infidel78
[Usunięty]
Kopiowanie płyt DVD
Kupuję dzieciakom bajki na płytach DVD. Jednak już po kilku dniach płyty są porysowane, a jescze później nie nadają się do niczego. Pomóżcie, jak skopiowac sobie takie płyty. Tylko do użyku domowego. Oczywiście płyty są legalnie zakupione. Jeżeli Policja czyta ten post, to posiadam paragony.
Dziękuję.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Problem w tym, że są zabezpieczone, czy też w tym, że zawartość nie mieści się na standardowej płytce do nagrywania?
Jeśli to pierwsze, to polecam DVD FabDecrypter. Wersja freeware wystarczy do zwykłego przegrania płyty. Można sobie też przegrać tylko film, bez zajawek, reklam itp i np tylko wybrane ścieżki dźwiękowe i napisy (bo po co nam bajka po turecku?). Takie odchudzenie często wystarczy do upakowania filmu na zwykłą płytę do nagrywania, choć wcześniej się nie mieścił.

edit: Na marginesie polecam wszystkim świeżo upieczonym rodzicom zrobienie kopii wszystkich płyt CD, schowanie oryginałów gdzieś głęboko w szafie i używanie kopii. I to zanim dziecko zacznie się samodzielnie przemieszczać. Płyty to bardzo interesujące zabawki. (No, chyba, że ktoś ma zamykaną szafkę na płyty, której dziecko nie rozpracuje).

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
CloneDVD?

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
DVD Shrink. Bardzo prosty, można powyrzucać niepotrzebne (w innych językach niż PL) ścieżki audio, napisy, reklamy itd...

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
PiotrR, zwykłe płyty do nagrywania to rozumiem DVD jednowarstwowe? Jak widzę, można już kupić dwuwarstwowe za mniej niż 2 zł, co prawda nie firmowe ale jeśli dobrze rozumiem to i tak idą na zniszczenie :->

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Możliwe, jak ostatnio kupowałem dwuwarstwowe, to niefirmowe kosztowały ponad 10 zł, ale to było kawał czasu temu.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
jako, że dwuwarstwowych używam na co dzień to może się wypowiem.
Otóż te za 2-3zł są G warte. Połowa z nich jak nie lepiej po nagraniu nie da się odczytać.
Jedynymi płytami DVD DL, które są warte uwagi to Verbatimy. Kosztują około 5zł za sztukę ale chociaż mamy pewność, że na 50 zepsują się 2 a nie 48 jak to może mieć miejsce z tymi tańszymi.

Xbox360 nawet nie chce słyszeć o czymś innym niż Verbatim :P

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Dzięki za info YellowLabel, ja tak jak PiotrR, pamiętam DL po ok. 10zł a teraz sprawdziłem Allegro i zobaczyłem 17zł za 10 szt. W dodatku przeznaczeniem płyt w tym wątku jest bycie zniszczonym w kilka dni więc wydawało mi się, że wystarczą. Skoro jednak są problemy nawet z ich nagraniem to faktycznie trzeba się trzymać Verbatimów.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
najlepiej dvd shrinkiem, przy czym nie wszystkie zabezpieczenia łyka. jak do częstegi używania, to mozej single layer:-) jak shrink "nie da rady, jak kolecy pisali - fab-decrypter i ewentualnie recodink shrinkiem (kopia na dysku do szybkiefo oddtworzenia :-)

przepraszam za ew.literówki, ale mam łape w bandażu...zle sie pisze...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja używałem kiedyś DVD Decrypter do zrobienia obrazu i czegokolwiek (np. Nero), żeby ten obraz nagrać. Z dobrym skutkiem.

Bez urazy, ale czasami zastanawia mnie czemu ludzie pytają o takie rzeczy na forum, skoro wystarczy wpisać "jak skopiować DVD" w google i już się wie. Przy tym jest szybciej, no i jaka satysfakcja z rozwiązanego problemu. Chyba, że chodzi o potrzebę pogaduszek, wtedy temat nie jest tak istotny?

Przykład: pytanie w shoucie "co to jest voovoo?". Czy 5 sekund na google nie wystarczyłoby za odpowiedź? Ale pewnie milej jest, gdy ktoś poszuka za nas...

p_ttl
[Usunięty]
dvd shrink - kompresuje od razu do 4.7 GB

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
dsk napisał/a:
Przykład: pytanie w shoucie "co to jest voovoo?". Czy 5 sekund na google nie wystarczyłoby za odpowiedź? Ale pewnie milej jest, gdy ktoś poszuka za nas...

Może mylą okienka? :)

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
p_ttl napisał/a:
dvd shrink - kompresuje od razu do 4.7 GB

owszem, ale nie wszystki plyty "łyka".

do zdjęcia zabezpieczeń wtedy trzeba użyć innego programu (np.FAB).

Shink jest natomiast b.uzyteczny, gdy np.mam jakis film na dvd jednowarstwowej ale dwustronnej, mozna obie czesci zgrac osobno a potem polaczyc shrinkiem na jedna warstwe plyty...

infidel78
[Usunięty]
Dziękuję :lol:
Skorzystałem z DVD FabDecrypter.
Działa jak ta lala. Tylko jak to kopiowanie dłuuuuuuugo trwa
A płyty kupiłem markowane przez sklep, w którym kupuję proszek, kaszę i ziemniaki oraz mydło i powidło . :evilsmile:
Jeszcze raz dzięki :-B

Skocz do: