dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
darkduch napisał/a:
Czarny ekran jest mniejszy, biały większy.
No wlasnie dokladnie mam to samo. Czyli wyglada na to, ze cos nie tak z monitorem. Na natywnej rozdzielczosci 1280x1024@75Hz jest OK. Ale wystarczy zmienic na 85Hz i juz kupa. Kurde,niby mozna przezyc, ale po co mi 19" na 1280x1024...

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
dzerry, no ja po miesiącu poprawiania machnąłem ręką, cóż zrobić...

wydaje mi się to normalne w sumie, że im miej cząsteczek leci tym może nimi łatwiej kierować i trafiają w mniejszy obszar, a jak dużo to energia większa i się rozjeżdża, ale to luźne pomysły.

żeby było ładnie i się nie dekalibrowało i nie zmieniało kształtu trza kupić lcd chyba...

Jeszcze taka jedna obserwacja. Zrobilem pseudo kalibracje i w monitorze brightness mam na zero, a mimo to monitor caly czas jasno swieci - musialem jeszcze softwarowo go sciemniac. Czy to moze oznaczac, ze ktos go podkrecal?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Zmiana wymiarów obrazu w zależności od jasności to cecha (wada) układu sterowania. Żeby to się nie zmieniało, w zależności od jasności monitor musi korygować odchylanie. Tutaj w sterownikach karty nic się nie zrobi.

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
dzerry napisał/a:
eszcze taka jedna obserwacja. Zrobilem pseudo kalibracje i w monitorze brightness mam na zero, a mimo to monitor caly czas jasno swieci - musialem jeszcze softwarowo go sciemniac. Czy to moze oznaczac, ze ktos go podkrecal?

Może na trafopowielaczu go ktoś podkręcił. Są tam 2 pokrętła.

Mam jeszcze jeden problem. Drgające prązki na calym ekranie. Szczegolnie denerwujace na jednolitym szarym tle. Co to moze byc?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Albo problemy z kabelkami albo zakłócenia EM (od telefonu?) albo monitorek pada. :-/

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
dzerry napisał/a:
Drgające prązki na calym ekranie.

Jaka karta? Ja miałem tak samo w tandemie Flatron F700B i Radeon EAH3450 okazało się, ze są jakieś zakłócenia przy podłączeniu monitora bezpośrednio poprzez złącze VGA, przejściówka VGA-DVI załatwiła sprawę.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
bossini napisał/a:
Tak jakby delikatnie spadał kontrast przez jakieś 5 s. Potem cały czas taki przyćmiony i w pewnym momencie znowu powoli coraz wyższy kontrast :-/

Mieliśmy taki przypadek po ~35 latach używania telewizora JVC (wtedy to robili porządny sprzęt na lata... nie to co teraźniejsze barachło, które już opuszczając fabrykę ma jakieś drobne usterki :roll: ). I to był niestety początek jego końca :-/ .

Skocz do: