Marsjon napisał/a:o jakiej technice mowisz? to jakas wlasna teoria? (nic nie powinno byc..wszystko zalezy od fotografa i od jego wizji)
Pozdrawiam
Arti
nie ma mnie w internecie
Pozdrawiam
Arti
nie ma mnie w internecie
No reason to get excited.
ulro napisał/a:Drugie mi się podoba. Lubię taki bokeh.
Pentacon 50/1.8 ?
tatsuo_ki napisał/a:Marsjon, andrzejb mowi o ogolnej zasadzie w portrecie - kadrowanie powinno byc takie, by po stronie twarzy modela bylo wiecej wolnej przestrzeni niz po stronie potylicy. jak to sie mowi, by bylo czym oddychac. w klasycznym portrecie, takim jakim moglby byc ten zrobiony przez Ciebie, jest to bardzo madra zasada. dodaj jeszcze moj drugi powod i jednak musisz sie zgodzic, ze lepiej byloby zrobic krok, dwa w prawo i przekadrowac, raz, ze slup zza glowy moglby uciec, a i kompozycja bylaby zgrabniejsza.
a co do samej plastyki zdjecia - bokeh calkiem zgrabny, mi tam nie przeszkadza w tym wypadku swiatlo przebite, czyli to "nienajlepsze zachowanie pod swiatlo", ale zastrzegam, ze w tym jednym przypadku. ogolnie ladnie narysowal na tym zdjeciu. kiedys to byla norma, teraz powiew swierzosci wobec hiper-ostrych, cyfrowych, internetowych galerii.
smiem przypuszczac ze obiektyw to jakas stara manualka z filtrem SKY, chociaz pieniedzy bym nie obstawial.