Nejszonal Dżeografik
Poleciłem koleżance z pracy Optio P80. "Poleciłem" to trochę dużo powiedziane, bo nie znam tego aparatu, ale ze specyfikacji mi się podobał więc luźno rzuciłem, że może właśnie P80. Mam nadzieję, że mi nie każe go odkupować od siebie
Dziś przyszła paczka.
Pierwsze wrażenie bardzo dobre. Malutki, solidna jak na kompakt obudowa. Nic nie skrzypi. Dodawane bardzo stylowe, rozpinane, skóropodobne etui. Można robić zdjęcia bez całkowitego wyjmowania aparatu z etui. Całość w sam raz do kobiecej torebki, wielkości małego portfela. Menu typowo pentaksowe, niezbyt ładne, ale logiczne. Przełączanie z aparatu na kamerę nieco kłopotliwe, bo trzeba wejść w MODE wybierakiem i przeskoczyć kilka pozycji. Wyświetlacz duży (jak na kompakt), chyba ten sam co w Kasetce. Z pierwszych zdjęć widzę, że auto balans bieli w żarowym raczej słaby. Nawet zmiana ustawienia na żarowe daje lekko zażółcony obraz, ale może to też kwestia koloru ścian w biurze (łososiowe). Ekwiwalent 28 mm to coś rzadko spotykanego w kompaktach, więc cieszy.
O jakości zdjęć nie napiszę teraz nic, bo jeszcze nie zrzucaliśmy na kompa, ale po nowym roku przejdzie test na Zanzibarze.
I póki co największy fun dla koleżanki to cyfrowe ramki których jest chyba ze 100
PENTAX DA 16-45mm f/4 | Tamron SP 28-75mm f/2.8 | PENTAX-M 50mm f/1.7 | PENTAX AF-540 FGZ @ PENTAX K-7 | PENTAX K100D
FLICKR! | BLOG