matb  Dołączył: 02 Lis 2006
macioh, nie. Po prostu przez ostatnie pięć lat nie używałem telefonu komórkowego ;-)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
matb napisał/a:
Po prostu przez ostatnie pięć lat nie używałem telefonu komórkowego
Szczęściarz :-)

Obiło mi się o uszy jakiś czas temu, że weszły w życie przepisy mające na celu usprawnienie procedury przeniesienia numeru pomiędzy operatorami. Cała operacja ma niby trwać maksymalnie jeden dzień, a zmiana operatora dokonywana jest w godzinach nocnych. Nie orientujecie się może czy to już działa?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
macioh, teoretycznie miało działać od 1 lipca (nowela prawa telekomunikacyjnego)

operatorzy zapowiedzieli że tak od razu się nie da, nie wiem jak to jest teraz, choć ma żona pracująca w infolinii Play zdradziła mi, że zazwyczaj trwa to w tej chwili u nich 6 dni, choć podobno raz się udało przenieść w 1 dzień (przejście z POP Orange do Play)

oczywiście przy przeniesieniu abonamentu, obowiązuje normalny okres wypowiedzenia u starego operatora, czyli nawet jak się uda przenieść numer w jeden dzień, to jeszcze trzeba opłacić ostatni abonament, którego nie będzie się w stanie wykorzystać (30dniowy okres wypowiedzenia umowy)
w przypadku prepaidów wiadomo, nie ma takiego problemu (przepada tylko kasa na koncie, którą można przecież wygadać przed przeniesieniem)

jojoko  Dołączył: 28 Mar 2007
macioh ja zmieniałem z Orange GO na mBank mobil.

Pierwsza rzecz to trzeba było zarejestrować kartę u starego operatora (wypełnia się wniosek i zostawia w salonie Orange).
Pani informuje że może to trwać do 2 tygodni - u mnie około 4 dni. Przysłali sms informujący o zarejestrowaniu.

Wypełniłem internetowy wniosek o przeniesienie numeru na stronie mobila, po kilku dniach powiadomili mnie smsem że jest możliwość przeniesienia.
Za 3 dni przyjechał kurier z umową i nową karta SIM.
Po 4 dniach rano SIM z Orange było nie aktywne, zmiana karty i telefon działa już w mobile.

Generalnie nie miałem w między czasie przerw w działaniu starego operatora - chyba że nie zauważyłem, a nowy działa bez problemów.
Jedyne koszty to nie wykorzystane pieniądze z karty Orange.

O dziwo nie ma reklam itp. rzeczy

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
jojoko, dzięki za info :-) Nie masz żadnych "zagubionych" sms-ów i/lub rozmów, jak to bywało kiedyś po przejściu do play?

MD  Dołączył: 15 Kwi 2008
Grendel napisał/a:
W końcu rypię ich jak bure suki - wystarcza na 2 dni i znowu dostaję sms-a z "super ofertą" czy propozycją udziału w 'super konkursie'.
Zastanawiam się czy ich UOKiKiem nie postraszyć albo pozwem :) bo w łapie mam umowę, gdzie wyraźnie zaznaczyłem że nie chcę otrzymywać żadnych ofert :)

Mnie znajomy zapytał jak to jest możliwe że dostaje "propozycje udziału w 'super konkursie'" czy ja to też mam i czy da się to jakoś wyłączyć bo nigdy się na coś takiego nie zgadzał. Po szukaniu problemu okazało że się zgodził tylko o tym nie wiedział. Raz jego córka wysyłała SMS'a na jakiś konkurs (którego oczywiście nie wygrała :-> ) i w ten sposób zaakceptowała regulamin konkursu zgadzając się na wysyłanie informacji o rożnych innych konkursach i nie tylko (było z dwa akapity o tym co mogą wysyłać), oraz przekazania informacji marketingowych od firm współpracujących. Co ciekawe nie były to SMS'y od operatora tylko od firmy która organizowała taki konkurs. Tylko kto głosujący w audiotele czyta jakieś tam regulaminy których najczęściej nie ma w TV. To było jakiś czas temu, ale sytuacja pomimo że się unormowała ciągle może stwarzać takie zagrożenia.

macioh napisał/a:
Obiło mi się o uszy jakiś czas temu, że weszły w życie przepisy mające na celu usprawnienie procedury przeniesienia numeru pomiędzy operatorami. Cała operacja ma niby trwać maksymalnie jeden dzień, a zmiana operatora dokonywana jest w godzinach nocnych. Nie orientujecie się może czy to już działa?

A nie było tam informacji "w miarę możliwości technicznych"?

Co do internetu ponad 2 lata temu w TP powiedziano mi że muszę założyć telefon i wystąpić z wnioskiem o internet a oni sprawdzą czy są możliwości techniczne :mrgreen:
Używam więc iPlusa. Ponieważ u mnie jest kiepsko z zasięgiem (56kbs) to wyniosłem router iPlusa na piętro, wymusiłem żeby korzystał z UMTS'u i nakierowałem go na sąsiednie miasteczko. Efekt 1500 kbs. Tyle tylko że czasami siła sygnału spada. Ma na to zaradzić antena kierunkowa (którą dopiero zamierzam kupić) ale puki co działa zadowalająco. Jak wybierasz pomiędzy rożnymi operatorami to trzeba zaprosić znajomych z różnymi modemami i przetestować popołudniem wszystkich (Plus,Era,Orange,Play). Ten który ma największy zasięg i dobre warunki umowy ciebie zadowoli. Jeżeli planujesz też użycie mobilne, to chyba Play odpada.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
w play pre paid 29gr do wszystkich
smsy za darmo do wszystkich
za 50 przedluzasz waznosc numeru na rok
internet- maja dobra oferte ale nie mozna miec numeru i internetu na jednej karcie ( przynajmniej jakis czas temu)
Z zasiegiem netu nie wiem.

W simplusie weszlo chyba tez po 29 gr

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
grabber napisał/a:
internet- maja dobra oferte ale nie mozna miec numeru i internetu na jednej karcie ( przynajmniej jakis czas temu)
Z zasiegiem netu nie wiem.

nie daj się nabrać, ofertę mają najgorszą
niska cena podytkowana jest tym, że Play może oferować "Play Online" tylko na swoich masztach - czyli w sumie ograniczają się tylko do terenów większych miast

bardzo długo drążyłem żonę pytaniem - "dlaczego musisz mówić klientom, że wasze modemy nie obsługują GPRS, skoro modele które sprzedajecie, obsługują tą technologię"

rozwiązanie jest proste - maszty Play obsługują 3G, więc zablokowano GPRS, żeby nie było głupich pytań w stylu - "przecież jestem w zasięgu sieci, dlaczego nie mam GPRS" - a nie ma GPRS, dlatego że klient jest w zasięgu dzięki roamingowi świadczonemu przez PlusGSM, ale widocznie umowa nie przewiduje roamingu połączeń Internetowych, albo są zbyt drogie, dlatego Play nie wprowadził tej możliwości w swojej "super, hiper, duper" ofercie "Play Online" bo by im się po prostu nie opłacało

aha, wiecie oczywiście co Play zrobił z częstotliwościami przeznaczonymi na rozwój dostępu netu na wsiach, na które przetarg wygrał :?:
przeznaczył je na na zwykłą sieć żeby powoli rezygnować z roamingu przez Plusa (widocznie muszą sporo bulić), a nie na net na wsiach

ot i cały Play :evilsmile:

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
opiszon, pewnie jest jak piszesz

jojoko  Dołączył: 28 Mar 2007
macioh nic mi na ten temat nie wiadomo :o)

Wydaje się, że wszystko działa prawidłowo w dwie strony, tylko pierwszego dnia dostałem jeszcze jakiś śmieć z Orange ale możliwe, że musieli sobie w bazach nie do końca poukładać.

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
Orientuje sie ktoś z Was czy Era/Onrage/Plus umożliwia podpisanie umoway abonamentowej na czas nieokreślony?

galant  Dołączył: 11 Cze 2008
Z tego co się orientuje obecnie nie.
Plus miał taką ofertę przez kilka tygodni, ale wycofano ją. Powód banalny- rozliczenia z agentami...

galant napisał/a:
Z tego co się orientuje obecnie nie.
Plus miał taką ofertę przez kilka tygodni, ale wycofano ją. Powód banalny- rozliczenia z agentami...

No więc tylko cyrograf na 12 miesięcy mi został :evil:

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
W Erze jest coś takiego (przynajmniej w moim przypadku, że druga umowa (dwuletnia) automatycznie przechodzi na czas nieokreślony i właśnie zastanawiam się czy nie złożyć wypowiedzenia, bo nieszczególnie widzę powód by być związanym bezterminowo w Erą, muszę się wczytać w umowy, co mi grozi w takim przypadku ;)

Grendel napisał/a:
, bo nieszczególnie widzę powód by być związanym bezterminowo w Erą, muszę się wczytać w umowy, co mi grozi w takim przypadku ;)

Bez terminowo to znaczy że nie ma terminu do którego MUSISZ byc abonentem czyli nie możesz zerwać umowy bez kar umownych i jedyna negatywna konsekwencja tego może byc to że nie będziesz mógł korzystac z oferty promocyjnego w czasie kiedy umowa stanie sie bezterminowa

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007