8-)

eh, czulem ze to byloby zbyt piekne ;-)

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
jiro napisał/a:
tylko czy daloby rade w nim forsowac?

moim subiektywnym zdaniem da Tobie największe możliwości w tym względzie. Jest także praktycznie ścisły odpowiednik Ilforda - Ilfotec HC (mogłem pomylić oznaczenie) - trochę tańszy niż HC 110.

kasa az takiego znaczenia nie ma, wazny jest efekt :-)
jeszcze mam pytanie, jak jest z trwałością ultrafina po otwarciu?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
jiro, Rollei RHS :-)

matth napisał/a:
jiro, Rollei RHS :-)

nie uwierzysz, ale wlasnie o nim czytam :-)

[ Dodano: 2009-09-27, 22:48 ]
w jakim rozcienczeniu robisz? wiesz jak jest z jego trwaloscia? ostatnio rzadziej wywoluje bo mam remont i jednoczesnie przeprowadzke, wiec nie wiem czy kupic od razu caly litr :-)
rhs uzywasz do jakich czulosci?

Uwierzę ;-)

Robię w 1+7, bo mam R3, a ten ma takie chore czasy, że im mocniejszy tym mniej czasu wyciętego z życia ;-) Fome400 robiłem na 1+9 bodaj i wyszła mi najładniej ever. Zawsze twierdziłem, że to parszywy negatyw jest, ale będę musiał zmienić zdanie :-) Co do trwałości to nie wiem.. Robię swój pierwszy litr.

tylko jest mały ból... często robię PanF, strasznie go lubie... a rhs z tego co widze i czytam nie za bardzo sie nadaje do niego... nawet czasow do niego nie podaja. w sumie poki co najbardziej sie sklaniam do ultrafina, sam nie wiem czemu.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
jiro napisał/a:

Tylko w Erze. 8-)

ja forsowałem, 2-3 działki (100@400 i 400@1600 i było całkiem ok!)
z tego co pamiętam - 1:64/128

guerilla napisał/a:
ja forsowałem, 2-3 działki (100@400 i 400@1600 i było całkiem ok!)

Hmmm... ja nie forsowalem, ale pamietam ze i normalnie ucinal troche z cieni... ale co praktyka to praktyka :-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
do normalnej obróbki to ucina, ale jakby się bawić (w maskowanie)- to te szczegóły w cieniach siedzą..

to jest Across 100@400 (przez przypadek, wstrętny G2 nie przeczytał DX'a :-P )

ano ładnie to wyszło :-)

Hmm.. jak dla mnie trochę za mocno kontrastowy, ciekawe jakby to pod powiększalnikiem wyszło :->

smopi  Dołączył: 12 Maj 2008
matth napisał/a:
Hmm.. jak dla mnie trochę za mocno kontrastowy

Jak dla mnie nawet nie "trochę" tylko zdecydowanie za mocno. Jakoś dziwnie mi to przypomina B&W z kiepskiej cyfry. Co do podobania to już kwestia gustu.

smopi, to skaner jest, ucina w cieniach i światłach. Na odbitce myślę, że byłoby dużo lepiej, ale i tak ciut za bardzo :-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
matth, a co niby skaner ma uicnac w cieniach?

Skocz do: