desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
  Odcień czerni ME super z logo stronki Pentax.org.pl
Witam pytanie typu dziwne, mianowicie jak na waszych monitorach wygląda ME super z logo naszej strony, chodzi mi, pomijając szkła (powłoki w obiektywie) czy możecie stwierdzić że jest to tylko greyscala czy jednak jest delikatna dominanta coś koło lekka sepia czy delikatnie za brązowione. Mam jakieś dziwne wrażenie że kiedyś około wiosny używają monitora CRT który niby był jakoś skalibrowany ME był właśnie idealnie czarno biały, teraz na moim LCD-ku NEC P221w mam bardzo delikatną dominantę jakby brązik. Tak czy owak trzeba będzie kupic kalibrator ale ciekawi mnie wasze zdanie na temat kolorku ME super. Przyszło mi jeszcze do głowy czy nie dało by się wrzucić na naszej stronce może nie koniecznie w nagłówku takie coś do szybkiej kalibracji wzrokowej, typu ktoś pisze że masz za jasne zdjęcie albo za ciemne a ty na to jak widzisz dany pasek

to tylko propozycja pierwsza z brzegu

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A nie możesz sprawdzić pipetą jaki jest ten aparat?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Teraz oglądam na laptopie ale był niedawno kalibrowany i żadnej kolorowej dominanty nie widzę.

Stachu napisał/a:
A nie możesz sprawdzić pipetą jaki jest ten aparat?

Faktycznie zaćma :lol: wszystko jest OK (może nie do końca) wg pipety to jedną jednostkę jest więcej "R" czyli niby ma to być coś takie jak ja widzę bo jeśli już przerobie ten obrazek na B&W zresztą inne B&W też mam idealnie "greyscale". Problem jest prawdopodobnie z czytaniem profili itp. Używam monitora o niby szerszym gamut-cie barwy ~95% AdobeRGB + pozapinane profile.
Stachu, plwk, :-B

BolzZ  Dołączył: 26 Paź 2009
U mnie też wygląda na leciutko wpadający w brąz.

BolzZ, to jest nas już dwóch :-B

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
BolzZ, desinger,
u mnie jedynie powłoki na soczewce są "kolorowe"(trudno mi określić - brąz/bordo?). Może tym się sugerujecie?
Też się napiję, może kolorków przybędzie. :-B

Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008
U mnie tak samo, jak u dżejpi

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Mi się wręcz wydaje, że to zdjęcie było przerobione na B&W (poza szkiełkiem, oczywiście). Czarny ME Super ma zdecydowanie więcej kolorów (na pokrętłach chociażby). :-P

Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008
No ma więcej kolorów, na przykład biały :-P

Jest w planie spektrofotometr + sprzętowa kalibracja na nowy rok, a tymczasem pogoda wstrętna chwilowy urlop w pracy i z nudów czepiam się kolorków ME :lol:
To jeszcze jedno pytanko. 3 pierwsze prostokąty to B&W RGB a dalej to zdjęte pipetą kolorki z ME jak dla mnie w newralgicznych punktach, oprócz obiektywu.
.
Jak bym nie patrzył B&W jest idealne a kolorki ME są delikatnie inne, chociaż moja żonka tylko w 3 od końca pasku widzi coś innego niż B&W :-) . Może ta kalibracja to dla moich oczu by się przydała, ach trudne życie byłego drukarza wszędzie szukam niedoskonałości w kolorach szczególnie czarnych ;-) . Mam nadzieje że pogoda zrobi się ładniejsza to nie będzie czasu na szukanie czarnego w czarnym.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
O rany, przeciez nie zdejmowalem saturacji z aparatu, tylko go wyśrednioszarzyłem na oko ;-) Pewnie mialem lekko nieskalibrowany monitor... ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
A tak w ogóle to czyj to aparat i szkiełko?

[ Dodano: 2009-11-13, 08:50 ]
A właściwie, czyj był wtedy kiedy wrzucano to zdjęcie.

BolzZ  Dołączył: 26 Paź 2009
Nie no, pipetka wskazuje że jest ewidentnie brązowy, więc coś nie jest w porządku z niektórymi monitorami.

[ Dodano: 2009-11-13, 09:59 ]
alkos, nie o to chodzi że nie jest b&w, tylko o to, że niektórzy tego nie widzą :-D

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Eldred napisał/a:
Akosa. Potem szkielko bylo moje. A potem nie pamietam juz komu sprzedalem.

[ Dodano: 2009-11-13, 10:02 ]
BolzZ napisał/a:
alkos, nie o to chodzi że nie jest b&w, tylko o to, że niektórzy tego nie widzą :-D
A slyszales o akomodacji? Aparat ma byc czarny, wiec kazdy widzi czarny. Tak jak kazdy widzi, ze snieg jest bialy, podczas gdy prawie nigdy nie jest.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Eldred napisał/a:

Najpierw wszystko bylo moje, potem aparat.. hmmm... Beefa? A szkło Dzerrego. A potem sie rozeszło... ;-)

[ Dodano: 2009-11-13, 09:05 ]
BolzZ napisał/a:
alkos, nie o to chodzi że nie jest b&w, tylko o to, że niektórzy tego nie widzą

Nie dziwota, skoro strzelane małpką w świetle zwykłej żarówy...

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ale Wy macie z tym jakiś problem? Bo trochę nie rozumiem.

Ooo i pojawił się następny + dla mojego LCD - poznałem część historii ME ze stronki :mrgreen:

[ Dodano: 2009-11-13, 10:27 ]
PiotrR napisał/a:
Ale Wy macie z tym jakiś problem?
Ja tak chwilowo nadmiar wolnego czasu i deszcz za oknem :-P

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
to jeszcze tak kolorowo - Ten kawałek sanek do lampy i te dwa "kanoldy" do mocowania zaczepów paska mają kolor "metalowy".... ;-)

Skocz do: