Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Zestaw głośników 5.1 do słuchania muzyki ?
Witam,

Mamy tutaj wielu audiofilów ;-) A ja mam własnie takie pytanie. Czy zestaw głośników 5.1 nadaje się do słuchania muzyki ? Czy tylko i wyłącznie filmy?
Pytam, bo chciałem zapodać sobie jakieś głośniczki do pokoju (komputerowe).
Kwota to jakieś 500zł na głośniki i 200zł na kartę muzyczną.
Wypatrzyłem Creative G500 za mniej niż 500zł. Ale właśnie- czy słuchanie muzyki na 5.1 jest komfortowe? Czy może lepiej szukać czegoś 2.1 w tej cenie?
A może jak mam wydać to ~700zł to lepiej szukać jakiś kolumn i wzmacniacza? Czy to jednak nie ta kwota?

Bardzo proszę o wszelkie porady. Dźwięk z mojej leciwej już wieży po prostu mnie nie zadowala (Panasonic SA-AK27)

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Dobre 5.1 do komputera - Genius SW-HF5.1

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
do audiofilow raczej pytanie nie powinno byc skierowane :P, nie ten przedzial cenowy :P
jesli chodzi o sluchanie muzyki na 5.1, to mozna sluchac, tylko po co, jesli w mp3 sa zapisane najwyzej dwa kanaly, w dodatku audiofilsko kalekie :evilsmile:
chyba, ze masz muzyke w formatach bezstratnych zapisana, podzielona na kilka kanalow... ale i tak, lepsze porzadne stereo niz srednie 5.1,
o ile ma to byc tylko do muzyki, bo jak rowniez do innych zastosowan (filmy, gry), no to mozna sie pokusic o 5.1. tam ma to sens.

Chciałbym wykorzystywać to także do filmów i gier, choć nie ukrywajmy- rzadziej. Muzyka gra u mnie praktycznie non stop jak siedzę na kompie, gram mało, ale zdarza się, dobry film lubię obejrzeć. Ale żeby film wykorzystał 5.1 to musi być koniecznie DVD i jeszcze z adnotacją, że to ścieżka 5.1 tak? Zwykłe dvix na tym nie zachula jak należy, tak?

KristoVeeR  Dołączył: 01 Lip 2009
Ja kupiłem Logitechy Z-2300 za 430zł. Co prawda 2.1, ale 200W, certyfikat THX, potężny bas robią swoje. Porównywałem do creative, szczerze powiedziawszy, lepszy bas ma logitech, nawet kino domowe panasonica wymiękało :-)

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Przemekbelch, kup sobie Genius SW-HF5.1 5005. Będziesz z pewnością zadowolony.

O tych geniusach myślałem (ew. 5100, 6000). Jednak średnio podoba mi się ich design. No i zastanawiam się czy warto dokładać właśnie do czegoś pokroju G500 albo właśnie Z-2300 co ma Kristo ;-)

Nie warto.

To 100zł różnicy, warto teraz zapytać? ;-)

Nie warto, bo geniusy są w pełni drewniane i grają świetnie.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Re: Zestaw głośników 5.1 do słuchania muzyki ?
Przemekbelch napisał/a:
Witam,

Mamy tutaj wielu audiofilów ;-) A ja mam własnie takie pytanie. Czy zestaw głośników 5.1 nadaje się do słuchania muzyki ?
Jak najbardziej ... np. 5 aktywnych monitorów w cenie 700 zł od sztuki + sub za 2 tys. i zagra to dobrze i w stereo i w 5.1 :)

A poważnie za 500 zł albo kupisz znośne STEREO albo kiepskie 5.1 - kwestia wyboru.

ps. postaraj się przyoszczędzić na dźwiękówce i dołóż do kolumn

[ Dodano: 2009-10-17, 16:01 ]
KristoVeeR napisał/a:
Ja kupiłem Logitechy Z-2300 za 430zł. Co prawda 2.1, ale 200W, certyfikat THX, potężny bas robią swoje. Porównywałem do creative, szczerze powiedziawszy, lepszy bas ma logitech, nawet kino domowe panasonica wymiękało :-)
Te Logitech 2300 to łupanki (łupią niekontrolowanym basem, zero średnicy i matowa nierozdzielcza góra).

- i recenzja:
http://www.frazpc.pl/b/203090
- nie ja ją pisałem ale się zgadzam

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
ahh uwielbiam to gadanie "musisz wydać xxtys kasy, żeby dźwięk był w miare dobry. Ale jak chcesz lepszy to dołóż kolejny xxtys bo warto. "

A i tak 90% nie zauważy różnicy w dźwięku.

PS. Widzę Przemku, że ostro meblujesz nowe mieszkanko? :D

No trzeba, trzeba :D Myślę nad tymi Geniusami 5005, albo ew. kolumnami typu Quadral Dauphin. Sam nie wiem... :-?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Przemekbelch napisał/a:
Kwota to jakieś 500zł na głośniki
Na wszystkie czy na pojedynczy głośnik w kolumnie? Czyli powiedzmy w kolumnie trójdrożnej 3x500zł za głośniki + zwrotnica + okablowanie + obudowa + cośtam jeszcze?

p_ttl
[Usunięty]
do muzyki tylko słuchawki :!:

Matb- niestety, nie jestem tak bogaty ;-) ale może kiedyś... 500-600zl na oba glosniki (albo i 5 jeśli chodzi o komputerowe) i ze 2stowki na kartę muzyczna, lub 3 stkwki na wzmacniacz.

Crow, a jak z basem w tych geniusach? Potrafi to mocniej lupnac? (przy jakimś tajnym kinie akcji lub horrorze całkiem by to się sprawdziło). Najbardziej przy kolumnach, a nie glosnikach komputerowych martwie się własnie o brak basu, a swiety środek i gore.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
p_ttl napisał/a:
do muzyki tylko słuchawki :!:
Do muzyki byle nie słuchawki :!: ;)

[ Dodano: 2009-10-18, 07:28 ]
Przemekbelch napisał/a:
Matb- niestety, nie jestem tak bogaty ;-) ale może kiedyś... 500-600zl na oba glosniki (albo i 5 jeśli chodzi o komputerowe) i ze 2stowki na kartę muzyczna, lub 3 stkwki na wzmacniacz.
Microlab SOLO 6 kosztują w sumie niecałe 500 PLN (cena dosyć wyżyłowana moim zdaniem ... kiedyś kosztowały 2x mniej).

A może SVEN ROYAL ?

http://www.infosoft.pl/pr...1&categorie=297

Przemekbelch napisał/a:
Crow, a jak z basem w tych geniusach? Potrafi to mocniej lupnac? (przy jakimś tajnym kinie akcji lub horrorze całkiem by to się sprawdziło). Najbardziej przy kolumnach, a nie glosnikach komputerowych martwie się własnie o brak basu, a swiety środek i gore.

Łupie czasem aż nadto ;)

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Do muzyki tanie głośniki 5.1 średnio się nadają, co z tego, że są basy i wysokie jak w środku częstotliwości dziura i na dłuższy czas taki dźwięk męczy. Za 500 złotych można na allegro kupić używane głośniki stereo Tannoy Mercury M2, jeszcze jakiś stary diorowski wzmacniacz i dźwięk będzie klasa.
Pozdrawiam
Piotr

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
YellowLabel napisał/a:
ahh uwielbiam to gadanie "musisz wydać xxtys kasy, żeby dźwięk był w miare dobry. Ale jak chcesz lepszy to dołóż kolejny xxtys bo warto. "
Ale to niestety brutalna prawda. Na poziomie 100 zł za zestaw głośnikowy nie da się zrobić porządnych.
YellowLabel napisał/a:
A i tak 90% nie zauważy różnicy w dźwięku.
Może na poziomie 5000 versus 200000zł. Ale różnica między 100zł a 1000zł jest akurat ładtwa do obrony. ;-)

Skocz do: