negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Problem z e-sata na Vista
Kupiłem obudowę do mojego dysku 3,5` i niestety Vista nie pozwala mi działać na tym dysku po esata zupełnie nie wiem dlaczego. W biosie dysk jest wykrywany i raz jakimś cudem udało mi się go odpalić w Viscie a w zasadzie raz sam się uruchomił. Nie mam pojęcia o co mu chodzi. Może ktoś pomoże? po usb wszysystko działa. Kabel i obudowa sprawna, bo sprawdzałem na kompie z Xp i nie było żadnego problemu...

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Piszesz Vista,na innym OS jest to samo ?
Jeżeli na innym systemie działa,to ewidentna wina sterownika,jeżeli nie działa,proste rozwiązanie,obudowa /kabel padnięta sama w sobie.

martino napisał/a:
obudowa /kabel padnięta sama w sobie.

negocjatorek napisał/a:
Kabel i obudowa sprawna, bo sprawdzałem na kompie z Xp i nie było żadnego problemu

na moim kompie nie mam innego systemu żeby sprawdzić czy to wina sterownika do konkretnej płyty itd.. na innym kompie na 100% działa. A na moim na 100% jest wykrywany w BIOSie. wykrywa jako dysk podłączony przez e-sata.

Najprawdopodobniej jakiś konflikt drivera esata.
Zobacz w menagerze urządzeń czy nie ma wykrzykników przy którymś urządzeniu,sprawdź też logi podglądu zdarzeń.
A co najważniejsze,zassaj aktualne drivery mobo ,dla twojej Visty 32 lub 64 bit (w zależności jaką posiadasz).

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
A sprobowac mozesz ograniczyc dysk do SATA za pomoca zworki (bo pewnie to jest SATA II). Do tego w biosie ustaw kontroler na AHCI (jako ze domyslam sie, ze masz kontroler JMicron).

mam ustawione na ahci. hm a jak ograniczyć do sata? bo nie mam żadnych tego typu obrazków na dysku (tylko master i cable select)

Nie mam teraz dysku pod reka, ale powinno sie dac ;-) Jaki to dysk? I czy w ogole to jest SATA II? Poszukaj na stronie producenta, bo dac sie musi.

Cos mi sie kolacze w glowie, ze w moim dysku byla oddzielna zworka do tego (mala jak CMOSowa na plycie, 3 pinowa).

ggdh, martino, w sobote bede podłaczony do internetu to poszukam ;)

[ Dodano: 2009-10-10, 16:08 ]
martino, nie ma żadnego konfliktu w menadżerze urządzeń . Logi czyste raczej.

[ Dodano: 2009-10-10, 23:03 ]
martino, uaktualniłem BIOS do najnowszej wersji. jak sprawdzę czy działa tym razem to się odezwę.

[ Dodano: 2009-10-12, 18:06 ]
negocjatorek, niestety dalej nie działa. chyba nie pozostaje mi nic innego jak bawić się zworką... tylko dlaczego raz działało... a teraz już nie...

[ Dodano: 2009-10-12, 18:13 ]
mój dysk ma interfejs sata II więc może rzeczywiście to jest problemem. No ale jeden raz działał i to jak! byłem powalony jego prędkością...

[ Dodano: 2009-10-12, 22:07 ]
sprawdzałem przed chwilą z ustawieniem zworki w czterech pozycjach i nic nie pomaga... :/ juz mam dośc powoli.

Negocjatorek,wiadomo instalacja w tym momencie np. Xp ,aby sprawdzić ten dysk jest trochę bez sensu,ale możesz odpalić jaką dystrybucję Linuxa live cd,np. Slackware.
W sumie teraz nie wiemy,rąbniete jest esata,coś z biosem,czy Viście brakuje driverów.
Odpal jakiś system live ,będzie wszystko wiadomo (przynajmniej teoretycznie powinno ;-) )

martino, spróbuje jeszcze zmienic interfejs dysku na sataI bo wyczytałem dzisiaj że to trzeba zrobić jakimś programikiem "speed swich" czy czymś takim, ale nie mam płytki wolnej dzisiaj ;)

A tak sie spytam jeszcze czy podlaczasz do backplate czy przez obudowe? Bo ostatnio rozebralem panel ze zlaczami (CoolerMaster Cosmos 1000, wiec nie jakas budgetowa obudowa) i sie okazalo, ze kabel od esata jest obluzowany/urwany. No i nie dzialalo (co chyba oczywiscie oczywiste).

ggdh, podłaczam do złącza e-sata w laptopie (Dell 1555)

Skocz do: