opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pepek napisał/a:
Tylko banki dosyć późno wprowadziły karty z chipem, więc firmy obsługujące terminale nie miały wprowadzonej usługi weryfikacji kart chipowych.

zależy które banki

niektóre się ociągają, to fakt, ale niektóre mają to w standarcie od baardzo dawna

radekone, mhm, a potem zacząłeś sypać jakimiś przykładami, typu "drukarka igłowa"

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
W odpowiedzi na to, ze system w UK jest zacofany:)

radekone, to trzeba było pokazać nowoczesność systemu bankowego w UK, a nie odbijać piłeczkę, że w PL jest zacofany (co jest oczywiście nieprawdą - przynajmniej nie w świetle przytoczonych przykładów)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Czeki sa caly czas w uzyciu w starej unii, a to dlatego, ze tam w przeciwienstwie do Polski, rynek uslug bankowych jest bardzo nasycony i juz w latach 60-70'tych prawie kazdy mial konto, a co za tym idzie, uzywal czekow. A jesli teraz ma 70 lat, to dalej tych czekow uzywa, bo karta to zbyt duza nowosc. Ta masa krytyczna starych klientow powoduje, ze czeki sa caly czas w powszechnym uzyciu. Pare miesiecy temu we Francji widzialem kobiete placaca czekiem w spozywczaku. Maja tam nawet takie specjalne terminale do czekow - platnosc trwa tyle samo co karta :-)

W Polsce, przed 89, ludzi mieli tylko albo ksiazeczke PKO, albo konto walutowe w PEKAO. Czeki weszly do uzytku dla normalnych ludzi w latach 90'tych i nie zdazyly sie po prostu upowszechnic. Ja swoje pierwsze konto zalozylem w 1995 roku i tez uzywalem czekow w sklepach, bo karte mialem tylko do bankomatu. Ale juz 4 lata pozniej weszly elektrony, wiec czeki bardzo szybko umarly. Fajne to bylo, placac w sklepie, czulem sie jak burzuj z amerykanskich filmow ;-)

A jesli chodzi o zacofanie, to pod jednym wzgledem stara Unia jest zacofana na maksa. Konta IBAN istnieja w zasadzie tylko w teorii. Sa, ale i tak wszyscy uzywaja starych numerow. Wez sie spytaj jakiegos Niemca jaki jest jego numer IBAN. Na nas Unia wymusila IBAN jak wchodzilismy, wiec jestesmy do przodu ;-)

A oceniac poziom aplikacji, po wygladzie klienta i terminalai w okienku, to tak jak oceniac aparat po kolorze ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
Czeki [...] w USA już znikają również
Chyba żartujesz. O ile przez ostatni rok się dużo nie zmieniło, to czek w USA jest ciągle jednym z głównych sposobów transakcji bezgotówkowych. Kiedy ostatni raz byłeś w USA i jak długo?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
guerilla napisał/a:
Czeki [...] w USA już znikają również
Chyba żartujesz. O ile przez ostatni rok się dużo nie zmieniło, to czek w USA jest ciągle jednym z głównych sposobów transakcji bezgotówkowych. Kiedy ostatni raz byłeś w USA i jak długo?

Mój znajmomy podróżował, miał pełno czeków podróżnych i nie zazwyczaj nie mógł nawet w hotelu zapłacić nimi, nikt ich nigdzie nie przyjmował. W końcu spieniężył w bank i używał tylko karty.

Nie, chyba nie żartuję. Oczywiście to jest kraj wielkości kontynentu i jedno czyjeś doświadczenie niczego nie zmienia.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
Mój znajmomy podróżował, miał pełno czeków podróżnych
Aha. To ja nie mam więcej pytań.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
guerilla napisał/a:
Mój znajmomy podróżował, miał pełno czeków podróżnych
Aha. To ja nie mam więcej pytań.

To bardzo dobrze że nie masz pytań Jarku Dąbrowski, ciesze się.

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
dzerry napisał/a:
Konta IBAN istnieja w zasadzie tylko w teorii. Sa, ale i tak wszyscy uzywaja starych numerow. Wez sie spytaj jakiegos Niemca jaki jest jego numer IBAN. Na

Troche nie tak calkiem do konca dzerrry,
w De wyglada to tak, ze od "zawsze" juz kazdy ma konto w banku i oczywiscie do konta przypisany jest jakis numer, tzw Ktn.Nr np. xx xx xx xx xx
Kazdy Bank ma tez swoj numer tzw BLZ: np Citibank ma 300 209 00
Comerzbank 500 400 00
Te wszystkie cyfry sa wydrukowane na kazdej karcie platniczej [electronic cash]

Laczac te dwa numery otrzymujesz IBAN
Na "codzien" znasz tylko swoj numer konta, gdyz transakcje zagraniczne dokonuje malo klientow bankow.
(Citibank, idzie dalej, i ulatwia zapamietanie numeru konta: to data urodzin plus 4 cyfry kontrolne)

JSW, wlasnie o tym pisze. Przecietny Niemiec nie wie jaki jest IBAN, bo nie wystarczy polaczyc numeru banku i numeru konta - potrzeba jeszcze sumy kontrolnej na poczatku. W 8/10 przypadkow, gdy kupowalem cos na ebayu mialem problem z wyciagnieciem od Niemca numeru IBAN. Za 5 razem w koncu pokombinowalem i od tamtej pory korzystam z: http://www.easy-web.de/iban/ibangenerator.htm

Cytat
transakcje zagraniczne dokonuje malo klientow bankow.
U nas jest tak samo, a mimo to kazdy zna swoj numer IBAN, bo innego nie ma :-)

Tak swoja droga, to ciekawe dlaczego Komisja Europejska to toleruje. Wszystkie panstwa Unii maja juz srodki i system, zeby przeprowadzac proste przelewy miedzy bankami w Unii, po to miedzy innymi jest IBAN, a mimo to, banki caly czas pobieraja jakies zlodziejskie prowizje, a przelewy potrafia isc tydzien i dluzej...

dzerry napisał/a:
Tak swoja droga, to ciekawe dlaczego Komisja Europejska to toleruje. Wszystkie panstwa Unii maja juz srodki i system, zeby przeprowadzac proste przelewy miedzy bankami w Unii, po to miedzy innymi jest IBAN, a mimo to, banki caly czas pobieraja jakies zlodziejskie prowizje, a przelewy potrafia isc tydzien i dluzej...

zainteresuj się przelewem SEPA
powinien kosztować ok 5 do 10zł (w zależności od banku)

opiszon napisał/a:
zainteresuj się przelewem SEPA
Czy w Eurolandzie to juz normalnie i powszechnie dziala? Bo z tego co widze, to w Polsce trzeba miec konto walutowe, zeby moc z przelewow SEPA korzystac.

dzerry napisał/a:
Czy w Eurolandzie to juz normalnie i powszechnie dziala?

teoretycznie tak, ale trzeba by chyba w oddziale spytać
ja się mimo wszystko w takich rzeczach nie orientuję, jestem tylko od czornej roboty :-P

o, tu masz chyba listę banków obsługujących SEPA
http://epc.cbnet.info/content/adherence_database

dzerry napisał/a:
z tego co widze, to w Polsce trzeba miec konto walutowe, zeby moc z przelewow SEPA korzystac.

to akurat najmniejszy problem chyba :?:
robiąc przelew z konta złotowego i tak musiałbyś zrobić przewalutowanie na euro wg kursu zakupu dewiz obowiązującego akurat w banku
ja tam na wszelki wypadek trzymam konto walutowe w Euro, skoro nic nie kosztuje ;-)

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Jak w temacie: "czy to nie oszustwo"? B)

Od jakiegoś czasu wystawiam FA* 80-200/2.8, przeważnie po zakończeniu ogłoszenia dostaję podobne maile, ten już będzie czwarty, najbardziej wiarygodny ;P Może i jestem naiwny, ale jak wiadomo ceny tych szkieł na eBayu są chore i być może rzeczywiście jakiś miłośnik Pentaxa chce sobie zafundować taki obiektyw ;-)

Wklejam korespondencję z pewnym jegomościem, który kontaktuje się z czeskiego Aukro, jest mieszkańcem UK, a chce, żeby obiektyw wysłać jego synowi do USA B]

Drogą informacji cytuję korespondencję bez danych adresowych:

Dotaz na zboží SMC PENTAX- FA* 1:2.8 80-200 IF ED - JAK NOWY (nabídka č. 2489701100)

Allegro powiadomienia@allegro.pl
21:37 (18 godz. temu)

do mnie
Wiadomość od: markjames1234 (0)
Strona z przedmiotem: SMC PENTAX- FA* 1:2.8 80-200 IF ED - JAK NOWY
Treść wiadomości
hello how are you doing can i know if this item is still available for sell?

Paweł Retecki
22:13 (17 godz. temu) do patrickjames510
Witam,
Aktualne, czeka na Prawdziwego Pentaxiarza B)
Pozdrawiam,

patrick james
OK Thanks..I am From United Kingdom.Am very much okay with the price and condition of the item.and i can pay to your bank account..So all i want you to do now is get me the shipment cost of the package by REGISTERED LETTER MAIL PRIORITY(RR) (OR) EMS SPEED POST to my SON in USA and also send me your full bank details so that i can be able to commence with the payments to your account okay.Below is the receivers address so you can calculate the shipment cost plus item cost and also send me your full
bank details for payment.
Name: Joselle Reasonser,
................

dalej:
sorry i have a problem with the address i gave to you now....this is the right one
...........

Warto ciągnąć dalej tą korespondencję, czy zapomnieć o sprawie - nie mam doświadczenia w transakcjach międzynarodowych. Aż strach pomyśleć co się dzieje na takim eBayu :roll:

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
rey napisał/a:

Wklejam korespondencję z pewnym jegomościem, który kontaktuje się z czeskiego Aukro, jest mieszkańcem UK, a chce, żeby obiektyw wysłać jego synowi do USA B]

Obstawiam że jak rozwiniesz nagłowek maila i posprawdzasz adresy IP które tam figurują, to wyskoczy Ci "Lagos- Nigeria".
A co do sensu zabawy to zapewne kolejny (Twój) adres trafił do bazy spamerów.

Zapewne masz rację, jak pisałem, to już czwarty tego typu B] Nie wiem jak sprawdzić po numerze IP skąd to przyszło ;P

Zastanawiam się jakie ewentualne zagrożenia mogą mnie napotkać po otwarciu np aktywnych linków z takiej korespondencji, np nazwy użytkownika aukro(to chyba strona portalu aukro, ale NIE POLECAM ZAGLĄDANIA DO LINKA OSOBOM BEZ ZABEZPIECZEŃ - bo chyba tylko tak można się ożenić z jakąś niechcianą zawartością B) :

http://aukro.cz/show_user.php?uid=26088535

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
rey napisał/a:
http://aukro.cz/show_user.php?uid=26088535
Otwarlem i nadal zyje ;) markjames1234, 0 opinii, data rejestracji: 25.07.2012

cube007 napisał/a:
Otwarlem i nadal zyje ;)

Pisałem zapobiegawczo, w poprzednich zapytaniach była strona podobna do alledrogo, tego aukro akuratnie znaju ;-)

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
rey napisał/a:
Nie wiem jak sprawdzić po numerze IP skąd to przyszło ;P

Jak sprawdzić skąd przyszedł email
Nigeryjczykom parającym się takimi interesami nawet nie chce się podejmowac prób zacierania takich śladów...

Nie potrafię zinterpretować tego języka, może ktoś z informatyków coś podpowie B)

Delivered-To: retecki.p@gmail.com
Received: by 10.60.52.42 with SMTP id q10csp89342oeo;
Fri, 27 Jul 2012 12:37:59 -0700 (PDT)
Received: by 10.180.94.226 with SMTP id df2mr14045918wib.16.1343417879181;
Return-Path: <www-data@allegro.pl>
Received: from smtpfarm3.allegro.pl (fbox3.allegro.pl. [91.207.14.90])
by mx.google.com with ESMTP id db1si7245222wib.8.2012.07.27.12.37.58;
Received-SPF: pass (google.com: domain of www-data@allegro.pl designates 91.207.14.90 as permitted sender) client-ip=91.207.14.90;
Authentication-Results: mx.google.com; spf=pass (google.com: domain of www-data@allegro.pl designates 91.207.14.90 as permitted sender) smtp.mail=www-data@allegro.pl; dkim=pass header.i=powiadomienia@allegro.pl
DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; c=simple/simple;
d=allegro.pl; i=powiadomienia@allegro.pl; q=dns/txt;
s=dkim1024; t=1343417880; x=1374953880;
h=from:sender:reply-to:subject:date:message-id:to:cc:
mime-version:content-transfer-encoding:content-id:
content-description:resent-date:resent-from:resent-sender:
resent-to:resent-cc:resent-message-id:in-reply-to:
references:list-id:list-help:list-unsubscribe:
list-subscribe:list-post:list-owner:list-archive;
z=From:=20Allegro=20<powiadomienia@allegro.pl>|Reply-To:
=20patrickjames510@gmail.com|Subject:=20=3D?UTF-8?Q?_Dota
z_na_zbo=3DC5=3DBE=3DC3=3DAD_SMC_PENTAX-_FA*_1:2.8_80-200
_IF_ED_-_JAK_NOWY_(nab=3DC3=3DADdka_=3DC4=3D8D._248970110
0)?=3D|Date:=20Fri,=2027=20Jul=202012=2021:37:57=20+0200
=20(CEST)|Message-Id:=20<20120727193757.9E4C98EE8@localho
st>|To:=20retecki.p@gmail.com|Mime-Version:=201.0
|Content-Transfer-Encoding:=208bit;
bh=kpVu+KVeIu5mxSUY7KsUOdQ0ttrPzNxtEXg+Z4A8Az0=;
b=nRiFU3K6rG+Tad9wHvn8BJWEnL6TZ34IIVeQh984B8fQFYo91GDcyoEW
5/euNPbMRcZcA17VTGsRsegptm2dd2m7+7Am0gB/QRKlAIsekkZAhRTru
Dv4EB27lA/DGPbgiWhHc0grT2z3oksB/o8VxLshp4NpDSdNIkFI2njCFv
s=;
Received: from unknown (HELO localhost) ([10.7.3.247])
by smtpfarm3.allegro.pl with ESMTP; 27 Jul 2012 21:37:58 +0200
Received: by localhost (Postfix, from userid 33)
id 9E4C98EE8; Fri, 27 Jul 2012 21:37:57 +0200 (CEST)

Skocz do: