no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Nowa era w reportażu ?
http://gadzetomania.pl/20...-full-hd-video/

Chyba nadchodzi nowa jakość i obrazki prosto z frontu następnej wojna sic! będziemy mogli oglądać w czasie niemal rzeczywistym w jakości HD

Pierwsza wojna w Zatoce Perskiej to początki relacjonowania wydarzeń wojennych, druga to już reporterka niemal z lini frontu, relacje na żywo etc. Za chwile będziemy dostawać obrazki w jakość HD prosto z czołgu czy hełmu żołnierza w kilka chwil po nagraniu.
Oby tylko za pare lat nie doszło do tego że będziemy oglądać takie relacje jak film wojenny i traktować jak kolejna misje w CS.....

Tak znienawidzone przez niektórych filmy w lustrzankach chyba na dobre wkraczają w nasze i nie tylko nasz życie.
Tylko czy aby na pewno ma to same zalety....
Co myślicie ?

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Stoję na stanowisku, że EFEKT to nie jest problem sprzętowy tylko klasa operatora :)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Pelymi klatkami Nikona i Canona zrobili cos takiego :

FILMIK

izbkp teraz filmy w HD kręci każda nowa lustrzanka więc nazwę konkretnego sprzęt można sobie darować. Największy wpływ ma pewnie obiektyw, a przyzwoite obiektywy są w każdym systemie. Klasa operatora to się zgadza. Dodał bym do tego pomysł jeszcze.

Qrcze przyznam szczerze że byłem sceptyczny do filmów w lustrzankach, myślałem że to raczej gadżet niż coś poważnego. Nie spodziewałem się takiego "obrotu sprawy", ale jak widać możliwości zastosowań i efekty zaskakują.

Ciekawe czy lustra wyprą z rynku amatorskie kamery.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
no_name napisał/a:
Chyba nadchodzi nowa jakość i obrazki prosto z frontu

http://www.archive.org/de...port_on_Vietnam

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Oba te filmy "przewinąłem". Jakoś mnie nie wciągnęły mimo, że pierwszy z nich ma tematykę moją ulubioną.

Jakoś dla mnie nieistotne czy film jest kręcony sprzętem amatorskim, profesjonalnym czy aparatem. Byleby był w tym sens, scenariusz, pomysł, itp.

alkos, w tamtych czasach chyba jednak inaczej to wyglądało. Na taką relacje widz musiał jednak poczekać i nie było to powszechne. Teraz strasznie szybko wszystko się dzieje, staje się powszechne. Wystarczy dać fotoreporterowi nową lustrzankę do ręki i już.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
no_name napisał/a:
Na taką relacje widz musiał jednak poczekać i nie było to powszechne.
Jak to nie bylo powszechne? Telewizyjne relacje z Wietnamu rozpoczely postepujaca do dzic marginalizacje reportazu prasowego. Jakie to ma znaczenie jak dlugo widz musi czekac?

dzerry napisał/a:
Jakie to ma znaczenie jak dlugo widz musi czekac?

I kto to zweryfikuje w wiekszosci przypadkow?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
I kto to zweryfikuje w wiekszosci przypadkow?
No wlasnie zastanawialem sie kiedys nad tym, jak czesto materialy z Iraku zostaja uzyte jako materialy z Afganistanu i vice versa ;-)

Hihi, no tak ;-) Bardziej mi chodzilo o to, ze cenzorzy i tak beda opozniac material z pola bitwy az do zakonczenia dzialan i okreslenia czy informujemy o wygranej czy raczej nie, a potem puszczac to jako "live"... Juz sie rzad przejechal na Wietnamie wlasnie, ze nie warto dawac wolnej reki reporterom...

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Rewolucja w reportażu będzie wtedy kiedy na stronie ...oogle_earth_online będziesz mógł oglądać transmisję 3D na żywo z dowolnej bitwy z ostatnich 24 godzin ;)

dzerry napisał/a:
Telewizyjne relacje z Wietnamu rozpoczely postepujaca do dzic marginalizacje reportazu prasowego

IMHO filmy w lustrzankach znacznie przyspieszą marginalizację reportażu telewizyjnego z wydarzeń wojennych.
Będzie tego taka masa że trupy, krew, umierający ludzie niemal live zostaną sprowadzeni do poziomu fikcji filmowej. Niektórzy mogą nie zauważać różnic.....

Być może się myle.

[ Dodano: 2009-10-05, 11:28 ]
izbkp, obstawiam że to za naszego życia jeszcze :-)

no_name napisał/a:
Będzie tego taka masa że trupy, krew, umierający ludzie niemal live zostaną sprowadzeni do poziomu fikcji filmowej.

A nie jest już tak od dawna?

Ja jeszcze odróżniam.
Kiedy oglądam na NGC dokument o lekarzach w amerykańskiej bazie w Afganistanie to robi to na mnie wrażenie.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
izbkp napisał/a:
Rewolucja w reportażu będzie wtedy kiedy na stronie ...oogle_earth_online będziesz mógł oglądać transmisję 3D na żywo z dowolnej bitwy z ostatnich 24 godzin ;)

Rewolucja w reportażu to będzie jak nie będzie wojen które te hieny mogły by pokazywać.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
izbkp napisał/a:
transmisję 3D na żywo z dowolnej bitwy z ostatnich 24 godzin ;)
Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że transmisje na żywo mogą być tylko z trwających jeszcze bitew. Jeśli chodzi o bitwy "z ostatnich 24 godzin", to jeśli one się już skończyły, transmisja przestaje być na żywo.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Cytat

a na ulicach zwykły spokój
tylko czasem ktoś kogoś zabije
a śmierć z ekranu wygląda inaczej
nie ma więc strachu póki ja żyję

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Oglądałem fotki z kręcenia teledysku Steczkowskiej i tam też używali chyba 5DII zamiast kamery - czyli lustrzanki wchodzą do TV

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Amatorskie lustrzanki z video HD, no i nie tylko te amatorskie, dają możliwości, które kiedyś były zarezerwowane tylko dla kamer profi za niebagatelne pieniądze.

Skocz do: