Co to jest: leży w trawie i nie dycha? Kadycha
heretyk
pozdrawiam
Andrzej
(Sony A7 III, Samyang 35 f/2.8, Sony fe 50 2.8 Makro, Sony fe 24-105 G, PENTAX K20, smc PENTAX - DA 18-55mm AL, smc PENTAX-A 1:1.7 50 mm, LD Di TAMRON AF 70-300mm.) NIKON Coolpix P7000.
Jasno z tego co napisałeś wynika że FS nie potrafi operować na JPEG bezstratnie. Jeszcze najpewniej jest zapisywać do RAW (brak kompresji stratnej) i operować na nim.Desmond napisał/a:Blesso, tak samo ja myślę jak można używać czegoś innego jak FS :)
Ale do rzeczy - w FSie też jest opcja regulacji kompresji w procentach, tylko problem jest taki jak wspomniałem - przy zapisywaniu oryginalna jakośc (z puszki, najwyższa) jest podawana jako 95%, ale jak docelowo też wybiorę 95% to rozmiar zdjecia się zmniejsza (piszę o przypadku gdy nic w zdjęciu nie zmieniam, taki test). A jak ustawię na 100%, to wtedy z 3,5 mb robi się 5,5 mb i nie sądzę by nagle zdjęcie stało się bogatsze w informacje ...
Sprawdze ten soft co podaliście.
pozdrawiam
Andrzej
(Sony A7 III, Samyang 35 f/2.8, Sony fe 50 2.8 Makro, Sony fe 24-105 G, PENTAX K20, smc PENTAX - DA 18-55mm AL, smc PENTAX-A 1:1.7 50 mm, LD Di TAMRON AF 70-300mm.) NIKON Coolpix P7000.
I co dalej? Kompresja do jpg? ... czyli ponowna strata ... identycznie jak przycinanie w PS i kompresja (otwierasz stratny jpg, przycinasz, zapisujesz do jpg wprowadzając dodatkowe artefakty - i tak kit i tak kit).Andre53 napisał/a:Desmond, a próbowałeś przed przycinaniem przekonwertować jpg do tif, ja kiedy potrzebuję dokonać większych poprawek na zdjęciu zawsze tak robię.
Kuzyn Mygosi napisał/a:I co dalej? Kompresja do jpg? ... czyli ponowna strata ... identycznie jak przycinanie w PS i kompresja (otwierasz stratny jpg, przycinasz, zapisujesz do jpg wprowadzając dodatkowe artefakty - i tak kit i tak kit).Andre53 napisał/a:Desmond, a próbowałeś przed przycinaniem przekonwertować jpg do tif, ja kiedy potrzebuję dokonać większych poprawek na zdjęciu zawsze tak robię.
pozdrawiam
Andrzej
A co to ma do rzeczy, jeśli tylko chcemy przyciąć wymiary? Konwersja JPG->TIF->JPG ma sens, jeśli chcemy robić operacje na samym obrazie. W przypadku tylko przycięcia - nie ma sensu żadnego.Andre53 napisał/a:Nieprawda, zauważ, że konwertując do tif bardzo zwiększasz rozmiar pliku (nota bene wszyscy fachowcy zalecają obróbkę na komputerze w raw lub tif jako najmniej stratną), po obróbce konwertując ponownie na jpg nie tracisz na wielkości pliku. Zobacz wielkość pliku jpg przed konwersją i po obróbce w tif i ponownej konwersji do jpg.
K5-II, GX-1s +xy kg szkiełek
Ja bym nawet napisał: "nie tyle nie wskazana co bezsensowna."gebi napisał/a:jeśli nie chcesz przeprowadzać innych operacji na pliku JPG poza przycięciem, to (jak już Jarek napisał) konwersja do innego formatu pliku jest niewskazana!