alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
:-D :-D :-D
Glosuje na ten wątek w konkursie na wątek roku :-> :->

Jesli te 3k to dla Ciebie duzo, trzeba bylo umowic sie na odbior osobisty.

Ja zrobilbym tak: Idz na poczte spytaj czy z uwagi na wartosc nie moga otworzyc paczki komisyjnie, jak nie, to powidz zeby odeslali z powrotem, do goscia (na 2 maile) napisz dlaczego nie odebrales i zaproponuj, ze odbierzesz osobiscie.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jakby miec RTG pod reka, to moznaby przeswietlic..

Sa takie male glowice - wielkosci mniejszej niz telewizory Wela. Nawet na poczcie moznaby cos takiego zrobic.

8-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
bez RTG też można sobie poradzić :-P

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Taniej i poręczniej będzie zakupić coś takiego

:mrgreen:

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
dziwne masz te palce, jakieś takie "zmutowane" :mrgreen:

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
tu nie chodzi tylko o to czy w środku jest cegła czy D90 bo całkiem możliwe, że właśnie D90 tylko skoro sprzedawca mimo mojej prośby nie zaznaczył opcji sprawdzenia zawartości możliwe, że aparat będzie miał jakieś rysy, uszkodzenia itp... a wtedy tez zgłaszać na policję rysę na wyświetlaczu ?

i skoro już teraz jest zero kontaktu to gdy okaże się, że aparat będzie miał jakaś wadę lub zestaw nie będzie kompletny to kontakt będzie tylko marzeniem.
Przynajmniej gdyby odbierał tel. odpisywał na maile to bym bez problemu odebrał aparat bez sprawdzenia zawartości. Płaciłem w przeszłości kilka paczek za pobraniem o wartości 1900-2500zł bez sprawdzenia zawartości i tylko dlatego, że sprzedawcy zachowywali się w cywilizowany sposób.

alekw napisał/a:
Jesli te 3k to dla Ciebie duzo, trzeba bylo umowic sie na odbior osobisty.
hmmm 483km (prawie 7 godzin jazdy) to wcale nie tak dużo.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
MateuszG napisał/a:
możliwe, że aparat będzie miał jakieś rysy, uszkodzenia

tego może nikt Ci nie poświadczyć na poczcie, a nawet jeśli, to ew. sąd może to podważyć jako opinię "nie-ekspercką"..

Szczerze, to z tymi wątpliwościami, jakie tu opisujesz, to nic nie zastąpi odbioru osobistego.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Kurcze... już sam nie wiem komu współczuć - kupującemu czy sprzedającemu :lol:

Kosmo napisał/a:
to nic nie zastąpi odbioru osobistego

I nic nie zastąpi widoku zamkniętych drzwi po 7 godzinach jazdy.
Kiedyś byłem po odbiór osobisty w Katowicach, oczywiście drzwi były zamknięte a po zadzwonieniu do sprzedawcy wypowiedział tekst "wyskoczyła mi ważna sprawa" :-/

dlatego wolę sprawdzenie zawartości paczki przed odbiorem.

andrusz napisał/a:
już sam nie wiem komu współczuć - kupującemu czy sprzedającemu

przed wylicytowaniem był bdb kontakt, automatycznie po wylicytowaniu kontakt się zerwał, napisałem łącznie z 6 maili z początku myślałem, że paczka w ogóle nie będzie wysłana, zdziwiłem się kiedy dotarła pocztą i to nie z zaznaczoną opcją sprawdzenia zawartości ( o którą prosiłem w mailu zaraz po wylicytowaniu ) do tego paczka o wadze 3,3kg (przeliczyłem to max powinna być 2kg) paczka wielkości standardowego zestawu d90+18-105 a gdzie miejsce na torbę ?

za dużo wątpliwości żeby wykładać 3k komuś kto nawet nie odpisuje na maile, nie obiera telefonu itd...

temat można powiedzieć, że chwilowo zwieszony ... poczekam z 4-5 dni na kontakt, jeśli nie odpowiedzą odsyłam paczkę, jeśli nie dostanę paczki z powrotem i żadnej odpowiedzi na maila czy tel. to znaczy, że jednak było coś nie tak.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Jak miewalem watpliowsci to otwieralem paczke przed kamera z dokladnie zarejestrowanym stanem przed otwarciem. Nigdy sie to nie przydalo. Nie do konca rozumiem dlaczego az tak 3.3kg Cie martwi. Moze po prostu bardzo dobrze zapakowal? (Dostalem kiedys pamiec ram w paczce ponad 2 kg, wiec...)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Ołowiem wzmocnił paczkę.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Żeby nie można było prześwietlić. To daje do myślenia.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja bym spróbował stetoskopem, czy coś nie tyka w środku...

hah no fakt, całkiem możliwe, że to bomba :shock:

nie no Panowie, potraficie rozbawić człowieka w ten pochmurny dzień :-P

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Pal licho bomba krusząca, żeby to nie była bomba biologiczna spod krzaka :!:

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
<poza glownym tematem ON>

Wlasnie dostalem maila, w ktorym napisane jest, ze pieniadze za wage kuchenna, ktora chce zamowic moja rodzicielka dla kogos - autora maila, zostaly juz przeslane na moje konto. Teraz wystarczy, ze zalicytuje artykul dostepny <tutaj link>, zaplace i zostanie on wyslany. Wyglada to tak jakby ktos chcial wyludzic licytowanie w aukcji.

Dodam, ze nie mam polskiego konta i oczywiscie nikt z rodziny nic nie wie o zadnych wagach kuchennych. Adres maila, z ktorego toto przyszlo zawiera nazwisko takie jak moge, ze "niby pewnie rodzina albo kuzyn" mi to podeslal.
Przyznam, ze takie cos to pierwszy raz widze 8-)

<poza glownym tematem OFF>

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Dlaczego poza tematem? To jest również AUKCJA WIELKIEJ WAGI :mrgreen:

sprawa rozstrzygnięta ;-)

Czekałem tydzień na kontakt od sprzedawcy ... już myślałem, że się nie doczekam i odeślę tą paczkę ... w końcu w ostatniej chwili dostałem telefon, kobieta tłumaczyła się, że prosiła tych z poczty o zaznaczenie tej opcji i myślała, że to zrobili .... okazało się, że nie.
Ogólnie po rozmowie z nią doszedłem do wniosku, że odbiorę paczkę.

Dzisiaj byłem na poczcie wpłaciłem te 3170zł, odpakowałem i ujrzałem D90 + 18-105 w idealnym stanie (photo me pokazuje 3700 zdjęć) gdyby było tego mało w zestawie karta 16GB ultra II 15mb/s (wartość 200zł) oraz 2 oryginalne baterie Nikona ( nie żadne podróbki jakich pełno na allegro) + torba ... ogólnie doszedłem do wniosku, że jestem 1k ma plusie :-) okazja jakich mało ... a wszystko przez dziwną aukcję z błędami z nędznym opisem przez co sporo ludzi bało się w niej brać udział, ja zaryzykowałem i jestem mega szczęśliwy

w porównaniu z K200D to niebo a ziemia, niesamowity skok technologiczny, 2 pokrętła to bajka ! (ISO na tylnim, przysłona na przednim) AF mega szybki, nie myli się gdy jest ciemno... I takim oto sposobem stałem się nikoniarzm i absolutnie nie żałuje :P

PS. nie wspominam już o jakości matrycy która bije na głowę CCD w k200d.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
MateuszG napisał/a:
2 pokrętła to bajka ! (ISO na tylnim, przysłona na przednim)

Takie bajki to i K20 ma ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
MateuszG napisał/a:
nie wspominam już o jakości matrycy która bije na głowę CCD w k200d.

a takie bajki będzie mieć już niedługo K-x :-P

(k20d w sumie już ma :-P )

Skocz do: