boober  Dołączył: 28 Wrz 2009
GX-20 - czyżby banding?
Kurczę, przy wołaniu w LR, na 2 fotkach pojawiają się przepiękne paseczki, fotka z kita. Mam się bać i szykować na serwis? Ktoś miał tego typu przypadki, to norma czy wada?

Samsung GX-20 + kit 18-55 @ 3,5, ISO100, 1/80sec, brak filtrów, wyostrzone delikatnie.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
To nie banding, to wygląda na błąd matrycy.

czyli serwis? fak, tego mesa to musze jednak wcześniej kupić. Ale skoro to błąd matrycy to dlaczego tylko na kicie?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
boober napisał/a:
czyli serwis?
Niech jeszcze się ktoś wypowie - to tylko moje zdanie.
boober napisał/a:
Ale skoro to błąd matrycy to dlaczego tylko na kicie?
Nie pisałeś, że tylko na kicie. Błąd matrycy - czyli któregoś z klocków odpowiedzialnego za zczytywanie / obróbkę danych.

W innych wołarkach jest tak samo?

[ Dodano: 2009-11-03, 21:40 ]
A nie jest to jakieś zakłócenie elektromagnetyczne?

Jarek Dabrowski napisał/a:
W innych wołarkach jest tak samo?

Muszę zainstalować tę firmową i sprawdzić, tylko gdzie ona jest... :-)

Cytat
A nie jest to jakieś zakłócenie elektromagnetyczne?

Fotka robiona w parku z dala od wszelkich urządzeń, może to moja komórka? tak patrzę i mam jeszcze na jednym zdjęciu z innego parku, może nam tu Niemcy w spadku zostawili jakieś działające transformatory zakopane w tych parkach ;-)

Jarku, dzięki, ja się z tym pierwszy raz spotykam a nie chcę się rozstawać ze świeżozakupinym wszystkomającym (oprócz super ekstra ałtofokusa) samsungiem made in pentax. HELP! ;-)

dominik  Dołączył: 19 Kwi 2008
A przypadkiem nie wyziębiłeś aparatu? Swego czasu było głośno o brzydkich efektach przy niskiej temperaturze. Wyglądało dokładnie tak samo, zdjęcia były robione w temperaturze ok. zera. Chodziło o k20d.

temperatura o ile mnie pamięć nie zawodzi to około 7 st

[ Dodano: 2009-11-03, 22:55 ]
w silkypix to samo... :cry:

dzięki argawenowi się dowiedziałem

dominik  Dołączył: 19 Kwi 2008
Po prostu przypomina mi zdjęcia z tego wątku:
http://forums.dpreview.co...essage=30027850

Ktoś pisał, że problem wystąpił przy 2 stopniach, ktoś inny mówił, że nie miał problemów z -16 stopniami, pewnie ta granica nie jest stała no i pewnie "czasem się wydarzy".

hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
a jak nie to wyślij do serwisu, chwila moment i będziesz miał nowy jeśli to matryca. mnie po kilku dniach wymienili (inna wada).

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Ja bym spróbował jeszcze z inną kartą pamięci...

Arczibandit napisał/a:
Ja bym spróbował jeszcze z inną kartą pamięci...

no, też tak pomyślałem, jutro jakąś skombinuję, aczkolwiek ten defekt nie występuje na wszystkich zdjęciach...

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
Spójrz jeszcze tu:

http://www.pentaxforums.c...ding-noise.html

EMI. To by mogło potwierdzać wersję Jarka Dąbrowskiego.

[ Dodano: 2009-11-04, 17:14 ]
Na moje oko, problem wygląda podobnie:

no, po zmianie karty wciąż ten problem występuje. przy czasach około 2s, dzisiaj robione ze statywu - co 3 zdjęcie. fak... poczekam na analoga co do mnie jedzie zza wody i oddaję w przyszłym tyg. sprzęt... :cry:

PhotoN  Dołączył: 29 Gru 2008
też mialem kilka razy ten problem w GX20, w zasadzie zawsze przy pstrykaniu chwile po wyjsciu z cieplego pomieszczenia na dwor zimą, wymiana karty, baterii nie pomaga, u mnie wystepuje tylko przy dlugich ekspozycjach ok. 3-5 minut...

nie ma się co męczyć, ja bym oddał do serwisu. jeśli to matryca, to masz wymianę na nowy w ciągu tyg.

aparat w serwisie od poniedziałku i już zdiagnozowany. Wymiana lub zwrot kasy. Jeśli się uda to chyba wezmę kasę i wymienię na K7...

u mnie też tak było, tylko że ja wziąłem aparat, bo k7 to mnie w ogóle nie kręci: mniejszy, z taką samą praktycznie matrycą, wygląda prawie jak kx, mało guzików na body - no i najważniejsze, kupę kasy trzeba dołożyć, a moim zdaniem nie warto. Ale to twoja decyzja. ja zmienię gx20 albo jak pentax wypuści coś pokroju canona 5d, albo jak mi padnie :) .

hasos napisał/a:
u mnie też tak było, tylko że ja wziąłem aparat, bo k7 to mnie w ogóle nie kręci: mniejszy, z taką samą praktycznie matrycą, wygląda prawie jak kx, mało guzików na body - no i najważniejsze, kupę kasy trzeba dołożyć, a moim zdaniem nie warto. Ale to twoja decyzja. ja zmienię gx20 albo jak pentax wypuści coś pokroju canona 5d, albo jak mi padnie :) .

Wiesz zaczynam myśleć podobnie, jak trafi się okazja co do zakupu k7 taniej to być może, gdyby jednak matryca była lepsza niż ta co mam w samie (ergonomia jest mimo wielkości na naprawdę wysokim poziomie w k7, guzików wystarcza) to pewnie bym zmieniał, ale pewnie poczekam na kolejny ruch pentaxa do przyszłego roku (oby :-)

Skocz do: