pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Bibble Pro - pytanie o licencję
Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem ten fragment licencji:
This copy of Bibble Pro may either be used by a single person who uses the software personally on one computer for each of the supported platforms or installed on a single workstation for each supported platform used non-simultaneously by multiple people, but not both. This is not a concurrent use license.

I na jakiejś innej stronie (już nie Bibble Labs) znalazłem taki oto tekst:
Another thing iirc is that Pro can be run (legitimately) on any number of platforms/computers provided they are all for your own use. I have it loaded under Windows on three machines and Linux on two.

Z fragmentu licencji wynika dla mnie, że mogę mieć na 1 komputerze np. 2 systemy operacyjne i mieć w każdym z systemów zainstalowaną wersję Bibble Pro bez płacenia za dodatkową licencję. Natomiast nie wynika dla mnie to, że mogę sobie w ramach 1 licencji zainstalować Bibble Pro na 2 komputerach.

Ktoś może rozumie zapis w licencji???

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Kolego nie masz większych problemów. Masz legalny program to się ciesz, a czy zainstalujesz na PC, czy na PC i laptopie to nikt Cię za to nie "powiesi".

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Andre53 napisał/a:
Kolego nie masz większych problemów.

Mam, bo dopiero chcę kupić. Niektórych programów nie da się zainstalować na 2 maszynach (coraz więcej jest takich), gdyż wymagają weryfikacji przez internet ze stroną producenta.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Z tego co rozumiem ten bełkot prawniczy - to użytkować moze jeden użytkownik właściciel licencji np na kompie stacjonarnym i laptopie z tym ze program nie może być używany na tych platformach jednocześnie (niezależnie od systemu op Mac, winda). Lub też w drugiej wersji, program może być instalowany na jednym jedynym komputerze z którego korzystać będzie kilka osób (stanowisko pracy w firmie?? np).

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Ja tak samo rozumiem jak Thadeus. W pierwszym przypadku (kilku kompów) z programu może korzystać tylko jedna osoba.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Thadeus napisał/a:
Z tego co rozumiem ten bełkot prawniczy

Ani bełkot, ani prawniczy. Problemem jest tu raczej minimalistyczna angielska interpunkcja :-P

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
bEEf napisał/a:
Thadeus napisał/a:
Z tego co rozumiem ten bełkot prawniczy

Ani bełkot, ani prawniczy. Problemem jest tu raczej minimalistyczna angielska interpunkcja :-P

Hmm a to jakaś różnica pomiędzy ? :mrgreen: ;-)

Skocz do: