Adcolgrz  Dołączył: 09 Paź 2009
  Can't read file header ?
Witam

Mam pewien problem, wczoraj zrobiłem format dysku C. Na dysku D mam zdjecia i dzisiaj nie moge polowy zdjec otworzyc :O wyskakuje "Can't read file header" ( przy ifranview i innych programach) lub w programie z windowsa wyskakuje " podglad niedostepny". Dodam, ze mam system XP. Czy ktos moze mi pomoc ? :roll:

Pozdrawiam.

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
Adcolgrz napisał/a:
nie moge polowy zdjec otworzyc

Czy ten komunikat dotyczy tylko plików RAW?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Adcolgrz napisał/a:
Na dysku D mam zdjecia i dzisiaj nie moge polowy zdjec otworzyc
Szczegóły, szczegóły.
Wystaw gdzieś taki nieotwierający się plik do ściągnięcia.

Adcolgrz  Dołączył: 09 Paź 2009
tak, wszystkie typy plikow graficznych, tzn to jest tak, zauwazylem ze te zdjecia ktore przed formatel zostaly zapisane na dysk sprzed nie dluzej niz 3,4 tygodnie to tych wlasnie zdjec nie moge otworzyc. Ah i filmy krotkie w tym czasie tez (mpeg, bo innych raczej nie znalazlem). Zdjecia lub filmiku nawet nie moge wstawic nigdzie na internet bo wyskakuje ze plik jest uszkodzony/zepsuty, nie moge ich przeniesc nigdzie ani usunac ani skopiować. :roll: :roll:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Adcolgrz, musiałeś coś namieszać podczas formatu. U mnie coś takiego się nie dzieje mimo wielu formatów.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Adcolgrz, a może kiedyś zainstlowane miałeś kodeki do dekodowania RAW pod Windows XP, a teraz ich nie masz?

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Jeżeli sprawa dotyczy wszystkich graficznych plików (czyli również jpg) i do tego mpg a ponadto tylko nowych (3-4 tygodnie) to na pewno nie chodzi o żadne kodeki. Moim zdaniem jest to sprawa sprzętowa i zaczął bym od pamięci ram. Uruchom jakiegoś memtesta albo inny test pamięci a najlepiej jakbyś miał możliwość to pamięci podmień kości na inne. Możliwe też jest uszkodzenie dysku lub kontrolera dysku ale to już trudniejsza sprawa. Niestety nie chcę być złym prorokiem ale pliki na dysku mogą być trwale uszkodzone. Możesz jeszcze dysk wymontować i podpiąć jako drugi do innego kompa zobaczysz czy w tedy się pliki uruchomią. Jeszcze jedno, raczej unikałbym kopiowania, a już na pewno przenoszenia plików w takich sytuacjach przekopiowane pliki mogą mieć błędy i nic z nich nie będzie.

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=321394 - próbuj, nic nie tracisz.
Ale moim zdaniem pliki masz pozamiatane - uszkodzone nagłówki. Wirus albo dysk umiera.
Rób czym prędzej kopie danych, sprawdź dysk pod kątem uszkodzeń i wirusów

Skocz do: