dejuna  Dołączył: 06 Paź 2009
Złe ustawianie ostrości w P645
Witam. Jestem tu nowy, a nurtuje mnie pewien problem związany z P 645. Aparat wyraźnie łapie ostrość za wskazaniem na matówce. Nie wiem czy jest to związane z objektywem (75/28 FA-czyli z autofocusem), czy z jakimś "rozregulowaniem". Ustawiając ostrość na oczach, aparat łapie ostrość na tyle głowy. Może ktoś sie z tym spotkał?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
A może tak dokładniej opisać - bo z tego co napisałeś wybika niewiele
dejuna napisał/a:
Aparat wyraźnie łapie ostrość za wskazaniem na matówce
:?: :!:
+ to co dalej daje w wyniku duzy znak :?: co autor miał na mysli

Mam P645 (pierwszą wersję), a objektyw z FA. Ustawiając ostrość na matówce (z klinami)wszystko jest ok. ale na zdjęciach widać, że ostrość jest złapana z tyłu objektu (oczywiście widoczne jest to najczęściej przy mniejszych przysłonach) dlatego zastanawiam się czy jest to wina objektywu, czy ustawień matówki lub lustra? Dzięki za ewentualną podpowiedz.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
dejuna, sprawdź czy masz dobrze osadzoną matówkę. Pewnie wyjmuje się ja tak samo jak w 645n. Musisz te saneczki na których leży unieść trochę do góry to się wypną. Ostrożnie tylko bo spadną na lustro więc trzeba je podtrzymać. Matówka może być wsadzona do góry nogami, albo leży krzywo w sankach. Nie dotykaj jej palcami - ma wypustek na pensete.

Dziękuję za podpowiedź matth. Matówkę można opuścić przesuwając małą dźwigienkę, tylko wydaje mi się, że nie można jej włożyć inaczej bo ramka czyli te sanki nie wrócą z nią na swoją pozycję, a odwracając matówkę ten "wypust" nie zmieści się nigdzie indziej. Może się mylę, ale może muszę mieć manualny objektyw? Dodam tylko, że z aparatu jestem bardzo zadowolony, ale ta przypadłość jest mocno irytująca. A tak zupełnie obok, to bywam na forum od dawna, dzisiaj się zalogowałem i miło mi, że ktoś chce mi pomóc.

dejuna, faktycznie, ten listek jest asymetrycznie więc nawet nie da się wsadzić jej do góry nogami.. hmm.. jak chcesz mogę Ci zrobić zdjęcie jak to mam u siebie. A sprawdzałeś czy kaseta dobrze film dociska? Włóż ją bez filmu i otwórz migawkę, płytka powinna dochodzić równo.

Płytkę sprawdziłem (choć nie było to proste, bo bez filmu nie otwiera migawki) i dociska film równo niestety i stety.

Wystarczy zakryć styk w kasecie ;-) Skąd w ogóle jesteś?

Jak zaklejałem styki to aparat tylko przewijał i nie podnosił lustra (te na przedniej ściance, pewnie jest inny). Profil uzupełniłem. A jest może jakaś regulacja położenia lustra?

dejuna, może być, że w 645n jest inaczej z otwieraniem migawki niż w 645, mój strzela zawsze - bez filmu też, tylko wtedy nie liczy.

Nie wiem jak się kalibruje ustawianie ostrości w aparacie więc dalej nie pomogę.. :-( Ja bym go wysłał do regulacji..

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
lustro lub matowka
jezeli matwka siedzi sztywno - nei ma jakis luzow to na 99% lustro

Dzięki. Skoro tak, to muszę go gdzieś oddać do regulacji.

Skocz do: