akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
czy to prawda ? czy może ktoś plecie androny
pytanie ma związek z dyskusją na innym forum. Otóż człowiek prowadzący kursy fotografii w jednej z wypowiedzi stwierdził , że na matrycy zbiera się brud i jest on czyszczony jedynie wirtualnie - czyli przez oprogramowanie. Jego zdaniem proces ten prowadzi do pogorszenia się jakości zdjęć w miarę upływu czasu i dlatego należy jak najrzadziej zmieniać obiektywy . Moim zdaniem to jakaś brednia , ale co ja tam mogę wiedzieć. Matrycę w swojej kasetce czyszczę i nic mi się nie chce degradować na zdjęciach ( chyba że za mało zdjęć nią zrobiłem - jakieś 6000 ) albo jest coś o czym nie wiem. Kolega z tego forum używa Canona , jeśli ma to jakieś zdarzenie. W każdym razie wyśmiał ideę czyszczenia matrycy czy robienia zdjęć uwidaczniających brudy na niej ( max przysłona , ręczny AF , strzał w niebo albo na ścianę ). Co o tym sądzić ? Dodam że nie jest dealerem Canona - po prostu uczy innych jak robić zdjęcia.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Dylemat: PRzeniesc do watku z kawalami, czy do "Pierwszych krokow z Pentaksem"?

Ps. Sorry, ale po czyms takim, to facet stracilby w moich oczach cale zaufanie... On bierze kase za to?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
daj linka :)) plissss :))))))))))))))

nie mogę dać linka ale chętnie poszukam w archiwum listy dyskusyjnej i wkleję - no problem :evilsmile: bierze kasę , a jakże 8-)

catintheflat  Dołączył: 06 Sie 2009
To wszystko jakaś miejska legenda jest tak samo jak kiedyś jeden "fotograf" ode mnie z miasta Twierdził, że AF psuje się od ostrzenia na włączony TV ;-)

>>No dobra Jacku To wszystko było, żeby lista się ruszyła. Nie obrazaj się, ale ja wiem , że do końca zabrudzonej matrycy się nie da wyczyścić , po to są programy , które cyfrowo kasują brudy z matrycy - a jak kasują to co ten biedny aparat wkłada na miejsce usunietych brudów - UŚREDNIONE piksele- czyli zdjęcie powoli robi się słabe.
I tyle. PZDR< K***
ps fotografii uczy się człowiek całe życie<<
imię kolegi usunąłem , mogę jeszcze sprawdzić ile kosztuje kurs :evilsmile:

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
akagi66, a może chodziło mu o hot/dead piksele?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Troche w tym prawdy mozna powiedziec. Canon mam mapowanie kurzu i jego soft później automatycznie usuwa taki pyłek - i to pewnie to pogorszenie jakosci zdjecia ;-)

wątek był zdecydowanie o czyszczeniu matrycy z paprochów.
Thadeus napisał/a:
Troche w tym prawdy mozna powiedziec. Canon mam mapowanie kurzu i jego soft później automatycznie usuwa taki pyłek - i to pewnie to pogorszenie jakosci zdjecia ;-)

a jednak - czyli miał rację

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
akagi66 napisał/a:
czyli miał rację
noooo :evilsmile: :mrgreen:

to miał czy nie miał ? :shock:

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Jakby uczył fotografii na filmach, na pewno miałby teorię, że należy używać filmu bez kasetek, bo emulsja ściera się przez wsuwanie i wysuwanie do/z kasetki....

aha - czyli dobrze mu odpisałem ,że powinien sobie kupić porządny aparat a nie canona :mrgreen:

[ Dodano: 2009-10-25, 12:19 ]
w sumie to po pewnym czasie canon ex definitione musi przestac robić zdjęcia - jak już kurz pokryje matrycę a soft wymapuje całość :evilsmile:

[ Dodano: 2009-10-25, 12:20 ]
dobrze , że posłuchałem kolegi fotografa i nie kupiłem tego przereklamowanego złomu :-B :evilsmile: kivirovi - dzięki Ci gdziekolwiek jesteś i czy bywasz na tym forum :mrgreen:

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
akagi66 napisał/a:
że na matrycy zbiera się brud i jest on czyszczony jedynie wirtualnie - czyli przez oprogramowanie.
Hm, a jeżeli mówił o kompaktach? Tam jest co prawda trudniej, ale kurz jak wiecie dostaje się wszędzie, a zwłaszcza tam gdzie go nie chcemy.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Desmond,

akagi66 napisał/a:
i dlatego należy jak najrzadziej zmieniać obiektywy .

Desmond napisał/a:
Hm, a jeżeli mówił o kompaktach?

mowa była o lustrzankach z obiektywem makro 100 mm

[ Dodano: 2009-10-25, 21:00 ]
tak czy siak niezła kicha - jakość zdjęć spada proporcjonalnie do czasu użytkowania . :evilsmile:

Skocz do: