Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
Powoduje odbarwienie nadmanganianu. Proste do sprawdzenia. Bierzesz probówkę z określoną ilością czystego utrwalacza i wkraplasz nadmanganian o określonym stężeniu. Notujesz po ilu kroplach przestaje odbarwiać. Im mocniej zużyty utrwalacz tym mniejszą ilość nadmanganianu wkroplisz.
Ale nie pytaj ile i jakie stężenia, bo nie pamiętam. Ostatni raz robiłem to z 10 lat temu. Potem mi się odechciało.

Edit - bo mnie Yeti uprzedził
Yeti napisał/a:
Trudno mówić o przewadze

O, dzięki - wiedziałem że działa szybciej, ale to tak naprawdę moja jedyna wiedza na ten temat. Ale kusisz tym, że się łatwiej wypłukuje.
Tak jak pisałem - z przyzwyczajenia od zawsze używam sodowego.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Aaa... miareczkowanie. Wyższa szkoła jazdy :!: Chemia na poziomie akademickim, niestety. Pomylisz się o jedną kropelkę i d...a blada. Powinno wyjść, a nie wyjdzie :-D

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Yeti napisał/a:
80 całkowicie niezaświetlonych, wtedy trzeba usunąć całość srebra, ale takich zdjęć pewnie nie robisz

Ba, robie wrecz calkiem ciemne :-) Czyli 100 bedzie w sam raz.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Jimmy napisał/a:
Ale kusisz tym, że się łatwiej wypłukuje.

Napisałem prawdopodobnie bo takie mam wrażenie z jego stosowania. Niestety nie jest to "naukowo" ani potwierdzone ani obalone - już kilka lat temu sugerowałem pewnemu akademikowi w jedynej w Polsce placówce naukowej zajmujacej się (jeszcze!) fotochemią by dać to jako temat pracy magisterskiej, ale nie doszło do tego :-(

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
Yeti napisał/a:
Napisałem prawdopodobnie bo takie mam wrażenie z jego stosowania.

OK, jakoś mi to umknęło :D. Ale i tak dzięki.

Skocz do: