clony  Dołączył: 10 Kwi 2009
  Szara karta k20d
witam
Panowie podpowiedzcie co może być nie tak .
Chciałem ustawić balans bieli ręcznie w k20d niestety za każdym razem wyskakuje NG przy świetle sztucznym próbowałem przy ustawieniach z pomiarem punktowym światła autofokus manual szara karta w pełnym kadrze na białą stronę na szarą stronę i nic pomiar nie powiódł się NG jedynie pomiar z użytą lampą błyskową wyszedł poprawnie.Sprawdzałem na kompaktach Panasonic fz-18 i z10 wychodzi idealnie biało a w w k20d żółci.Na ustawieniach fabrycznych światło sztuczne wychodzi owszem białe. Zobaczę jeszcze jutro w świetle dziennym czy da radę ustawić ręcznie . Proszę o poradę czy coś mogło się skopać

[ Dodano: 2009-10-08, 22:12 ]
przeszukałem internet i forum i nic nie znalazłem na ten temat może ktoś się spotkał z czymś takim ?

[ Dodano: 2009-10-09, 09:14 ]
Dzisiaj rano spróbowałem przy świetle dziennym szara strona NG biała strona na 8 pomiarów 2 wyszły pozytywnie.Nie wiem co jest grane najbardziej mi zależny do światła sztucznego. Karta 56cm tak więc nie mała. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem.

uukasz  Dołączył: 22 Wrz 2009
U siebie miewam problem z NG przy manualnych obiektywach, ale mam k100 więc możliwe, że to nie ma związku. Wydaje mi się, że u mnie problemem jest średnie radzenie sobie aparatu z dobraniem odpowiednich warunków zdjęcia pomiarowego - dobranie czasu naświetlania. W efekcie "zdjęcie" wychodzi zbyt ciemne i prawdopodobnie dlatego nie może sobie poradzić z ustawieniem balansu bieli.
Jeśli u kolegi problem występuje nawet przy obiektywach w pełni automatycznych, to raczej sugeruje inny powód problemów...

Panowie sprzęt mam jeszcze na gwarancji zastanawiam się czy wysłać go do appollo bo bez ręcznego balansu bieli raczej nie da się żyć.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
clony, a próbowałeś z różnych odległości od karty ustawiać ten balas bieli (na białej części)?

Tak próbowałem na różnych odległościach na maksymalnej ogniskowej na minimalnej przy świetle dziennym ze światłem sztucznym na różnych obiektywach również przy wyborze punktu pomiaru balansu bieli pełny za każdym razem NG z wyjątkiem kiedy otworze lampę błyskową i z błyskiem akceptuje w menu również zmieniałem na ustalony i automatyczny NG, Ng ...

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Jeśli ma za mało światła to wypisuje NG.

Próbowałem pod lampą (1m odległości ) z dwiema żarówkami energooszczędnymi 18w na białą stronę szarej karty, wypełnienie całego kadru z maksymalną ogniskową i minimalną pomiar NG karta żółta.
Nie chcę zbytnia resetować ustawień ponieważ mam zapamiętane trzy obiektywy ale jeżeli potwierdzi się że jest to wada może to pomoże.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Mi w 2 przypadkach to wyświetla:

#1 Zdjecie testowe jest źle naeksponowane (np biała powierzchnia niedoświetlona)
#2. Jest Usrawione wysokie ISO

Podejrzewam, ze sensor musi mieć określoną (bezwzględna liczba niezalezna id ISO) ilość światła by zmierzyć WB. Jak tego nie ma to mie zmierzy...

Skocz do: