Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Metz 58
Witam,

Naprawiłem niedawno Metza 58 w fotocomplexie. Lampa ma wymieniony palnik, została skalibrowana (o co chodzi?) i ...kiszka. Co prawda błyska, ale robi to tak słabo, że pomyślałbym, że mam lampę nie za 1300 pln ale może za 200-300.

Dołączam przykładową fotkę cykniętą w kościele (palnik pionowo w górę). Parametry to (from exif):
-Aperture priority,
-1/30s.,
-brak kompensacji,
-iso 1600
- ogniskowa 18mm,
- flash fired auto

Co dziwne, kompensacja ekspozycji w lampie nic nie zmienia. W P-ttl jest ciemno jak cholera, trochę lepiej jest w trybie A, ale niewiele.
Z subiektywnych doznań mogę powiedzieć, że kiedy w p-ttl cykam fotkę przedbłysk jest tak niesamowicie mocny, że aż niemal oślepia przez wizjer, nigdy wcześniej tak nie było.
Ktoś może rzec coś mądrego w temacie?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pewnie podłączyli lampę "na odwrót" skoro mocno błyska na przedbłysku a słabo na błysku głównym

ja bym się nie pytał na forum, tylko od razu słał z reklamacją do serwisu, niech naprawią to co spartaczyli

Cytat
pewnie podłączyli lampę "na odwrót" skoro mocno błyska na przedbłysku a słabo na błysku głównym

Wiesz, przeszło mi to przez myśl, ale odrzuciłem ten pomysł, ponieważ...czy to jest w ogóle możliwe, podłączenie na odwrót?
W ogóle zastanawia mnie co to jest ta "kalibracja" ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Marcinicus, nie nie, żartowałem (głupie żarty się mnie trzymają)

ogólnie mogli coś poknocić w elektronice, dlatego tak się zachowuje

albo rzeczywiście jakaś kalibracja (pamiętaj że ten metz ma port usb) ale pomylili wartości i wpisali je na odwrót ;-) (ale co to za kalibracja bez sprawdzenia wyników kalibracji)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Właśnie walczę ze swoim Metzem(zoom-err), który wrócił z serwisu po identycznej reanimacji jak lampa Marcinicusa.
Na fotce faktycznie widać błysk lampy ( na świecy) ale może to tylko złudzenie.
Marcinicus- sprawdź w jakiej pozycji jest palnik- czy jest tuż przy szybce (czyli ogniskowa ~16mm), czy w głębi lampy.
Zoom lampy działa prawidłowo?
A z drugiej strony błysk lampy w gorę wcale nie musi oznaczać dobrego naświetlenia wysokiego kościoła.

Cytat
Na fotce faktycznie widać błysk lampy ( na świecy) ale może to tylko złudzenie.

Blesso - błysk jest, szkopuł w tym, że jest bardzo słaby. Jeżeli chodzi o kościół, to robiłem tam zdjęcia nie po raz pierwszy, więc mam doświadczenie. Zoom działa, ale jego pozycji jeszcze nie sprawdzałem, to rzeczywiście może mieć znaczenie.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Błysk lampy jest na 100% - widać zaburzenia w balansie bieli (oświetlenie zastane/lampa), ale strasznie słabiutko...

Jak wychodzi przy strzelaniu na wprost? A jak wychodzi z palnikiem na 45st i z kartką? Tak samo nie chce dopalać? Może to coś z czujnikiem podniesienia palnika?

Cytat
W P-ttl jest ciemno jak cholera, trochę lepiej jest w trybie A, ale niewiele.

Jeśli dwa układy mierzą i wychodzi podobnie to chyba tylko palnik/kondensator wchodzi w grę...

[ Dodano: 2009-11-10, 16:40 ]
Cytat
Jak wychodzi przy strzelaniu na wprost? A jak wychodzi z palnikiem na 45st i z kartką? Tak samo nie chce dopalać? Może to coś z czujnikiem podniesienia palnika?

Właśnie na wprost jest lepiej...ale w tym wypadku ustawienie zooma w palniku ma mniejsze znaczenie...chyba.

Sprawdziłem pozycję zooma i jest raczej prawidłowa - tzn na krótkich ogniskowych wysuwa sie maxymalnie do przodu, a na długich chowa. Pokazuję jeszcze przykładowe zdjęcia wykonane dzisiaj. Parametry każdego to: Priorytet migawki, 1/60, iso 280, auto wb, f3.5

na wprost

do góry (sufit ok 1.5m nade mną)

I jeszcze raz do góry, tym razem ISO 800:

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Marcinicus napisał/a:
błysk jest, szkopuł w tym, że jest bardzo słaby

Próbowałeś ją resetować?
Dłużej przyciskać przycisk MODE (pierwszy od lewej) gdy lampa jest włączona.
Raz na jakiś czas coś jej odbija. W ciągu dwóch sezonów mi się zdarzyło ze dwa razy że nie reagowała na niektóre ustawienia, ale reset pomagał.
Jak to nie pomoże to chyba znów serwis.

Mam Metza 58 rozebranego do rosołu. Tzn jest już bez "góry" i właśnie oglądam gołą głowicę.Dół też już oglądałem. ;)
Aaaa - widzę -gdzie znajduję się problem ;)

Marcinicus - sfotografuj lampę strzelającą w sufit ( wireless mode) ustawiając w lampie kompensacje naświetlania na różne parametry.
Coś w ten deseń:

Może po prostu puszka za szybko/wolno strzela nie rejestrująca całego błysku? Albo Metz jest za szybki?
Zadzwoń do Fotokomplexu _ myślę, że pomogą

Ps
Postaram napisać się jakiegoś tutka pt " Rozbieranie Metza" - w sumie to prościzna.

Wireless mode? Tzn odpalać za pomoca lampli wbudowanej? Reset już przerobiłem - nic nie daje.

Cytat
Może po prostu puszka za szybko/wolno strzela nie rejestrująca całego błysku? Albo Metz jest za szybki?

Właśnie chyba przychylam się do tego stwierdzenia...

Tak - za pomocą lampy wbudowanej.
Nie pamiętam jaką masz puszkę ? - ale w K100 nie ma takiej opcji.
Ustawiasz w lampie Remote na Slave - kanał automatycznie wybrany zostanie na 1 ( w puszce zdaje się też) no i wtedy zabawa EV od -3 w gorę oraz zoom od 105 w dól-(parametry zmieniaj w lampie) -czyli metoda prób i błędów.

Mam K20D. Jak wyzwolić tego Metza, kiedy lampka z aparatu błyska PTTL-em i przedbłysk wyzwala Metza za wcześnie?

Zalóż lampę na sanki - ustaw " P-ttl" w parametrach lampy - oraz kanał ( jeśli inny niż 1) - potem zdejmujesz lampę z body i powinno być OK. Oczywiscie w aparacie ustawiasz funkcję wireless dla lampy wbudwanej.

Robię tak jak mówisz ale przedbłysk z wbudowanej wyzwala Metza zanim migawka się otworzy.

Przykład:

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Marcinicus, a jak to wygląda na manualu? Czy lampa jest 100% sprawna sprawdzisz na manual.
Ale chyba się wali współpraca z puszką i lampa dostaje złe parametry.
Czasem mam jakieś podobne problemy (nie w tej skali). Ponieważ zawsze robię na A, to po prostu zadaję mu fałszywą przesłonę (tzn. zawyżoną wartość, żeby więcej błysną) i lampka staje się grzeczna. Koretowanie, też można, ale ja to załatwiam przesłoną i cześć.
Metz ma coś takiego że jak strzela w górę to czasem głupieje. Przy podniesieniu palnika chyba jakoś inaczej zaczyna sobie przeliczać światło. I to mogło się spierdylić.

ps. Przyjarałem papieroska, a po fajce wraca mi świeżość myślenia. Jako zwyczajny użytkownik tej lampy , myślę, że lampa właśnie nie dostaje sygnału że palnik jest podniesiony i strzela jak na wprost. Tak jak ja rozumiem tę lampę, to przy podniesionym powinna dawać więcej światła.

Więc jeśli nie w sufit -sprawdź "na wprost" ale tak by czujnik ( dioda po prawej pod głowica była widoczna "dla aparatu".
Wireless Metza ( przy współpracy ) z K7 ma pewien feler ( czasami lampa nie odpala - by następny błysk był super mocny). Ale by przedbłysk wyzwalał lampę? Masz na 100% ustawiona na slave ( nie master/slave) i pttl?
Z drugiej strony Twoje foty -faktycznie niedoświetlone- czyli tak jak wspomniał Samber -cosik z komunikacją lub z kalibrowaniem przez serwis.

Cytat
Marcinicus, a jak to wygląda na manualu?

W manualu...kurcze chyba tak jak powinno być. Fotki dobrze doświetlone...nic z tego nie rozumiem? Po przełączeniu na P-ttl, albo "A" znowu ciemnica.

Blesso: na 100% robię tak jak napisałeś. Przedbłysk wyzwala Metza zanim migawka aparatu się otwiera. Na wprost to samo. Zresztą - jeszcze przed padnięciem lampy chciałem pobawić się w zdalne wyzwalanie i już wtedy było to samo - wtedy uznałem, że K20D nie współpracuje z Metzem na tej zasadzie.

Samber: to chyba to o czym napisałeś...

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
dobra, to zrób taki manewr. Włącz lampę i poparz ile A pokazuje Ci zakres strzału (w metrach). Potem zmień ISO i poparz jak się zmieniły metry. jak się nic nie zmienia to kicha. Nie wiem czy to coś pomoże, ale ja mam tak (przykładowo): ISO 400, Zoom 35, czas 30, przes. 8, 8,7 m; to samo tylko ISO 800, 12 m. To samo tylko ISO 1600 - 17 m. To tak żebyś sobie mógł porównać z tym że mam kasetkę, ale to nie powinno mieć znaczenia.
Może uda się ustalić jak tę kalibrację zrobili.

Samber, mam takie same wskazania jak u Ciebie. Ale na wprost to jeszcze przyzwoicie błyska, dopiero po podniesieniu robi się niedobrze.

Ale kiedy przestawię lampę w tryb "M" zdjęcia są naświetlone prawidłowo, nawet po podniesieniu lampy, czarna magia, wysyłam chyba lampę ponownie do serwisu.

Wireles udało mi się ustawić, ale dopiero wtedy, gdy w lampie ustawię "ttl" a nie p-ttl"

Idę spać, czacha mi już dymi...

[ Dodano: 2009-11-11, 11:33 ]
Zrobiłem znowu fotki testowe na ustawieniach lampy "Manual" - czyli, teoretycznie, najsilniejszy błysk. Palnik pionowo do góry, Iso 1600, f3.5, 1/45s. Z doświadczenia wiem, że w tym miejscu i tych ustawieniach powinno wyjść jasno jak w dzień.
Oto efekt:

Może to kondensator słabo ładuje?

[ Dodano: 2009-11-27, 17:13 ]
27.11 - Lampa jest w serwisie od ponad tygodnia. Technik z Fotocomplexu w rozmowie telefonicznej powiedział, że "mają problem z kalibracją lampy"... :-/

Skocz do: