rogal  Dołączył: 03 Kwi 2008
awaria Pentax K20D
Witam

W moim aparacie pojawia sie zamiana na ustawieniu w pozycji pokrętła M jako Tv i jednocześnie w tym samym czasie nie działa przycisk OK .Sformatowałem kartę i przez chwile było wszystko dobrze Jednak po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu znów pojawia sie to samo. Próbuje przechodzić w ustawienie i tam resetować ale w zwiazku że OK nie działa to mi sie to nie udaje Dopiero po dłuższym przyciskaniu OK zatwierdza,resetuje i wraca do normalnej pracy A po jakims czasie znów wariuje Czy miał ktoś podobny problem? A może jakiś pomysł co z tym zrobić?

dilbert  Dołączył: 21 Wrz 2008
(jeśli puszka jest na gwarancji) to chyba jednak serwisować.

niestety juz ni ma gwarancji :-(

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
rogal, jakie szkło masz podpięte ?
Mi sigma świrowała i powodowała wyłączanie/wychodzenie z menu. Nie było możliwe dokonanie jakichkolwiek zmian i przeglądanie fotek.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
JackDeJack napisał/a:
Mi sigma świrowała i powodowała wyłączanie/wychodzenie z menu.

Ciekawa sprawa, że obiektyw potrafi aż w takim stopniu wpływać na poprawność działania elektroniki w puszce. Myślę, że chyba jedynym powodem mogą być niepoprawne informacje wysyłane z obiektywu do body, ale przecież korpus powinien być przed czymś takim zabezpieczony :shock: :?:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Masaho, moge pokazać fakturę na 350 PLN za wymianę elektroniki w sigmie :evil:
Na szczęście dla przyszłego użytkownika teraz działa już jak należy ;-)

JackDeJack napisał/a:
Masaho, moge pokazać fakturę na 350 PLN za wymianę elektroniki w sigmie :evil:

Nie trzeba wierzę ci, po prostu sam fakt, że tak się dzieje jest trochę niepokojący

Mam podpięty obiektyw pentax-DA 1:4-5.8 55-300mm
Dziwna sprawa bo po włączeniu mi przestawia na M(manual) Tv a po jakimś czasie wraca do ustawienia na odpowiednie

Jeżeli dzieje ci się tak tylko z tym obiektywem, to spróbuj poczyścić styki, może tylko coś nie łączy. Jeśli to nie pomoże istnieje obawa, że sam sobie z tym nie poradzisz. A może w pokrętle trybów coś się dzieje niedobrego ?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Żeby nie tworzyć nowego tematu podepnę się tutaj, mam k20d na gwarancji Apollo do sierpnia przyszłego roku, a w aparacie nie działa AF z obiektywami z wbudowanym silnikiem, krótka i długa gwiazdka działa na śrubokręcie a *55 tylko manualnie.

Pytanie moje dotyczy sposobu egzekwowania gwarancji, na papierze wygląda to tak, że napisane jest żeby dostarczyć im (Apollo) uszkodzony sprzęt, ale ja mieszkam w Lublinie.
Więc chciałem zapytać innych korzystających kiedyś z gwarancji jak to przeprowadzili, czy wysyłaliście aparaty kurierem czy dowoziliście, możliwe że niedługo będę się wybierał do Warszawy więc mooże udało by mi się tam trafić i dostarczyć aparat osobiście.

Raczej nie liczę na takiego farta jak ktoś z forum kto bodajże dostał za kasetkę k200d bo nie było już kasetek a trzeba było mu wymienić cały aparat bo naprawa była niemożliwa, więc nie będę z tym czekał do końca gwarancji.
Chociaż z drugiej strony po za tym aparat działa idealnie a ja nie mam żadnego szkła z SDM'em więc nie spieszy mi się, chcę to naprawić ze względu na to że przy przesiadce (na k7 bądź Kx) chciałbym mieć w 100% sprawny sprzęt na sprzedaż.

Skocz do: