Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
P.S Zobaczcie ze najlepsze produkty danych marek mają "7" w nazwie
Czyli następny hit MS będzie się nazywał "Windows 77"? Teraz już wiem, czemu jeden z odcinków Zagubionych nazywał się "Enter 77" i w nim jakaś stacja komunikacyjna wylatywała w powietrze ... jak MS wyda 77mke to Ziemia wyleci w powietrze ... a właściwie to nie w powietrze, a w kosmos ... a nie, Ziemia już jest w kosmosie. W takim razie po prostu wyleci - zapewne będzie to wylot na wakacje na Słońce.

Odchodząc od wylatywania dokądkolwiek, wychodzi na to że jak będę chciał kupić sobie w miarę nowego laptopa to XPka sobie już nie zainstaluję.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Jasiek Matacz, trudno. Aczkolwiek 2 lata temu łezka mi się w oku zakręciła, jak zobaczyłem na Wydziale Chemii spektograf podłączony do komputera z Windows 3.1 (albo coś w ten deseń) ...

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
Raczej odpada-szukałem sterowników do tego dysku twardego i ich po prosu nie ma pod XP...

Co prawda zajęcia z budowy komputerów miałem kilka lat temu, ale wydawało mi się że dysk nie ma osobnych sterowników, tylko obsługuje go kontroler. Czy coś się zmieniło?

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Jasiek Matacz napisał/a:
Raczej odpada-szukałem sterowników do tego dysku twardego i ich po prosu nie ma pod XP...
Szukaj sterowników do kontrolera. Dla "mojego" HP NC 8430 znalazłem zestaw sata-i386.zip, z którego można stworzyć dyskietkę, albo użyć sterowników do utworzenia instalacji nienadzorowanej dla XP.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Aż dziwne, że producent laptopa nie udostępnia pełnego wsparcia dla innych systemów

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Tak jak nie udostepnia wsparcia dla Windowsa 2000/98se i NT.
Jedyna rada - to szukac sterownikow do chipsetu plyty glownej. Jesli jest na serii nforce- to mozna posilkowac sie sterami do kompow stacjonarnych, jesli na VIA ( co malo prawdopodobne) tez mozna sciagnac sobie jakis via-pack i podmontowac pod instalke Windowsa.Problemy sa jesli jest to uklad ATI - bo to przewaznie najnowsze chipsety. Jesli nie mozna znalesc sterownika na stronie producenta laptopa- mozna przyrownac go do sprzetu konkurencji.Np Asus mial jeszcze niedawno w sprzedazy laptopy z Windowsem XP. Popularny jest Acer i tam tez mozna dorwac sporo starszych sterownikow -ktore dzialaja na nowszym sprzecie.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
piotr_luk napisał/a:
Aż dziwne, że producent laptopa nie udostępnia pełnego wsparcia dla innych systemów
Jeżeli masz przygotowaną przez producenta płytę instalacyjną to wystarczy, ale producenci często dają tylko iso na dysku. Poza tym od dłuższego czasu nowy sprzęt jest sprzedawany z Vistą.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Jasiek Matacz, Co to konkretnie za laptop (firma, model, numer modelu, wersja etc im więcej takich informacji tym lepiej)?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
piotr_luk napisał/a:
Nie jest to dziwne, po prostu nie opłaca mu się to finansowo.

AreKc  Dołączył: 27 Cze 2008
piotr_luk napisał/a:

I dlatego pierwsze, co zrobiłem po zakupie Fujitsu-Siemens z Vistą, to zainstalowałem na nim Ubuntu. A Vistę na VirtualBoksie.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Looknij TUTAJ.
A TU znajdziesz drivery od Lenovo.

ps. Generalnie IMHO nie ma zauważalnych różnic w pracy dysku w trybach AHCI i IDE więc nie ma się co rzucać z motyką na słońce i walczyć by w XP pracował w AHCI ;)

Skocz do: