jarekch11  Dołączył: 22 Lut 2007
Drogi B+W plus tania redukcja
Zdecydowałem się na zakup B+W Pol-Cir MRC 77mm (jakieś 400-450zł) do Sigmy 10-20. Sęk w tym, że Pentax'owi DA 16-45 też by się taki przydał a to kolejne pare setek, co jakoś mi się nie uśmiecha. Rozwiązanie w postaci kupienia redukcji (77 do 67) za 30 zł i zaoszczędzenia około 300 zł wydaje się tak proste, że aż trudno w nie uwierzyć. W związku z tym moje pytanie, czy poza pewną niedogodnością w przekładaniu tego wszystkiego z jednego obiektywu na drugi, ma to jakieś inne wady np. osłona przeciwsłoneczna nie pasuje, cos tam zacznie winietować, itp. Może ktoś kiedyś stosował takie rozwiązanie i coś napisze rozsądnego. Po co kupować 2 filtry za taaaakie pieniądze, skoro można prawie dwa razy taniej. Jak nie widać różnicy to po co przepłacać.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zastanów się pzrede wszystkim, czy w ogóle potrzebujesz filtra polaryzacyjnego do Sigmy 10-20. Mam dziwne wrażenie, że przy tak szerokim kącie widzenia zakłądanie filtra polaryzacyjnego nie ma wielkiego sensu...

a dlaczego to nie ma sensu, nie będzie prawidłowo działał czy co? nie bardzo rozumiem, może czegoś nie wiem, chętnie sie dowiem.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Za szeroki kąt widzenia. jak będziesz robił jakiegoś landszfta to pół nieba będzie spolaryzowane, a druga połówka już nie. W poprzednim aparacie obserwowałem takie cuś juz przy ekw. ogniskowej 36 mm a co dopiero przy 15 mm (po przemnożeniu 10 mm).

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dokładnie tak jak PiotruśP napisał.

a toście mi ćwieka zabili, parę lat robiłem sigmą 17-35 z polarem i nigdy o tym nie myślałem, a zdjęcia ładne wychodziły, teraz jeszcze raz popatrzyłem na moje wypociny i faktycznie w jednym rogu jest czasem inne nasycenie niż w drugim, ale lepsze takie zdjęcie niż bez filtra. Nigdy nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. To o to chodzi, że w jednej części jest trochę jaśniej a w drugiej ciemniej?

[ Dodano: 2007-03-22, 23:53 ]
17-35 (analog oczywiście)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Dokładnie o to chodzi.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przeciez nie chodzi tylko o niebo.....
wedlug mnie polar trza kupic...

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Myslac o jasnych zoomach lub tele 77mm trzeba kupic wczesniej czy pozniej - i tak Cie to nie ominie... ;-)

Pzdr
Spinner

zdecydowałem się już na filtr 77mm, powiedzcie coś o tej redukcji, czy to faktycznie taki genialne, zresztą jest to tak tanie rozwiązania, ze chyba warto spróbować

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
redukcja nawet przy slimie może dać winietę, a jeśli chodzi o polara, nie tylko przy niebie jest kłopot- także z wodą

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Sam pomysł jest przeze mnie sprawdzony w odniesieniu do polara slim o srednicy 52 mm i redukcji na 49 mm. Ale używałem tylko na ogniskowe "normalne" nie ćwiczyłem nic poniżej ogniskowej 35 mm.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
fotonyf napisał/a:
Sam pomysł jest przeze mnie sprawdzony w odniesieniu do polara slim o srednicy 52 mm i redukcji na 49 mm

Pentacon 29 ma średnicę gwintu 55mm. Używam do niego polara 52 mm (przez redukcję 55/52) i nic nie winietuje, a polar jest normalny (nie slim).

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
djack napisał/a:
Pentacon 29 ma średnicę gwintu 55mm. Używam do niego polara 52 mm ... i nic nie winietuje, a polar jest normalny (nie slim).

Ooooo powaga? To może przez szeroką ramkę obiektywu. A ja specjalnie slima B+W zakupił z myślą o nim (między innymi). Ciekawe :shock:

[ Dodano: 2007-03-24, 06:25 ]
Robert napisał/a:
jeśli chodzi o polara, nie tylko przy niebie jest kłopot- także z wodą

Jest całe mnóstwo zastosowań tego filtru - wszelkie powierzchnie odbijające światło oraz powierzchnie, na których znajdują się np. ciecze - liście w lesie, do tego jako filtr "szary". Mankametnem polara jest brak możliwości (w większości rasowych przypadków) założenia osłony słonecznej, ale skoro przepuszcza tylko część promieniowania więc nie powinno być problemów - patrzcie, sam się nigdy nad tym nie zastanawiałem :shock:

JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
Dla mnie rozne rozmiary obiektywow byly jednym z powodow wejscia w system cokin. Drugim byla, do dzis nie zrealizowana, chec posiadania szarej polowki. Moze wiec wez pod uwage takie rozwiazanie.

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
a co daje np w portrecie filtr polaryzacyjny? Chodzi tylko o zwiekszenie nasycenia kolorów?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
kosafwc, np można nim wyeliminować odblaski, jeśli focisz przez szybę.

danpe_
[Usunięty]
JFK napisał/a:
Dla mnie rozne rozmiary obiektywow byly jednym z powodow wejscia w system cokin. Drugim byla, do dzis nie zrealizowana, chec posiadania szarej polowki. Moze wiec wez pod uwage takie rozwiazanie.

A ja zropbiłem tak, że najpierw kupiłem mocowanie i przejściówkę cokin razem z szarą połówką, a dopiero później jak nadarzyłą się tania okazje kupiłem do tego polara, fajny komplecik i mi wystarcza.
Polecam.

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
eliminacja odblaskow jest dla mnie w tym filtrze rzeczą wiadomą ;) pytam raczej o inne jego cudowne zdolności :)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
kosafwc napisał/a:
eliminacja odblaskow jest dla mnie w tym filtrze rzeczą wiadomą ;) pytam raczej o inne jego cudowne zdolności :)

Witaj.
Kompendium wiedzy na temat polaryzatora (i nie tylko) znajdziesz w "Ksiażce o fotografowaniu" pana A.Mroczka (jak dla mnie guru w sprawach praktycznego wykorzystywania wiedzy teoretycznej).Polaryzator przede wszystkim redukuje kontrasty: wygaszając odblaski,zmniejsza rozpietośc tonalna m-dzy cieniami a światłami.W portrecie przyjemnie matuje skórę (bez pudru ;-) ) O reszcie przeczytasz w w/w książce.Pozdrawiam-Wojtek

Skocz do: