radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Ilford Surveillance 400
Co to za cudo jest? Dostepne w kasetkach 35mm ale specyfikacja dosc skrocona:

http://www.ilfordphoto.co...ialist+Products

Poczytalem,
Material podrasowany do potrzeb CCTV, sa fajne foty na flikerze. :mrgreen:

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
  ILFORD SURVEILLANCE 400 P4
Znalazłem takie coś:
http://www.ilfordphoto.co...roduct.asp?n=52
Może ktoś miał z tym do czynienia? Opinie w necie są raczej przychylne. Piszą, że to na bazie HP5+, albo, że samo HP5, że podobne, że daje się bez problemów ciągnąć na 1699 a nawet na 3200 i nie wygląda źle. Może nasi "wyspiarze" coś wiedzą o tym? Bo kusi ceną: 75 zł za 17m.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Scaliłem.

radekone, tu się chwalił, że miał ten materiał.

Pykam na tym filmie od czasu gdy kupilem wtedy cala szpule: ostry ale mocno ziarnisty i nie ma wielkiej roznicy miedzy 400 a 1600. Wolalem go w stocku D76 i na odbitkach wychodzi mi jak to okreslam 'stalowy'.
Do takiego strzelania codziennego/cowieczornego w sam raz z uwagi na cene :-)
Sprobowalbym ci przeskanowac ale moge nie miec chwilowo jak.

Dzięki za scalenie - wyskoczyłem z roboty na mniam-mniam i nie miałem czasu uruchamiać szukajki. :-B (zimne!)

[ Dodano: 2010-07-14, 19:40 ]
Ziarnistość raczej mnie nie przeraża, tylko co to znaczy "stalowy"?

[ Dodano: 2010-07-14, 19:46 ]
Czy jego ziarnistość da się porównać np. do Kodaka P3200 albo Ilforda 3200? Bo ten Kodak jak dla mnie w sam raz, tylko drogi.

Stalowy czyli takie metaliczne szarosci. Ladne..

Nie wiem bo kodaka jedna rolke w zyciu zrobilem i to na 800. Dla mnie ma drobne ziarno przez to sprawia wrazenie ostrego ziarnistego.

Zaryzykowałem. Jak już coś na nim zrobię, odezwę się. radekone dzięki za opinię.

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
prędziutko pokazuj, bom też chętny na szpulę.

Film dopiero w drodze :-D

radek możesz pokazać jakieś sample? też interesuje mnie wołanie w d-76 stocku 400, 800, 1600 ISO

Ilford Surveillance P-4 w D-76 wywołany w czasie zalecanym dla 800 ASA (i takoż naświetlony):

- i powiększenie 100 %:

Film wygląda bardzo ładnie. Nie ma smolistych świateł, krycie w sam raz, kontrast też w normie. Miałem go próbować na 1600 ASA, może nawet na 3200, ale Mju II nie czyta już takich czułości - najwyżej te 800 ASA.
Jeszcze:

i 100%:

Zauważyłem, że... ten ilford "świaci" jak Polypan:

Skanowane na 2750 dpi. Odwracanie sposobem alkosa bez ingerencji w krzywe, kontrasty i wyostrzenia. Oceńcie sami. Mnie się podoba. Ziarnistość mniejsza niż osławionego Fomapana T800, tonalność też. Jeszcze jedno: podłoże poliestrowe-cienkie, lekko podbarwione na niebiesko (jak ktoś używa Polypana, to radzę podpisywać kasetki, bo końcówki filmów przed naświetleniem są nie do odróżnienia.
Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: 2010-08-22, 20:26 ]
Zapomniałem: D-76/800ASA/12 min. Poruszanie "ilfordowskie": przez 10 sek. na początku każdej minuty (fikanie koreksem).

no to lipa, świecące światła to ostatnia rzecz na którą mam ochotę :)
czyli z tanich rzeczy zostaje mi co, tylko duża szpula fomapana 200?

W koncu dopiero dzis moglem cokolwiek poskanowac ale widze, ze sie spoznilem.
Anyway, P4 w D76 stock, swiecony na 1600. Skan z odbitki, papier Ilford MG RC:

bawcie się dobrze chłopaki, nie będę Wam tych szpul podbierał :)

radekone - przyznaję, bardzo klimatyczny. Xenon ani ja ani radekone nie namawiamy Cię na ten materiał. Rób na czym chcesz, Twoja sprawa. Mnie ten materiał odpowiada. Tak, jak kiedyś niektórzy wieszali psy na Akademiku Kodaka, a to był zupełnie dobry, materiał. Przewidywalny.
xneon napisał/a:
nie będę Wam tych szpul podbierał

Spoko ;-) , dzwoniłem do gościa i powiedział, że ma tego sporo.

Mnie sie podoba do takiego ulicznego strzelania, bo tani i latwo sie pcha. A ze robilem ostatnio sporo zdjec majac po prostu aparat przy sobie to w sam raz. Jeszcze go musze czasowo na 3200 ogarnac, bedzie w sam raz na zime bo u mnie cimno jak w piwnicy juz o 16 bedzie.
Polypan jeszcze fajniejszy ale za malo czuly jak na moja szerokosc geograficzna :-)

Btw, gdzie kupowales? Ja kupilem na ebayu szpule 30m za 30 funtow, i tak troche troche drogo bo pozniej jakis koles z Litwy po 13 sprzedawal.. [EDIT] a juz widze ile placiles.

Mnie też chodzi o cenę. Polypan nie dociąga do takich czułości.

wiem, że nie namawiacie, ale sam chciałem dać się namówić, szukając taniej i masowej alternatywy dla kupowania pojedynczych rolek różnych materiałów na allegro. widzę jednakowoż, że fotonegatyw kilkoma rolkami 30,5m dysponuje, zobaczę najpierw co to na moich rolleiach retro wyszło i ewentualnie będę potem komuś kolana obłapiał żeby łaskawie rozdzielił mi ojciec wergiliusz w kasetki dzieci swoje...

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
jak spadnie dolar poniżej 3pln to myślę że sensownie znowu zrobić akcyjkę z USA ;-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
guerilla napisał/a:
jak spadnie dolar poniżej 3pln to myślę że sensownie znowu zrobić akcyjkę z USA ;-)

Dobrze gadasz :-B

Skocz do: