bigfan  Dołączył: 21 Wrz 2009
Problem z SDM w DA* 50-135
Mam pewien problem z działaniem SDM w obiektywie z tematu. Po podłączeniu obiektywu do body przez jakąś minutę nie chce zadziałać SDM. Po wciśnięciu do połowy spustu słychać, jak napęd działa i małymi kroczkami bardzo powoli ustawia ostrość (tak jakby działało tylko doostrzanie). Po jakiejś minucie obiektyw zaczyna ostrzyć poprawnie i problem się nie powtarza do momentu następnego podpięcia do body. Dodam jeszcze, że po zamianie obiektywu na inny i po podłączeniu gwiazdki po chwili z powrotem problem się nie pojawia. Wygląda na to, jakby SDM miał problem z zainicjowaniem się po jakimś bliżej nieokreślonym czasie nieużwania. Body to K20D z najnowszym firmware. Spotkał się ktoś z podobnym zachowaniem SDM?

[ Dodano: 2009-09-22, 00:45 ]
Poszperałem tu i ówdzie w internecie i nie chce wyjść inaczej - SDM psuje się/zepsuty. Pozostaje przekazanie obiektywu do naprawy gwarancyjnej. Szkoda, że nie można przełączyć się na napęd z body...

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Odeślij do naprawy, póki masz gwarancję. Jeśli to gwarancja Apollo, wyślij DHL-em, z opcją "na koszt odbiorcy", wtedy nic nie kosztuje cię wysyłka. Nie ma co czekać, aż ci SDM padnie zupełnie. Takie zachowanie szkła jest bardzo dziwne.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
To jest juz 2 watek z problemami SDM. Naczytalem sie klopotow z SDM na forum dpreview. Zastanawia mnie czy to przypadkiem nie jest wiekszy problem z konstrukcja SDMow w szklach Pentaxa. Mam 17-70 f/4 i boje sie, zeby nie "umarl".

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
kierdel napisał/a:
To jest juz 2 watek z problemami SDM. Naczytalem sie klopotow z SDM na forum dpreview. Zastanawia mnie czy to przypadkiem nie jest wiekszy problem z konstrukcja SDMow w szklach Pentaxa. Mam 17-70 f/4 i boje sie, zeby nie "umarl".

Rób zdjęcia, strach Ci nie pomoże. Padnie to trudno. Jak Ciebie to paraliżuje, to sprzedaj 17-70 i kup np. Tamrona lub Sigmę.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
kierdel napisał/a:
To jest juz 2 watek z problemami SDM. Naczytalem sie klopotow z SDM na forum dpreview. Zastanawia mnie czy to przypadkiem nie jest wiekszy problem z konstrukcja SDMow w szklach Pentaxa.
Można poczytać tu i ówdzie o padającym SDM, ale ciężko powiedzieć czy problem ten występuje częściej niż w innych systemach. Szkoda, że Hoya nie chce pójść użytkownikom na rękę i wypuścić update do FW pozwalający na używanie śrubokręta przez każde body w przypadku zdechnięcia SDM. Można by dzięki temu wysłać szkło do serwisu w dogodnie odpowiadającym nam momencie.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
kierdel napisał/a:
To jest juz 2 watek z problemami SDM

WOW!
:mrgreen:

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
a mi sie 16-50 zwalilo po raz 3. Tym razem /po roku/ SDM chodzi sobie chwile, poczym sie zacina. Odpiecie i przypiecie odblokowuje go.
Jutro do service jedzie, a potem Ebay razem z cala reszta.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Matey3000 napisał/a:
a mi sie 16-50 zwalilo po raz 3. Tym razem /po roku/ SDM chodzi sobie chwile, poczym sie zacina. Odpiecie i przypiecie odblokowuje go.
Jutro do service jedzie, a potem Ebay razem z cala reszta.

O dżizas :-( Trzeci raz to samo szkło czy trzecie szkło z kolei?

Pierwszy od razu mial problem. Servisant podpinal do mojego k20 3 sztuki /tylko jedna byla dobra/ , ta zabralem ze soba na Cube. W polowie pobytu SDM padl. Po powrocie w polowie listopada 2008 zamieniono mi na nowy. Servisant powiedzial mi wtedy ze to blad na plytce sterujacej. Teraz to ewidentnie sam naped.
Sprawdze czy z nikonem tez sa takie problemy.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Matey3000, no patrz, mam od ponad roku 50-135 i żadnych kłopotów. Ale nie będę sprawdzał jak w Nikonie.

Matey3000 napisał/a:
Sprawdze czy z nikonem tez sa takie problemy.

Nie wiem, o którym modelu Nikona myślisz, ale taki D90 to też nie jakiś cymes. Generalnie rzecz biorąc takiego sprzętu jak kiedyś pentax LX czy teraz Nikon F3 (BTW bawię się tym od tygodnia, mamo moja, ale to cacko!) już się nie robi :-P

argawen napisał/a:
Matey3000, no patrz, mam od ponad roku 50-135 i żadnych kłopotów. Ale nie będę sprawdzał jak w Nikonie.

Ja sprawdze/d700/ bo klopoty mam z 16-50.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Matey3000 napisał/a:
Ja sprawdze/d700/ bo klopoty mam.
Nie sądzę, by z D700 zaczął działać DA 50-135.

:mrgreen: Zmieniam wszystko. Szkoda mi tylko ltd., ale moze zostawie do analoga.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Bo Canonierzy już od dawna mogą szaleć z Limkami :mrgreen:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
A tak całkiem na serio, to chyba tylko Canon oraz Sony mają techniczne możliwości wyprodukowania przejściówki umożliwiającej normalne korzystanie z obiektywów z bagnetem K.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Matey3000 napisał/a:
bo klopoty mam z 16-50.
Od ponad roku mam zapięty do korpusu praktycznie na stałe i nie mam najmniejszych problemów

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
piotr_luk napisał/a:
Od ponad roku mam zapięty do korpusu praktycznie na stałe i nie mam najmniejszych problemów
Może odpinanie mu nie służy. ;-)

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Nie wiem czy to ma znaczenie, czy nie ma, ale co mi szkodzi napisać ;-)

Przy zdejmowaniu i zakładaniu obiektywu zalecane jest wyłączenie puszki.
Być może zakładanie obiektywu pod napięciem, kopie coś w tym całym HSMie.

(ktoś z naszych napisał, że to nie ma znaczenia, ale tak na wszelki wypadek....)

anatol1 napisał/a:
Przy zdejmowaniu i zakładaniu obiektywu zalecane jest wyłączenie puszki.

A jest to gdzieś udokumentowane, w jakiejś instrukcji? Prawdę powiedziawszy byłoby to dziwne, gdyby przy każdej zmianie szkła trzeba było wyłączać aparat. Nie wyobrażam sobie tego podczas sesji (np. koncertu) gdzie o ujęciu decydują sekundy. Mi to bardziej wygląda na "dmuchanie na zimne" na zasadzie "pewnie nie zaszkodzi a może pomoże" ;-) Następnym krokiem będzie wyciąganie baterii z korpusu?

Skocz do: