Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Crow napisał/a:
Zaraz zacznie się wojna. Poprzestańmy na tym, że mam UPSa...

:mrgreen: Jak tak dalej będzie się snuć ten wątek to usłyszymy o prywatnych generatorach prądu bo to co dostawcy oferują spłyca soprany :evilsmile:

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Enzo napisał/a:
Crow napisał/a:
Zaraz zacznie się wojna. Poprzestańmy na tym, że mam UPSa...

:mrgreen: Jak tak dalej będzie się snuć ten wątek to usłyszymy o prywatnych generatorach prądu bo to co dostawcy oferują spłyca soprany :evilsmile:
Ja się nie martwię , ja mam komfort zasilania wprost z elektrowni wiatrowej ,co najwyżej przeszkadzają mi czasami słyszalne w wietrzne dni turbulencję. :evilsmile: ;-)

[ Dodano: 2009-11-02, 21:14 ]
Enzo,Wreszcie zauważyłeś że dostawcy energii coś kombinują .

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Energia wiatrowa nie jest zbyt optymalna do audio. W mało wietrzne dni spada dynamika. Flatter łopat ujemnie wpływa na równomierność generowanego dźwięku. Do tego taki wiatrak generuje szereg drgań niskich częstotliwości, które wprawiają w drgania układy dostosowujące parametry prądu do wymagań sieci, co z kolei wpływa ujemnie na audiofiskie parametry otrzymywanej energii.

Najlepszy prąd do zastosowań muzycznych dają norweskie elektrownie wodne. Im bardziej na północ tym lepiej. Dla zapewnienia najlepszych doznań warto przywozić go w akumulatorach i trzymać w chłodnym miejscu aż do momentu odsłuchu. Optymalny okres leżakowania tak magazynowanej energii wynosi ok. 1 roku.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Ja sobie dynamo podłączę do rowerku treningowego i w ten sposób zasilę sprzęt grający. Wasze elektrownie i złocone kable wysiądą przy energii wytworzonej naturalną i ekologiczną metodą :-P .

Crow napisał/a:
Ja sobie dynamo podłączę do rowerku treningowego i w ten sposób zasilę sprzęt grający. Wasze elektrownie i złocone kable wysiądą przy energii wytworzonej naturalną i ekologiczną metodą .
Pod ten rowerek przydałyby się granitowe podstawki... dla poszerzonej dynamiki i lepiej kontrolowanego basu. ;-)

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Effendi mógłbyś opisać zjawisko poszerzania dynamiki?

To proste. Crow, żeby dostarczyć te paredziesiąt watów energii do wzmacniacza, będzie musiał solidnie pedałować. Przy takich prędkościach rowerek treningowy będzie podlegał wielu siłom o różnych częstotliwościach. W takich warunkach pewne elementy przyrządu, podłoga, a nawet wyposażenie pokoju mogą wpaść w drgania i hałasować.

Dynamikę można zdefiniować jako stosunek najgłośniejszej składowej słuchanej muzyki do hałasu tła (generowanego przez drgania roweru i sprzętów domowych). Niestety, nie czuję się na siłach rozwiązać układu równań różniczkowych, które mogłyby zobrazować problem generowanych wibracji. Zastosuję więc dowód nie wprost, w postaci dowcipu:

Cytat
Jedzie facet rowerem i strasznie mu się błotnik koleboce. Zauważa to jeden z przechodniów i krzyczy do niego:
- Ty! Błotnik Ci się koleboce!
- Cooo? - odkrzykuje rowerzysta
- Błotnik Ci się koleboce!!
- Coooooooo!?
- Błotnik Ci się koleboce!!!
- Nic nie słyszę, bo błotnik mi się koleboce!

Z granitowymi stabilizatorami pod rowerem, Crowowi będzie mniej się kolebotać. Stąd większa dynamika. :mrgreen:

Po ok 60 godzinach wygrzewania zestaw gra jeszcze bardziej mniamuśniej dołem :mrgreen: To co się będzie działo za pół roku :lol:

Crow, Jakieś foty. :-P

Crow, przyspieszyłeś decyzję o zakupie mojego domowego hi-fi. Twój wątek stanowił punkt wyjścia do moich rozważań. :-)

Wstępnie zdecydowałem się na Yamahę RX-797.

Największy problem mam z kolumnami. Na początku miały być podstawkowe BR-2, ale ponieważ nie mam gdzie ich postawić, to chyba lepsze będą podłogowe.

Ludzie chwalą Tonsile Siesty, ale nie są one już chyba produkowane przez Tonsil (nie mają ich w ofercie na www). Można je dostać tylko na allegro. Może ktoś się orientuje dlaczego tak jest? Nie chciałbym kupić jakichś garażowych podróbek. :-)

A może jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym?

rntr  Dołączył: 06 Gru 2007
Effendi, może jakieś Wharfedale?? W podobnej cenie, marka dość chwalona.

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
Effendi napisał/a:
Może ktoś się orientuje dlaczego tak jest?

Tonsil umarł śmiercią naturalną. Na allegro można jeszcze wyłapać czasami okazję. Siesta sat są aktualnie w cenie 400zł za parę na wyprzedaży o ile mapiętam to było jakieś 50 kompletów wystawione i sam sie nad kupnem zastanawiam :-)

[ Dodano: 2009-11-07, 19:03 ]
Effendi napisał/a:
Wstępnie zdecydowałem się na Yamahę RX-797

Effendi napisał/a:
A może jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym?

z tą yamaha czasami słucham magnatów quantum 607 i fajnie sie to zgrywa. Dla siest konkurencją będą quantumy 605. Bardzo dobrze grające i wykonane zestawy

piters1986 napisał/a:
Tonsil umarł śmiercią naturalną.
Z tego co się orientuję to zbankrutował, ale jego część, pod nazwą Pro Tonsil, podjęła dalszą produkcję. Ta spółka upadła, bo po jej budynki fabryczne zgłosił się przedwojenny właściciel. :-) Teraz całą produkcję przejął Tonsil-meble. Tak więc Tonsil, mimo ekonomicznych niepowodzeń, ciągle powstaje niczym feniks z popiołów. :-) Ciekawe tylko jak to wpływa na jakość produktów...

W Siestach podobają mi się małe wymiary poziome i spora wysokość. Cena do przełknięcia.

Magnat Quantum 605 wydaje się sensowną propozycją. Tyle, że znowu trzeba będzie dołożyć złociszy...

Wharfedale strasznie się błyszczy... ;-)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Effendi napisał/a:

Wharfedale strasznie się błyszczy... ;-)
Między innymi seria Diamond 9 się nie błyszczy.

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
Effendi napisał/a:
Na początku miały być podstawkowe BR-2, ale ponieważ nie mam gdzie ich postawić, to chyba lepsze będą podłogowe

http://allegro.pl/item804...phoebe_iis.html
za tą cenę naprawde warto chociaż od BR-2 zagrają inaczej

roket napisał/a:
Crow, Jakieś foty. :-P

Piękny widok. ;-)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
roket napisał/a:
Piękny widok. ;-)
Nooo .... te cieeenie ... a najlepiej to by wyglądało gdyby zupełnie zgasić światło x-P

Co!? Że niby mój sprzęt to brzydal?

Kuzyn Mygosi,
Cytat
... a najlepiej to by wyglądało gdyby zupełnie zgasić światło x-P
Tak bez światła było by zupełnie przyjemniej.

Cytat
Co!? Że niby mój sprzęt to brzydal?

Crow chyba nie trybisz. :-P

Skocz do: