studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
Ktore zdjecie lepsze?
Niedawno kupilem pierwszego w moim zyciu lcd - dell 2209wa. Wczesniej mialem crt LG 17''. I teraz takie moje pytanie - ktore zdjecie z pary na waszych monitorach wyglada lepiej? Pierwsze jest tym 'pierwotnym' ustawianym wg obrazu jaki widzialem na crt, a drugie wg obrazu jaki widze teraz na lcd(poprawilem zeby wygladalo tak jak chce). Wszystkie zdjecia, ktore powrzucalem tutaj, na digarty, maxmodels i inne portale w chwili obecnej wygladaja jakos tak blado. Ewidentne jest to, ze crt byl kalibrowany na oko. W nowym monitorze ustawilem kontrast/brightness/rgb wg wzkazowek Plwk.
W tym momencie nie wiem czy zdjecia na portalach wymieniac na te 'poprawione' ?

1a (wg crt)

1b (cg lcd)

2a (wg crt)

2b (wg lcd)

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
"Lepiej" to bardzo indywidualna sprawa, jednemu będzie podobać się jaśniejsze zdjęcie, drugiemu ciemniejsze. W kolorach różnicy nie zauważyłem.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Na profilu 'skalibrowany na oko' mojego monitora wersja 1a wygląda na mniej kontrastową, jak się przełączyłem na profil skalibrowany za pomocą sprzętowego kalibratora, to z kolei 1b wygląda na zdjęcie zbyt ciemne, jakby histogram nie dochodził do jasnego brzegu.

Wniosek: jeśli ktoś się patrzy na te zdjęcia na skalibrowanym monitorze, to lepiej wyglądają te obrabiane na CRT, a jeśli na kalibrowanym 'na oko' to te obrabiane na LCD :D

Na zdjęciu B+W nie widzę aż takiej różnicy na żadnym profilu.

venice  Dołączył: 05 Mar 2008
Siedze na skalibrowanym monitorze w otoczeniu szarych scian z uwzglednieniem pomiaru ambient light sratatatatata.

Bardziej podoba mi się zdjęcie 1A a z cz/b 2B

Poza tym to bardzo indywidualna sprawa - ja lubie w kolorze delikatniejsze kontrasty niż w cz/b. Wszystkie wersje wyglądają ok - także nie martw się o ogólną prezentację zdjęcia.

blazejs  Dołączył: 24 Wrz 2008
Ogladajac na moim bardzo starym Eizo CRT wole te z CRT. Te spod LCD sa za ciemne i kontrastowe. Acha, ja na Maku ogladam ale mam gamme przestawiona na taka jak w PC.

adrian  Dołączył: 06 Mar 2007
U mnie lepiej prezentuje się 1a. 1b jest nieco zbyt kontrastowe, ale jak widać wyżej dużo zależy od indywidualny preferencji odbiorcy. W kolorach nie zauważyłem różnic.
Co do pary 2a i 2b różnice są praktycznie niezauważalne.

JackW  Dołączył: 08 Lip 2009
Dla mnie a i b są prawie identyczne. 1a i 2a o pół tonu ciemniejsze. Na niektórych monitorach nie da się wyciągnąć subtelnych półtonów. Ja, na swoich monitorach, radzę sobie w ten sposób, że mam kilka tablic kontrolnych i na nich ustawiam jasność i kontrast.

Skocz do: