Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Czy 64-bitowy system operacyjny jest szybszy od 32-bitowego?
Chciałbym zapytać kogoś z doświadczeniem w tej kwestii.

Nie interesuje mnie teoria ale praktyka.

O ile szybciej wczytuje się sam system , czy uruchamia GIMP?

Chcę w najbliższym czasie dokonać upgrade Ubuntu do wersji 9.10 64 bit i zastanawiam się czy warto zmieniać system z 32 na 64 bitowy?

Procesor AMD Athlon X2 4000 i 2 GB RAM dual channel.

Na razie ściągam wersję 32 bit za kilka dni pewnie będę miał 64 bit na początku planuję porównać czas startu z płyty live CD.

Dodam że nie planuję rozszerzenia pamięci powyżej 4 GB co najwyżej się skuszę na 4 rdzeniowy procek :-)

bartwaw  Dołączył: 28 Paź 2009
Nie wiem jak to jest w linuxie, ale bynajmniej w Viscie jakiejś zasadniczej różnicy w prędkości nie zauważyłem.

Nie zauwazyłem bo podstawową zaletą systemu 64-bitowego są zwiększone możliwości adresowania m.in pamięci.
Np. 32-bitowa vista obsłuży max 3g ramu. W Viscie Ultimate x64 bez problemu obsługuje 8gb.

Oczekiwanie, że gimp się szybciej wczyta, hmm .... :)

To może pomyśl o dyskach SSD a najlepiej w macierzy. Polecam i mogę poświadczyć że to był najlepszy apgrejd mojego komputera.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Markus, Według moich obserwacji system 64 bitowy nie jest szybszy od 32 bitowego , przy 2 GB RAM może być nawet wolniejszy , sens ma dopiero stosowanie 4GB RAM.
Jeśli masz system 32 bitowy nie zrobisz upgrade do 64 bitowego.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ja tam różnicy w starcie systemu czy programu nie widzę ( tak normalnie na oko , bez stopera ) zresztą u mnie sam system startuje na tyle szybko że więcej mi nie potrzeba .
Różnica jest i to widoczna przy np. masowej obróbce plików , albo jak huginowi zapodać kilka albo kilkanaście zdjęć . Od kilku miesięcy mam na dysku równolegle Archa 32 i 64 , pamieci 2GB i nie widzę potrzeby zwiększania .
PS. Spróbuj Debiana zamiast Ubuntu , przez chwilę miałem na dysku 64 bitową wersję i zaskoczył mnie bardzo pozytywnie , śmigał aż miło :-)

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
64bity mają znaczenie tylko jeśli wykonujesz jakieś operacje pamięcio i procesorożerne oraz potrzebujesz zaadresować aż tak dużo ramu. W normalnej codziennej pracy nie zauważysz różnicy, nawet może być wolniej, bo 64bitowy kod zajmuje więcej pamięci.
ALE - Obróbka rawów i grafiki powinna przyśpieszyć. Ja u siebie zauważyłem wzrost szybkości o ok 1/3 w RawTherapee, UFraw i Gimpie.

64bity są fajne ale do konkretnych zastosowań, grafika to jedno z nich.
Jako ciekawostkę podam, że serwery Grono.net po przejściu z 64bit na 32bity przyśpieszyły o kilkanaście-dziesiąt %
A no i używałem Debiana testing 32/64bit jakby to jakieś znaczenie miało.

Robal  Dołączył: 29 Paź 2009
Ekhm, ciężko jest mówić, czy system jest szybszy czy nie - na pewno nie będziesz miał problemu przy rozszerzaniu pamięci, to kwestia podstawowa ;)

Start systemu nie jest zależny od jego wersji - w dzisiejszych czasach jak chcesz to przyśpieszyć start-up time, to tylko i wyłącznie szybszym dyskiem twardym. Obsługa instrukcji 64 bitowych będzie zauważalna po starcie systemu, nie przy jego ładowaniu...

Co do wydajności, to zależy tylko i wyłącznie od aplikacji - nie wiem jak GIMP, ale Adobe Photoshop współpracuje z instrukcjami 64bitowymi -> więc można mówić o jego większej wydajności z systemami 64bitowymi. W praktyce? Przesiadłem się na Windows 7 x64, bo uczelnia od 2 miesięcy już udostępnia nam retail version przez MSDN i przy większej ilości aplikacji różnicę widać znaczną. Szczególnie, że nie ma też problemu z obsługą 4GB RAMu, więc praca z wieloma warstwami też jest przyjemniejsza.

Zauważysz też różnicę w batchowych operacjach (tj. masowych) tak jak pisze Gezeb.

Podaj jakieś inne nazwy aplikacji to mogę pomóc - tak w ogóle to po prostu trzeba zrozumieć, że to zależy od tego czy aplikacja jest napisana z użyciem operacji 64bitowych - wtedy będzie działać szybciej na 64bitowym OSie.
Na tak prymitywnym systemie jak Ubuntu raczej w samych systemie operacyjnym różnicy nie poczujesz ;) Może jak byłbyś na Gentoo i miał go baaardzo rozbudowanego. Tak samo Debiana można by spróbować jak koledzy polecają ;)

EDIT: Sorry, że część się powtarza, ale pisałem jak widziałem odpowiedź Gezeba tylko ;)

Robal napisał/a:
Start systemu nie jest zależny od jego wersji
oczywiśćie, że jest ale nie wchodźmy w szczegóły
Robal napisał/a:
Na tak prymitywnym systemie jak Ubuntu raczej w samych systemie operacyjnym różnicy nie poczujesz ;) Może jak byłbyś na Gentoo i miał go baaardzo rozbudowanego. Tak samo Debiana można by spróbować jak koledzy polecają ;)
Bzdury akurat - nie ma żadnych różnic między tymi systemami. Jedynie menadżer pakietów (który jest ten sam w Ubuntu i Debianie) lub sposób kompilowania paczek Debian/Ubuntu i portów w Gentoo. Czemu sądzisz, że Ubuntu jest prymitywniejsze od Debiana i Gentoo? Tym bardziej, że wszystkie mają ten sam kernel i ten sam userland?:D Nie chcę wojny zaczynać ale nie lubię jak ktoś autorytatywnie wypowiada się na tematy, w których nie czuje się dobrze :)

Robal  Dołączył: 29 Paź 2009
bbartlomiej napisał/a:
Czemu sądzisz, że Ubuntu jest prymitywniejsze od Debiana i Gentoo? Nie chcę wojny zaczynać ale nie lubię jak ktoś autorytatywnie wypowiada się na tematy, w których nie czuje się dobrze :)

Przyznaję, osobista niechęć wyszła na jaw. Podczas mojego obecnego Erasmusa w Szwecji, realizowałem 'Advanced UNIX Programming' i niestety oddawanie/wykonywanie labek odbywało się pod Ubuntu. Multithreading w webserverach często różnie działa w zależności od systemu, więc przesiadłem się z Mint'a (wiem, to lepiej opakowany Ubuntu, ale nie ma ograniczeń jeżeli chodzi o licencję zamkniętych protokołów itp.) na Ubuntu i po prostu przez politykę Ubuntu (zamknięcie na wszystkie nieotwarte protokoły itp.) zniechęciłem się do niego znacznie - stąd określenie prymitywny, przepraszam racja leży po twojej stronie - co do grafiki nie ma żadnej różnicy, dałem upust osobistym odczuciom co do systemu ;)

Wracając do tematu - jeżeli chcesz rozbudować RAM, to lepiej przesiądź się na 64bity. Powoli też większość większych aplikacji używa 64bitowych instrukcji - więc jest to podejście przyszłościowe, zaoszczędzisz potrzeby reinstalki w późniejszym terminie.
Chcesz zwiększyć szybkość przy obróbce grafy - dyski z serii Raptor lub SSD - zwiększy znacznie przepustowość.

Czy procek 4ro rdzeniowy? Osobiście jestem zdania, że na obecne czasy wystarczy mocny dwurdzeniowy, no ale to też zależy od aplikacji, jak jest napisana i czy skorzysta z czterech rdzeni, gry w większości już to wykorzystują, nie wiem jak z programami graficznymi.

Interesuje mnie szybkość aplikacji GIMP, Hugin, QTPFSGUI , UFRAW, RawTherapee.

Ubuntu może nie jest najlepszy ale co raz bardziej przypomina Windows.

Nie mam czasu grzebać w terminalu i ręcznie wszystko konfigurować.

Preferuję obsługę graficzną wszystkich elementów systemu.

Komputerka też nie rozbudowuję różnica pomiędzy 2 GB a 4 GB ramu będzie znikoma w moim przypadku....

Na warstwach dopiero zaczynam się bawić, głównie interesuje mnie szybkie przetwarzanie plików RAW.

To może warto dodać, że programy graficzne takie jak PS CS4 wykorzystują też karty graficzne Nvidii. Choć jaki to ma wpływ na % wzrost wydajności - nie sprawdzałem. Na pewno działa szybciej.
Co do dysków SSD, znacznie przez ostatni miesiąc (no może dwa) staniały. Połaczone w macierzy pokazują naprawdę niezłego pazura. Już 2 dyski to transfery rzędu 400mb/s odczyt a zapis troszkę mniej.
Jak już pisałem, jak koledze zależy na szybszym wczytywaniu systemu, programów to tylko i wyłącznie SSD :). Aha, przy macierzy SSD utworzonej na kontrolerze w płycie głównej (zazwyczaj ICH10R itp) licz się że taka macierz może obciążać procesor nawet do 13% (tak wychodziło mi w testach).
Więc albo wtedy zewnętrzny kontroler albo jeszcze szybszy procesor :)
No i zaczynamy gonić zajączka...

Markus, już pisałem - u mnie przetwarzanie grafiki w gimpie i wywoływanie rawów przyśpieszyło. Core 2 Duo 2.0GHz, 3GB ram.

... jeżeli takie masz oczekiwania to zainwestuj w procesor - najbardziej odczujesz wzrost wydajności, a zmiana systemu w sumie nic nie kosztuje :)

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Markus, Instaluj 64bitowy system, nic nie tracisz wiec nie Ubuntu a Mint, pamiętaj że na 64bitach możesz używać aplikacji 32bitowych na odwrót nie da rady i sam sprawdz co szybciej chodzi.
Cytat
Nie mam czasu grzebać w terminalu i ręcznie wszystko konfigurować.
Zrezygnuj z Ubuntu na rzecz Minta ,wizualnie to samo tyle że bardziej dopracowane .
W moim przypadku AMD Athlon X2 3800 1GB RAM w wersji 64bitowej był dużo wolniejszy od 32 bitowej.

Ten post piszę w Ubuntu 9.10 :-)
Uruchomionym z płytki live CD.
System jest świetny.
Działa szybko i nawet GIMP-a z płyty szybko czyta :-)
Wygląd uległ lekkiej poprawie w stosunku do wersji 9.04.
Nawet same się "wodotryski" graficzne włączyły (Compiz czy jakoś tak :-) a mam kartę ATI
zawsze był z tym jakiś problem...
Nowy jest komunikator Empathy,GIMP w wersji 2.6,OpenOffice 3.1
Jeszcze muszę potestować na lapku.
Mam maks. 3 GB ram właśnie na lapku i nie przekraczam 4 GB więc chyba pozostają 32 bit...

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: Czy 64-bitowy system operacyjny jest szybszy od 32-bitow
Markus napisał/a:
O ile szybciej wczytuje się sam system , czy uruchamia GIMP?
Na czas uruchamiania systemu lub GIMPa większy wpływ będzie miał szybki dysk. Zresztą to jest raczej bez znaczenia, bo przecież system uruchamia się przecież gdzieś tak raz w tygodniu.
Co do działania innych aplikacji. to niektóre programy mogą działać nawet kilkadziesiąt procent szybciej, ale jest jeden warunek: muszą być one zoptymalizowane pod 64 bity. Sam fakt istnienia danej aplikacji w wersji 64 bitowej nie oznacza, że została ona zoptymalizowana pod 64 bity.
Markus napisał/a:
Procesor AMD Athlon X2 4000 i 2 GB RAM dual channel.
System 64bitowy ma większe zapotrzebowanie na pamięć, więc przy takiej ilości pamięci ja bym sobie odpuścił.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
LDevil napisał/a:
System 64bitowy ma większe zapotrzebowanie na pamięć, więc przy takiej ilości pamięci ja bym sobie odpuścił.

tylko jaki sens instalowac system 32bit , jak kupil 64bit procek? ;)
Co do ramu, to bez przesady, na lapie mam 2gb, i jeszcze mi nie zabraklo :)

vertiico napisał/a:
tylko jaki sens instalowac system 32bit , jak kupil 64bit procek? ;)
Pewnie innych nie mieli w sklepie ;)
Co do ramu, to bez przesady, na lapie mam 2gb, i jeszcze mi nie zabraklo :)[/quote]Jaki jest sens instalowania 64bitowego systemu, gdy ma się 2GB ramu? ;)

Jak znajdę czas to zrobię próbę z 64-bitową wersją systemu i zobaczymy praktycznie czy jest wolniej czy szybciej...

Markus, jak będziesz robił testy, to zwróć uwagę na zużycie pamięci aplikacji. Najlepiej byłoby, gdyby testy były przeprowadzane na tych samych wersjach systemu/aplikacji różniących się tylko architekturą.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
LDevil napisał/a:
Jaki jest sens instalowania 64bitowego systemu, gdy ma się2GB ramu? ;)

Używając " normalnie " ma . Może gdybym podłączył gitarę i plumkał z Hydrogenem , RawTherapee męczył wszystkimi plikami z dysku , Hugin kleił 128 zdjęć , Mplayer zgrywał film
jednocześnie kompresując go , albo dodatkowo ktoś na drugim monitorze i klawiaturze korzystał z tego samego systemu w tym czasie , robiąc podobne rzeczy to wtedy nie miało by sensu ;-)
Dla wielbicieli wykresów i tabelek teścik , stary bo z przed roku http://forum.arch-linux.pl/viewtopic.php?id=4652 .

Skocz do: