LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Czystość "szybki" w lampie
Czytałem w sieci, że "szkiełko" w lampie błyskowej powinno być czyste, bo w przeciwnym wypadku można sobie jest uszkodzić (zaczerni się).
U siebie zauważyłem jakieś takie dziwne plamki (wyglądają na takie małe ryski), prawdopodobnie są od wewnętrznej strony. Wyglądają one tak: http://my.pentax.org.pl/ldevil/metz.jpg
Pytanie brzmi: czym mam się nimi przejmować (tzn czy nie pociemnieją z czasem), czy też można je śmiało olać.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Topi się po prostu plastik

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Czyli jest to początek końca przedniej szybki?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Chyba nie, wydaje mi się że zawsze jak walniesz serię pełną mocą to musi się trochę przymatowić, ale nie powinno postępować poza to co jest właśnie ;-)

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Do czasu kiedy nie przegrzejesz nie powinny się wtopić odciski palców.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
540 ma tendencję to topienia szybki dyfuzora. miałem taki przypadek, wcale nie spowodowany zabrudzeniem. Po prostu za wiele błysków z max moca na minimalnej ogniskowej to wywołało. Na poczatku było to delikatne i pomijalne, jednakże z czasem zjawisko zaczęło narastać (topiło się coraz szybciej. Deko to foto dyskredytuje jak toważyszy mu dyskretny zapach topionego plastiku. Lampa poszła do serwisu skąd wróciła z nową szybką. Jednakże po mniej wiecej roku sytuacja się powtarza (mimo iż tym razem dużo bardziej ją oczczędzałem i dbałem o nią). prawdopodobnie w serwisie wstawili deko zabrudzoną płytkę (z jakimiś pyłkami) i te właśnie brudy powodują przegrzewanie się płytki i jej topienie (jak lampa wróciła miałem nadzieję, ze tak nie bedzie, annie chciałem od razu jej odsyłac bo byłą b.mi potrzebna). Wstyd IMHO dla serwisu.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
RiddlerPL napisał/a:
prawdopodobnie w serwisie wstawili deko zabrudzoną płytkę (z jakimiś pyłkami) i te właśnie brudy powodują przegrzewanie się płytki i jej topienie

Ja mam Metza 58 i w nim też jak często walę z duża mocą to czuć plastik. Nie panikowałbym na waszym miejscu, tylko zwracał na to uwagę.

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
To wygląda na to , że zamiast szybki wkrótce będę miał dyf :cry: uzor

Skocz do: