Łobuzio  Dołączył: 17 Lip 2008
Kamera Sony Handycam DCR - HC27E
Mam kamere zapisującą na kasety miniDV. Wie ktoś jak zrzucić nagranie z nich na komputer.

vomer  Dołączył: 12 Cze 2006
Niezbędny do tego będzie port firewire w kompie a niestety niezbyt często jest w standarcie. Jeśli nie masz to można dokupić kartę rozszerzenia (do PC jest tania). Dodatkowo niezbędny jest program. Osobiście polecam VideoStudio.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Jeśli masz firewire pół problemu z głowy. Po sprawieniu sobie firewire z kilunastoma filmami się męczyłem, żeby zgrać, okazało się, że najłatwiejszy i do całego montażu najmilszy był Movie Maker firmy Microsoft, którego prawie każdy ma ;-)

Łobuzio  Dołączył: 17 Lip 2008
A co to firewire ? I jak za pomocą tego zrzucic materiał na kompa ?

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Łobuzio, firewire to takie coś jak usb tylko to cholersto o wiele szybciejsze jest i windows xp rozpoznaje przez firewire kamerę takową bez sterowników, i zgrywa ją chyba "cyfrowo" ;p

http://pl.wikipedia.org/wiki/FireWire

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
firewire to swego czasu niesamowite i najbardziej niedocenione przez producetów sprzętu dobrodziejstwo.

KristoVeeR  Dołączył: 01 Lip 2009
Ogólnie scsi i jego pochodne (firewire) są niedocenione. Rozpowszechnili niedorobione usb, a tymczasem scsi bije go na głowe... Choćby szybkościami i bezawaryjnością.

A co do kamery to faktycznie najlepiej w movie makerze, jest tam taka opcja jak "przechwyć obraz z kamery wideo". Przy czym musisz mieć w miarę dobrego kompa, żeby przechwycić idealnie płynny obraz. A i zgrywanie zajmuje tyle samo czasu co cały film, bo puszczasz go na kamerze i włączasz przechwytywanie na kompie...

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
od siebie dodam unleada używałem do dv, ostatnio hd w pinaclu 12 i bardzo fajnie to idzie, tylko komputer musi być też lepszy.

Jak będziesz dużo montował to tam zależy przy zgrywaniu, choć nie jestem pewien, może dzielić na sceny (niestety może się okazać scena od włączenia do wyłączenia kamery)

Skocz do: