opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
zawsze myślałem że to nie możliwe by aparat ostrząc zmieniał ogniskową ale tak mam w komórce-gdy zdjęcie jest nieostre obejmuje inny obszar niż ostre... ciekawe

bo ja wiem

sprawdź swoje FA 50 jak ostrzy ;-)

to jest normalna sprawa, że podczas ostrzenia obiektywy zmieniają kąt widzenia (ogniskowa podawana jest dla ostrości ustawionej na nieskończoność)
w zależności od konstrukcji obiektywu, te zmiany mogą być mniejsze, lub większe

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
Jasiek Matacz, Ja to zaobserwowałem we wszystkich obiektywach jakie posiadam.
Ostrość ustawiona na nieskończoność zmniejsza kąt widzenia, minimalnie ale jednak :->

Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
Bardzo czesta przypadlosc wiekszosci obiektywow, w fotografii zwykle nie jest to zauwazany problem bo interesujace jest ostre zdjecie, a nie caly proces przeostrzania, w filmach czesto to widac w ujeciach gdzie nastepuje przeostrzenie z bliskiej ostrosci na nieskonczonosc/ na odwrot. Przeostrzanie w wiekszosci przypadkow/ poza obiektywami z wew ogniskowaniem/ odbywa sie poprzez przesuniecie calego bloku optycznego, czyli zmiane odleglosci ogniska obiektywu od filmu/ matrycy a 'zmiana ogniskowej' jest juz chyba samotlumaczacym sie terminem.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Mnie interesuje coś innego. Często w opisach komórek jest informacja, że wbudowany aparat nie posiada AF - ale jak w mordę strzelił widać, jak szuka ostrości przy robieniu zdjęć, więc o co chodzi w takim sformuowaniu?

[o, jakiś tam pierwszy z brzegu, Auto Focus : Nie]

BolzZ  Dołączył: 26 Paź 2009
Zawsze byłem przekonany że af w tych aparatach to tylko taki żart, animacja. Jak w ogóle można zrobić nieostre zdjęcie z odległości większej niż 20cm aparatem z matrycą o powierzchni 10mm2 i z obiektywem w postaci soczewki o średnicy 1,5mm ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak plastik w soczewce zmętnieje to się przekonasz :-P

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Marooned napisał/a:
Często w opisach komórek jest informacja, że wbudowany aparat nie posiada AF - ale jak w mordę strzelił widać, jak szuka ostrości przy robieniu zdjęć,
Może marne opisy. ;-)
Np. jeśli chodzi o tego samsunga, to na stronie samsungmobile nie ma nic o AF (ani że jest, ani że nie ma), więc widzę to tak: ktoś przerabiał tę specyfikację np. na stronę, którą podałeś, doszedł do punktu "AF", szuka w opisie producenta, nie znajduje o tym ani słowa, więc wpisuje, że nie ma.

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
Dokładnie:)

Wiem, bo też robiłam opisy...

Cytat
Jak w ogóle można zrobić nieostre zdjęcie z odległości większej niż 20cm aparatem z matrycą o powierzchni 10mm2 i z obiektywem w postaci soczewki o średnicy 1,5mm ?

Mam Nokie jakąśtam i w niej jest tak, że robie zdjęcie używając Navikey. Wciskam, AF ostrzy, puszczam, robi się zdjęcie. I jeszcze nie opanowałam techniki, która pozwoli puszczając przycisk nie poruszyc telefonem. Zawsze w momencie puszczenia telepie mi się ręka :) A mimo to zdjęcie i tak jest ostre :)

Juz wole SE i ich dedykowane przyski do foto.

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
stabilizacja w komórkach! tego jeszcze nie było :evilsmile:

Doktor_Vincent napisał/a:
stabilizacja w komórkach! tego jeszcze nie było :evilsmile:

w którymś modelu LG jest optyczna stabilizacja obrazu ;-)
Nie wiem w którym dokładnie modelu ale pamiętam duże "koło" z tyłu telefon nad którym było napisane "optical stabilization"

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ja mam w samsungu soul jakąś stabilizację cyfrową. Nie wiem na jakiej zasadzie działa, ale wydaje mi się, że dłużej robi zdjęcie. Przy zwykłych zdjęciach wychodzą czasem jakieś dziwne obramowania sylwetek (tam gdzie są duże kontrasty z tłem), więc nie bardzo, ale np. zajefajnie się ta stabilizacja sprawdza do fotografowania jakiegoś ogłoszenia w niezbyt jasnym pomieszczeniu (a głównie do tego przydaje mi się aparat w telefonie). Mam idealnie ostre literki tam, gdzie bez stabilizacji ledwo bym odróżnił miejsce, gdzie się kończy kartka a zaczyna ściana.

tak działa stabilizacja cyfrowa
http://www.flickr.com/photos/ibftp/2425386864/

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
A znacie może taki programik, którym można stabilizować cyfrowo nagrany film? Nie mam stabilizacji w moim Canonie A640, a czasami przydałoby się sprawić, aby film się za bardzo nie trząsł.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
pawelek-79, Adobe After Effect o-)

Zapewne coś innego też... A działa to na zasadzie śledzenia jakiegoś charakterystycznego elementu w kadrze, dokładnie jego ruchu. I takie przesuwanie kadru, aby pozostawał nieruchomy. Więc wiadomo, że nie zawsze się to sprawdzi.

Ale ja z tym nie mam doświadczenia, widziałem na jakiś tutorialach do owego programu u kolegi bawiącego się w filmowanie o-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Generic, wiem, że był jakiś darmowy, albo w miarę tani i przeznaczony wyłącznie do tego. Kobyły nie będę kupował, skoro chcę się tylko raz przejechać ;)

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Co do Af, to myślę, że jednak jest to związane z ruchem soczewek. W SE K800 wyraźnie widać, ze obiektyw wykonuje ruch w trakcie ostrzenia. Natomiast stabilizacja w telefonie zwykle polega na podniesieniu ISO, czyli lepiej tego nie używać, wyobraźcie sobie szumy z matrycy o przekątnej kilku milimetrów, rozdzielczości ponad 3 mpx i ISO 800. Ciekawie rozwiązano to natomiast w aplikacji SnapPhoto do telefonów z Androidem. Funkcja jest sprzężona z czujnikiem ruchu, wykrywa drgania reki i pstryka dopiero wtedy, gdy wykryje, ze ręka się nie trzęsie. Ogólnie programik fajny, ma nawet poziomice, szkoda tylko, ze aparaty w Androidach są raczej liche.

Skocz do: