bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
[obiektyw] pentax-a 50/1,7 z allegro
cześć dziewczęta i chłopaki ;-)
proszę o drobną poradę
nabyłem obiektyw pentaxa z aukcji:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=790554764
i coś mi w nim nie pasuje, tzn nie ma mowy o ostrości przy całkowicie otwartej przesłonie
celuję, celuję...i mi nie wychodzi
czy one 'tak mają' czy może kupiłem bubla (wyglada mi na kombinowany = naprawiany)?
pozdrawiam

dodam, że jak robię to samo zenitowskim orestonem 50/1.8 w pełni otwartym to wychodzi mi całkiem cacy...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na zdjęciach z aukcji widać, że z obu stron był rozkręcany. Jeśli nie da się wyostrzyć to trzeba zwrócić.

dziękuję za radę
zapewne tak właśnie uczynię

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Osoba od której kupiłeś obiektyw kiedyś się udzielała u nas na forum.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
masakra jak mogłeś kupić coś takiego, pewnie go z grzyba czyścił i wytarł powłoki lub rozkleił 2 soczewkę od strony bagnetu taką sklejoną z 2 różnych
() (() () i na tej środkowej przeważnie jest grzybek
ale obiektyw oddał bym od razu widać że był rozkręcany i to nie umiejętnie .
oddać i się nie zastanawiać nawet

no to mnie pocieszyliście...
już myślałem, że OKAZJE się jednak trafiają
a wyszło jak zwykle

boober  Dołączył: 28 Wrz 2009
kupiłem od niego również obiektyw, niby wszystko ok. Udzielał się.. już się nie udziela, pozostawił za sobą jakiś smród?

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
adriano210 napisał/a:
widać że był rozkręcany i to nie umiejętnie .
oddać i się nie zastanawiać nawet

Bilko

Nie zwlekając zwrócić, bo jak mówił kapral Jedźiniak, z hołotą nie należy sie p...ć
Cwaniactwo trzeba zwalaczć. Ja na allegro oglądałem ten obiektyw i zastanawiałem się, czy znajdzie się jeleń, który to kupi. Pozdrawiam!

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Re: pentax-a 50/1,7 z allegro
bilko napisał/a:
coś mi w nim nie pasuje, tzn nie ma mowy o ostrości przy całkowicie otwartej przesłonie
celuję, celuję...i mi nie wychodzi

Hmmm... nie trafiasz z ostrością, czy jest mydło? Skoro celujesz, a nie możesz trafić, to wygląda na pierwszy problem. Zrób jakąś fotkę np. gazety i pokaż (ale z małą głębią).

galant  Dołączył: 12 Cze 2008
Zdjęcia są rzeczywiście dokładne i wszystko na nich widać. Dziwię się, że kupiłeś coś takiego. Pozostaje tylko zwrócić.
A swoją drogą ten sprzedawca ma wyjątkowo liczną kolekcję obiektywów ;-) Od kiedy pamiętam każdy sprzedawany przez niego obiektyw jest "POCHODZĄCY Z MOJEJ PRYWATNEJ KOLEKCJI"

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Zgadza się nie kombinuj-odeślij i koniec.Na przyszłość dam ci radę bo sam ostatnio sprzedałem takowy.1,7/50 to fajne szkiełko i ostrzy od pełnej dziury a sprzedający zna jego wartość.Te szkła chodzą powyżej 300 zeta a jeśli aukcja jest bez opcji Kup teraz to ma na pewno cenę minimalną.Osobiście już bym się zastanowił,że gostek wystawił bez minimum.Musiał być nieźle kombinowany skoro sprzedał go poniżej średniej a w dodatku nacięcia w pierścieniach skręcających soczewki są tak zmasakrowane że rozkręcał go najprawdopodobniej siekierą albo dynamitem :lol: .
A stare przysłowie pszczół mówi-Kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje.

bilko posłuchaj życzliwych ci ludzi i nie baw się w jakiekolwiek eksperymenty-zwróć dołóż troszkę i kup od pewniaka.Za kilka dni szwagier z Australii wyśle mi kolejnego 1,7/50 jeszcze dla pewności sprawdzę go u siebie,cyknę sampelek i wystawię na sprzedaż

dżizus no dobra odeślę
frajerem bym był jak bym go zostawił i se wmawiał że mi wzrok osłabł tudzież dłoń chybotliwa
poza tym nie widzę niczego zdrożnego w chęci przykutwienia odrobinkę, ale najwyraźniej jest to skrzętnie wykorzystywane przez allegrowy 'handelek'
pozdrawiam

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
galant napisał/a:
A swoją drogą ten sprzedawca ma wyjątkowo liczną kolekcję obiektywów ;-) Od kiedy pamiętam każdy sprzedawany przez niego obiektyw jest "POCHODZĄCY Z MOJEJ PRYWATNEJ KOLEKCJI"

Nie rozumiem co w tym dziwnego sam mam sporą kolekcję obiektywów i zrozumiałe, że nie mogę nimi wszystkimi robić zdjęć więc co jakiś czas się jakiegoś pozbywam (z bólem serca, a dodatkowo nie chce mi się przygotowywać aukcji :-) ).

andybond napisał/a:
ma na pewno cenę minimalną.Osobiście już bym się zastanowił,że gostek wystawił bez minimum.

W tej chwili mam wystawioną aukcję bez minimum, a z obiektywem jest wszystko w porządku, tzn. ma jakieś drobne przetarcia, ale poinformowałem o tym w opisie i widać je na zdjęciach.

andybond napisał/a:
A stare przysłowie pszczół mówi-Kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje.

No nie wiem, gdybym nie kupował tanio, to w ogóle bym nie rozbudował kolekcji.

Z tym, że obiektyw trzeba zwrócić to się zgodzę - jeśli gość zajął się handlem szkłami to musi podjąć ryzyko, że zdarzą mu się uszkodzone egzemplarze, ale powinien to wziąć na siebie, a nie próbować je sprzedać za wszelką cenę.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
No właśnie. Ja mam w prywatnej kolekcji aktualnie jakoś ponad 20 aparatów i pewnie jeszcze więcej obiektywów. Gdyby mi się chciało, to bym pewnie się części pozbył.
A kolekcję mam, bo kupowałem tanio albo dość tanio. Czy to źle? Ot, wczoraj kupiłem dwa aparaty fajowe po atrakcyjnej cenie - choć miałem kupić tylko jeden, ale w pakiecie była zniżka a jeszcze ten starist taki śliczny i malutki jest :evilsmile: . To pewnie o to chodzi z tym "2x kupuje" - tak?

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Zawsze zanim dokonasz zakupu warto zapytać o wady, czy był rozkręcany czy są ślady na śrubach rysy na optyce itp. Uczciwy sprzedawca zawsze udzieli wyczerpującej odpowiedzi.
Na naszej giełdzie pojawiają się ciekawe propozycje, często równolegle z aledrogo. Warto jednak dołożyć kilka złotych do szkła od pewniaka.
W końcu chcesz mieć udane zdjęcia.
Oglądałem 30 letnie szkiełko kupione na naszej giełdzie opisane , że stan jest bdb.
Moim zdaniem był idealny.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
matb napisał/a:
a jeszcze ten starist taki śliczny i malutki jest :evilsmile:

skąd kupiłeś ????

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
pawgra, a - jeden kolega z forum, co ściąga z zagranicy starszy sprzęt Pentaxa w większych ilościach właśnie dostał i dorzucił do Z1p, po którego pojechałem.

Skocz do: