ONIr  Dołączył: 17 Paź 2008
  [ K10D] Problem z rozmontowywaniem k10d
Witam
mam pytanie do osób, które rozmontowywały jakąś cyfrową lustrzankę pentaxa (najlepiej k10d) otóż jako iż wygieła mi się jedna z lemek migawki, a w serwisie za naprawę chcą 350zł postanowiłem zająć się tym problemem samodzielnie. Wszystko szło pięknie (jako że ściągnąłem instrukcje serwisową :-P ), aż do momentu kiedy miałem zdjąć tylnią ściankę. Zdjąłem dół, wykręciłem wszystkie śrubki ją podtrzymujące (2 z prawej (patrząc od strony lcd) między okleiną a zamknięciem od karty, dwie z lewej pod okleiną) i prawa strona ładnie się wysuwa a lewa jeno na dole się rusza, a u góry ani drgnie. Zdjęcie góry aparatu nic nie dało, a w instrukcji serwisowej nic więcej nie ten temat znalazłem.
Moje pytanie: co zrobiłem źle/nie zrobiłem/jakich magicznych sztuczek mam użyć aby zdjąć tylną ściankę?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
:?: :!: Jezeli na tym etapie masz problem to jak masz zamiar poradzic sobie z migawka :?: :?: :?:
ONIr napisał/a:
w serwisie za naprawę chcą 350zł
to nie jest jakas wygórowana suma za naprawe migawki

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Już ci mówię, że jeśli będziesz chciał się dostać do migawki, to koniecznością stanie się odkręcenie modułu: matryca/SR. Jest to układ bardzo precyzyjnie spasowany odległościowo z elementami optycznymi wziernika i AF. Jeśli nie przykręcisz tego dokładnie tak samo jak było to rozjedzie ci się AF/MF z rzeczywistością. Ogólnie spore problemy, no chyba, że masz specjalną maszynkę do regulacji występującą zazwyczaj w serwisach pentaxa, albo bardzo dużo szczęścia (według manuala masz tolerancję do ~0,1mm) ;)

EDIT:
No i jaka gwarancja, że uda ci się naprawić migawkę?

EDIT2:
A dwie śrubki przy wizjerze odkręcił? A kartę SD wyciągnął?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Może pawelek-79 będzie wiedział http://pentax.org.pl/view...t=23944&start=0 ?

ONIr  Dołączył: 17 Paź 2008
Masaho napisał/a:

EDIT:
No i jaka gwarancja, że uda ci się naprawić migawkę?

Na to istnieje spora szansa gdyż wystarczy popchnąć górną lemkę ażeby wskoczyła z powrotem na swoje miejsce, niestety muszę to od tyłu zrobić (bez skojarzeń :-P ) ogólnie sama naprawa migawki powinna sprawić najmniej problemów, gorzej ze rozkręceniem i skręceniem na powrót

Masaho napisał/a:
EDIT2:
A dwie śrubki przy wizjerze odkręcił? A kartę SD wyciągnął?

tak, aż takim beztalenciem technicznym nie jestem

btw. czy nie da się jakoś do górnej lemki migawki bez wyjmowania modułu matrycy?

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
ONIr napisał/a:
tak, aż takim beztalenciem technicznym nie jestem

Pytania kontrolne :-D

W takim razie odchyl najpierw dolną część i potem pociągnij na dół, może być lekki opór.

ONIr napisał/a:
btw. czy nie da się jakoś do górnej lemki migawki bez wyjmowania modułu matrycy?

Można dojść do migawki albo od tyłu (trzeba zdjąć matryce), albo od przodu (podnieść lustro). Nie widzę innej możliwości.

Skocz do: