Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Wielkie dzięki za wszystkie opinie.
Marku Wyszomirski i Slavo, czy FA100/2,8 i Vivitar mogą spełniać rolę krótkiego tele? Pewnie robiliście nimi fotki nie-makro, podzielcie się proszę wrażeniami a najlepiej jakimś samplem.
Mam namierzonego w komisie tego Vivitara w świetnym stanie (według opisu kumpla - bez żadnej ryski, zupełnie jak nowy) - wychodzi w sumie jakieś $100 taniej niż FA100/2,8. Czy to szkło ma aż tak rewelacyjną jakość optyczną, że za warto dla niej rezygnować z AF i SMC?

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Postaram sie zrobić i podesłać coś z FA100f2.8macro (pewnie szybciej będzie zrobić niż szukac na dysku:-) Ale uprzedzam, że dopiero dziś wieczorem lub jutro.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Slava napisał/a:

Coś mi się wydaje, że dwa ostatnie to inne szkło -jasność 2,8. Vivitar też zdaje się był taki. Co do Vivitara ze światłem 2,5 to jak najbardziej jest wersja ze stykami, bo taką posiadam.

No właśnie Slava... wydaje Ci się ;-) . To jest dokładnie to samo szkło, a w dodatku tak naprawdę nie ma ani f/2.5 ani ogniskowej 105mm! Czy mi się wydaje, czy to na naszym forum była ostatnio dyskusja o zaokrąglaniu ogniskowych przez producentów? Polecam poczytać :-) . Tak samo zaokrągla się przyslony. Wg. pomiarów photodo.com to szkło ma ogniskową 102mm a co do faktycznej przysłony ... hmmm ...tego nie znalazłem, ale moze 2.6, może 2.7, więc co za różnica że Vivitar napisze sobie 2.5 (ładniej wygląda), a Kiron 2.8 ;-) .

Przy okazji. Vivitar to firma handlowa, która nigdy nie wyprodukowała żadnego obiektywu. Po prostu zamawiają szkła u różnych producentów japońskich. Tutaj można się dowiedzieć, kto tak naprawdę wyprodukował Twojego Vivitara :-) . Jak widać niektóre szkiełka robił dla nich nawet Olympus! Chociaż osobiście nie spotkałem jeszcze vivitara made by Olympus.

Bomber  Dołączył: 24 Sty 2007
ta czarna plamkla na glowie to jest oko środkowe. A najjadowitszym pajeczakiem wystepującym w naszym kraju jest Bagnik Dolomedes fimbriatus (chyba :P)

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zgadza się - Dolomedes fimbriatus.

Zrobiony *istD z podpiętym SMC-FA100f2.8 macro (i czyba jeszcze telekonwerterem 2x ale tego ostatniego pewny nie jestem)

Ten sam okaz - sportretowany Coolpixem 995 z odległości 2cm.

A tu ktoś mnie przyłapał na tym portretowaniu Dolomedesa...

[ Dodano: 2007-03-30, 16:49 ]
Jak widać warunki łatwe nie były - musiałem trzymać aparat przy samej wodzie (podeprzeć się nie było o co - tam było tak z 10cm wody a pod spodem miękkie bagno). Oczywiście kadrując nie mogłem obserwować powierzchni wody, więc po prostu trzymałem tak aparat, aby dolne części palców dłoni były już w wodzie, a górne jeszcze nie:-).

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
ClicoFantastico napisał/a:
No właśnie Slava... wydaje Ci się

Być może -po prostu coś mi tam świta, że widziałem kiedyś Vivitara 105/2,8 i wyglądał inaczej niż mój 105/2,5.
Sprawdziłem Twojego linka -moje szkiełko to Kiron hehe, a więc legendarny wytwór firmy Kino :mrgreen: :-P
Viridian, Mojego Vivitaa używam głównie do makro, ale jako krótkie tele też można go użyć. A czy AF i SMC jest warte $100 to już sam musisz zdecydować. Ja i tak do makro AFu nie potrzebuję, więc nie narzekam na Vivitara. FA 100/2,8 to kawał dobrego szkła podobno, pewnie optycznie nie zauważysz różnicy jeśli nie pstrykasz kratek tablicy.

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Vivitar na początku był firmą amerykańską chyba z LA i zajmował się tylko projektowaniem zlecaniem Firmom wykonanie i kontrola jakości wykonanych obiektywow.Tak było od lat 70 do pierwszej połowy lat 80.Dlatego dwie pierwsze cyry numeru obiektywu identyfikują producenta. Z tego też okresu pochodzą najlepsze obiektywy S1, Pozniej firma zmieniła właściciela i w jej produktyS1 nie przedstawiają już tak wyrównanego wysokiego poziomu.Produkcja tych obiektywów datuje się od wczesnych lat 90. Znakiem graficznym wyróżniającym te obiektywy jest czerwony pasek i specyficzny napis ,Series 1I ,dotyczy to pisania jedynki i pałeczki za nią umieszczonej. Prawdiwym rodzynkiem w tej serii jest S1I 105/2.5.
Nie znalazłem informacji o jakości produkowanych obiektywów tej Serii 1.Posiadam kilka kilka obiektywów Vivitara ,między innymi ten 105/2.5 i jestem z niego zadowolony.
Pozdr
Wiktor

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
Marek Wyszomirski, super zdjęcia! Respect i jeszcze :-B :-B :-)

Skocz do: