sledzik  Dołączył: 26 Cze 2008
[K100D] Podkładka pod matówkę - z której strony?
Witam, prześledzilem poprzedni temat i mam mętlik.

Mam oryginalną matówkę pentaxa, niestety kiedyś gdzieś zgubiłem podkładkę pod nią i teraz przy manualnym ostrzeniu przeżywam katorgę - potwierdzenie ostrości działa ok, ale w wizjerze mam rozmazany obraz wtedy :/

Winą jest prawdopodobnie przesunięta matówka, dlatego chciałem dorobić ramkę (jak ta oryginalna), ale nie wiem czy położyć ją od strony holdera (od strony lustra) czy od strony "góry" aparatu (nad matówką).

Jak ona jest oryginalnie włożona ?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Podkładka idzie od strony pryzmatu - jak to napisałeś "od strony "góry" aparatu (nad matówką)"

BTW - po co ją wyjmowałeś ? Czyżby matówka z klinem super jakości ?

sledzik  Dołączył: 26 Cze 2008
JackDeJack napisał/a:
BTW - po co ją wyjmowałeś ? Czyżby matówka z klinem super jakości ?

Tak szczerze mowiąc to ostatnio po pijaku robiłem zdjęcia w pubie i pentax "j**...nął o podłogę" na tyle niefortunnie że pekł filtr CPL na kicie i rozpieła się ramka od matówki i gdzieś to wyleciało :) a ja nie byłem w stanie szukać tego w ciemnym barze, więc tylko włożyłem matówkę i tyle ;)

poza tym na szczęście nie ma uszkodzeń (uff), ogólnie to tak wygląda zdjęcie zrobione z założonym pękniętym filtrem :

a tak filtr :D

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
http://www.focusingscreen.com/work/k10den.htm
Na pewno nie zaszkodzi rzucić okiem ;-) To teraz masz elegancki filtr efektowy limited edition. Całe szczęście, ze to King, a nie Hoya

Skocz do: