mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Jak to się robi? Czyli zdjęcia stylizowane na lata 50 i 60
Czy ktoś z was zna dobre tutoriale albo sam ma sposoby na ciekawy retusz efektem, którego byłyby zdjęcia podobne do tego co widać na obrazkach poniżej:

user  Dołączył: 27 Mar 2008

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
skoro odpowiedz juz podana to podam tipa jak sie robi zdjecia z lat 20': wystarczy poskanowac negatywy skanerem do tego nieprzeznaczonym, np. kiepskim skanero-drukarko-xero hp. niektore kadry maja urok ;-)

Dzięki za tropy, :-B

[ Dodano: 2009-11-10, 16:13 ]
Jednak nie znalazłem sposobu na zrobienie takiej głębi tonalnej i akwarelowego wyglądu jak na takich zdjęciach:

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Zdjęć z ostatniego posta nie widzę ale te z pierwszego to chyba nie są do końca zdjęcia ;-) . W USA powstał wtedy taki nurt w malarstwie (neorealizm? czy coś takiego - niestety nie pamiętam dokładnie), który wykorzystywał fotografię jako "matrycę" dla obrazu. Byłem niedawno w Muzeum Narodowym w Krakowie na wystawie takich "obrazów" (przy okazji wystawy "Ameryka, Ameryka"). Właśnie dzięki temu, że "chwila" łapana jest na nich za pomocą aparatu - obfitują w najdrobniejsze szczegóły. Z daleka (bo to duuże płótna) lub w takim "internetowym" rozmiarze są nie do odróżnienia od fotografii. Natomiast tonalność jest już dziełem malarza i zazwyczaj przewyższa ona zdolności jakiejkolwiek kliszy czy matrycy - taki trochę HDR tylko bardziej naturalny dla ludzkiego oka ale czasami aż absurdalny w swojej tonalnej cukierkowatości ;-) .

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Najfajniejsze zdjęcia tego typu prezentuje obecnie "Strażnica" :mrgreen:

Te zdjęcia, które zgrabnie skrypt zablokował znajdują się na stronie: http://www.graphicmania.n...ive-directions/

piotrecius, ciekawe jest to co napisałeś, na pewno musi być to ciekawa zabawa. Ale pytanie czy ktoś (bo to na pewno możliwe) opracował jakiś optymalny sposób/metody uzyskania podobnego efektu w PS?

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
W PS nie ale Corel Photo Paint 12 zdaje się że jest taki filtr wybiera się lata a resztę on robi :-)

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Piotrecius, też byłem na tej wystawie. Tylko niektóre z prac w duchu fotorealizmu spodobały mi się. Im więcej kolorów było na płótnie, tym bardziej cukierkowy był efekt. Jak katalog z wystawy potanieje, to go sobie kupię (bo w czasie trwania wystawy ceny katalogów są niekiedy zaporowe). W ogóle katalogi z wystaw MN w Krakowie są świetne: mam m.in. "Polski plakat secesyjny" i "Współczesną figurację holenderską" (nabytą w 5 lat po wystawie).

Skocz do: