kris  Dołączył: 19 Paź 2009
  [K20D] Wizjer nie wyświetla - POMOCY
Witam, jestem amatorem, od kilku miesięcy posiadam K20D i od pewnego czasu w wizjerze nie ma informacji na temat ekspozycji (czas, migawka itp). W instrukcji nie ma nic wpomniane że można wyświetlanie wł/wył. POMOCY bo nie wiem czy musze wysyłać sprzęt do serwisu. A może to jest p***** której nie potrafię zmienić ???

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
A inne rzeczy Ci się wyświetlają?

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Jarek - za trudne pytanie ;)

Kris - jak włączysz przycisk "info" albo "menu" to pokazuje Ci się coś na ekranie??

żeby kadrować przez "monitorek" musisz włączyć LV - dostęp via menu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
pawgra napisał/a:
Kris - jak włączysz przycisk "info" albo "menu" to pokazuje Ci się coś na ekranie??
Kolega pisze o wizjerze, nie LCD.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
ups... to ja chyba nie umiem czytać ;-)

zwracam honor i idę się wyspać bo mnie weekend "dogonił"...

Jarek Dabrowski napisał/a:
A inne rzeczy Ci się wyświetlają?

Jedyne co mi się wyświetla to czerwony punkt ostrości (w zależności od wyboru) i nic poza tym. Cały dolny pasek informacyjny wizjera w którym powinny znajdować się informacje odnośnie parametrów zdjęcia jest nieaktywny.

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Próbowałeś przywrócić ustawienia do fabrycznych ?
Czy próbowałeś ponownie wgrać firmware?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli na gwarancji to wysyłaj do naprawy, jeśli nie to być może poluzowała się lub wypięła taśma.

fanmario napisał/a:
Próbowałeś przywrócić ustawienia do fabrycznych ?
Czy próbowałeś ponownie wgrać firmware?

Próbowałem przywrocić ustawienia do fabrycznych ale nic to nie dało. Tak jak piszesz spróbuję jeszcze raz wgrać firmware. Czy przy tej okazji jeszcze raz formatować kartę czy poprostu od razu przejść do wgrywania?

[ Dodano: 2009-10-19, 20:52 ]
plwk napisał/a:
Jeśli na gwarancji to wysyłaj do naprawy, jeśli nie to być może poluzowała się lub wypięła taśma.

Nie znam się tak dobrze na sprzęcie ale myślę że było by to możliwe przy ewentualnym upatku body lub tym podobnym zdarzeniu. Doś dziwne że przy zwyklym użytkowaniu zaczynają sie takie rzeczy dziać. Ja bardziej obstawiałem jakąś kombinację klawiszy na body którą przypadkiem wcisnąłem.

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Jednak, raczej PLWK ma rację.
Sprzęt CI przypadkiem nie upadł?
Wgranie firmware raczej nie pomoże ale pozwoli wykluczyć jakiś błąd oprogramowania.

fanmario napisał/a:
Jednak, raczej PLWK ma rację.
Sprzęt CI przypadkiem nie upadł?
Wgranie firmware raczej nie pomoże ale pozwoli wykluczyć jakiś błąd oprogramowania.

Sprzęt napewno nie upadł tylko ja go użytkuję. Spróbowalem wgrać jeszcze raz firmware i niestety nic to nie pomogło.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
kris napisał/a:
Nie znam się tak dobrze na sprzęcie ale myślę że było by to możliwe przy ewentualnym upatku body lub tym podobnym zdarzeniu.
Upadku.
Taśmy same się luzują, kości pamięci wylatają ze slotów - takie rzeczy się dzieją.

Ustalmy jeszcze raz - aparat ostrzy po wciśnięciu spustu do połowy, ale nic nie wyświetla w wizjerze, pod kadrem, tak? Reszta działa (górny LCD, tylny LCD, zdjęcia robi, przegląda)?

Jarek Dabrowski napisał/a:
kris napisał/a:
Nie znam się tak dobrze na sprzęcie ale myślę że było by to możliwe przy ewentualnym upatku body lub tym podobnym zdarzeniu.
Upadku.
Taśmy same się luzują, kości pamięci wylatają ze slotów - takie rzeczy się dzieją.

Ustalmy jeszcze raz - aparat ostrzy po wciśnięciu spustu do połowy, ale nic nie wyświetla w wizjerze, pod kadrem, tak? Reszta działa (górny LCD, tylny LCD, zdjęcia robi, przegląda)?

Tak jak pisałes wszystko działa wg mnie w należytym porządku poza tą jedną rzeczą

Skocz do: