andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
  Oscyloskop - Warszawa
Koleżanki i koledzy!

Rozpracowuję P-TTL :lol: W necie nic na ten temat nie ma (nawet u Bojidara, jeśli chodzi o stronę techniczną są błędy), więc potrzebuję na chwilkę skorzystać z oscyloskopu. Chciałbym zmierzyć amplitudę kilku sygnałów i ich składową stałą (0-5V). Pomiary nie muszą być super dokładne, więc sprzęt może być w zupełności amatorski. Mam tylko taki niby-oscyloskop podłączany do portu USB, ale on w ogóle nie mierzy amplitudy :cry:

Jakby ktoś z Warszawy miał i był tak miły i mi udostępnił albo pożyczył na dzień/dwa, to byłbym bardzo wdzięczny :-B

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
A nie chcesz może w prezencie takiego na własność ?
Chętnie oddam - nie jest to może ostatni cud techniki (radziecka robota :evilsmile: ) ale na potrzeby projektu o którym piszesz powinien wystarczyć. O ile oczywiście odpali (co zamierzam sprawdzić), bo ostatni raz włączyłem go chyba z 10 lat temu .... Są do niego sondy, jest instrukcja (po rosyjsku), ma wyjście do kalibracji, więc można w miarę precyzyjnie mierzyć amplitudę. Jedyne co może przeszkadzać, to brak pamięci, co przy krótkotrwałych ciągach impulsów nie jest za wygodne .... W każdym razie jak nie znajdziesz niczego normalnego, to służę swoim zabytkiem.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
jak znasz jakiegoś wykładowcę to Ci pewnie pożyczy

mhm, a w razie jakby coś uszkodził to ten prowadzący będzie sam spłacał sprzęt ;-)

może, ale to może pozwoliłby wejść do pracowni, ale musiałby znać bardzo dobrze tego kogoś
to nie jest tani sprzęt
na uczelniach masz zazwyczaj jakieś nowoczesne oscyloskopy (u nas były HPki) i zgaduję że są to drogie sprzęty

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
opiszon napisał/a:
na uczelniach masz zazwyczaj jakieś nowoczesne oscyloskopy (u nas były HPki) i zgaduję że są to drogie sprzęty

Mają nowoczesne i bardzo drogie, ale studentom takich nie dają. :P

Gdyby to było we Wrocku, to bym poszedł na Polibudę i znalazł jakiegoś znajomego naukowca. Ale tu w W-wie niestety nikogo na Polibudzie nie znam.

valdis62 rzeczywiście pamięć by się przydała, ale bez też bym sobie poradził :-) Jak nic lepszego nie znajdę, to chętnie skorzystałbym z radzieckiego cudu techniki - jak odpali oczywiście ;-)

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
oki, wyciągnę go dzisiaj ze schowka i sprawdzę. Jak wszystko będzie w porządku, przygotuję "do odbioru" i dam znać.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
andrusz, jak już zbadasz p-TTL to podziel się wynikami, najlepiej na: http://pentax.org.pl/wiki...tax.org.pl_WIKI

Jak masz chwilkę to może napiszesz w tym wątku jakie błędy są u Bożydara?

Ijon tak szybko to tego PTTLa nie rozpracuję - ale to, co wyczaję postaram się opisać. Na razie rozpracowałem jak działa Pentaksowy TTL, włącznie z pomiarem czasów błysku AF360FGZ :-)

U Bojidara niektóre rzeczy wymagają usystematyzowania i uściślenia, np. informacja o mocy lampy, przekazywana do korpusu za pomocą pinu "mode" (w trybie analogowym) - jest to kombinacja ISO+F (przysłona), np. dla AF360FGZ:
dla ISO 100 f2.0 = ISO 200 f2.8 = 512Hz
dla ISO 100 f2.8 = ISO 200 f4.0 = 1024Hz
dla ISO 100 f4.0 = ISO 200 f5.6 = 2048Hz
itp. itd.

Poza tym w trybie TTL, korpus wysyła lampie informację o początku i końcu błysku. Ale nie zawsze - jeśli okazuje się, że błysk jest za słaby, to informacja o zakończeniu błysku wcale nie jest przesyłana.

Zaobserowałem też, że sygnał wyzwalający lampę pojawia się na stopce tylko dla czasów nie krótszych niż maks czas synchronizacji konkretnego korpusu, np. do 1/100 dla MZ30 i do 1/180 dla K-7. Ale co ciekawe w takim P30 sygnał pojawia się dla każdego wybranego czasu, czyli np. także dla 1/500!

Już mam pomysł jak zrobić małe urządzonko, które pozwoli obejść to ograniczenie i będzie można wyzwalać lampy dla dowolnego czasu synchronizacji. Za kilka dni sprawdzę swoją teorię w praktyce ;-)

Skocz do: