Ex3  Dołączył: 27 Sie 2009
Fotoreporterka - co i jak?
Wczoraj miałem okazję pobiegać sobie z aparatem w trakcie manifestacji faszystów i antyfaszystów i zauważyłem kilka sytuacji z którymi spotkałem się po raz pierwszy.
Np. to jak policja zatrzymywała co pojedynczych uczestników to reporterzy zawsze krzyczeli do nich "jak się nazywasz, skąd jesteś". To ma jakieś podstawy prawne? Czy chodzi o późniejszą zgodę na publikację zdjęcia czy o coś innego?
Czy są jeszcze jakieś takie niepisane zasady które fotoreporter powinien znać wychodząc na tego typu akcje?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: Fotoreporterka - co i jak?
Ex3 napisał/a:
Np. to jak policja zatrzymywała co pojedynczych uczestników to reporterzy zawsze krzyczeli do nich "jak się nazywasz, skąd jesteś". To ma jakieś podstawy prawne? Czy chodzi o późniejszą zgodę na publikację zdjęcia czy o coś innego?
Czy są jeszcze jakieś takie niepisane zasady które fotoreporter powinien znać wychodząc na tego typu akcje?

Najważniejsza zasada to dbanie o własne bezpieczeństwo.
Jeżeli osoba na zdjęciu jest tylko elementem tłumu, to nie musisz mieć jej zgody na publikację.
A tak przy okazji manifestacji - były tam głoszone jakieś faszystowskie hasła?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Zwykle jest tak ze podanie swoich danych personalnych oznacza w takiej sytuacji zgode na publikacje wizerunku.

LDevil napisał/a:
A tak przy okazji manifestacji - były tam głoszone jakieś faszystowskie hasła?
Podpisuje sie pod tym pytaniem.

Ex3 napisał/a:
a zamierzasz wejsc w rynek?

LDevil napisał/a:

z tym sie akurat nie zgadzam ;-)

W rynek nie zamierzam wchodzić bo nie mam na to czasu. Za to czasem mi się zdarzy wyjść na jakąś manife z aparatem.
Co do haseł to było ich bardzo dużo bo jakby nie było grupa ponoć ponad 500 osób z ONR przemaszerowała przez centrum Wawy. Jak byłem na ich manifestacji to czułem się co najmniej nieswojo. Cały tłum w zasadzie składał się z kolesi w glanach z szalikami na twarzach.
Ciekawym jest to że przy metrze protestowali Anarchiści ( większość ubrana na kolorowo i wykrzykująca raczej pokojowe hasła antyfaszystowskie ) to policja ich otoczyła i nie pozwalała nikomu wychodzić i wchodzić. A jak podjechałem pod manife onrowców to policji było co mniej więcej tyle samo a można było spokojnie wejść i wyjść, nikt nikogo tak nie pilnował.
A z kolei w autobusach było wesoło. Jak wracałem to na jednym przystanku wsiedli ludzie z pierwszej manify a na drugim z tej drugiej no i krótka gadka "chlopaki, jesteście z manifestacji?" odpowiedź tak i od razu dwudziestu chłopa się zaczyna okładać. Pstrykałem mając aparat na kolanach ale było ciemno i bez AF i niestety nic nie wyszło.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
może trzeba było dać ISO 102400, przysłonę 8 i jechać na hiperfokalnej :roll:

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
LDevil napisał/a:

Podzielam tą opinię. Kilka lat temu na demonstracji fotoreporter został trafiony w oko kulą gumową. Chyba żadne zdjęcia nie były warte aż tyle.

Miałem jakieś 10 sekund bo zaraz się skończyło :)
Akurat przeglądałem sobie zdjęcia bo inaczej nie zdążył bym nawet wyciągnąć aparatu z torby.
A co do bezpieczeństwa to raz mi się zdarzyło że dostałem gazem od policji w trakcie jakiegoś protestu stoczniowców. Wlazłem w sam środek zadymy akurat jak rozganiali gazem tłum. Oczy trochę szczypały i płakałem chyba przez 10 minut ale zdjęcia mi wyszły przednie :)
http://mateuszgfoto.blogs...-warszawie.html

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Ex3 napisał/a:
Co do haseł to było ich bardzo dużo bo jakby nie było grupa ponoć ponad 500 osób z ONR przemaszerowała przez centrum Wawy.
No właśnie w gazecie też pisali o jakiś dziwnych hasłach, ale żadnych konkretów nie podali, dlatego pytałem.
Ex3 napisał/a:
Ciekawym jest to że przy metrze protestowali Anarchiści ( większość ubrana na kolorowo i wykrzykująca raczej pokojowe hasła antyfaszystowskie ) to policja ich otoczyła i nie pozwalała nikomu wychodzić i wchodzić.
Policja wolała dmuchać na zimne, w zeszłym roku zrobili rozpierduchę więc teraz woleli ich skutecznie wyizolować. I część z nich uznała za średnio pokojowych, bo 14 zatrzymała :)
Ex3 napisał/a:
Pstrykałem mając aparat na kolanach ale było ciemno i bez AF i niestety nic nie wyszło.
Pomimo ciekawej (z reporterskiego punktu widzenia) sytuacji raczej bym się bał. Nie wiadomo co takim może przyjść do głowy jak aparat zobaczą.

Tak zatrzymali ludzi którzy wyszli z manify pod metrem i wybrali się blokować tamtych :)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Ex3 napisał/a:
no i krótka gatka

mówi się: "krótkie gatki", "krótkie majtki", "krótkie spodnie"

Ale Ci narobiłem Jacku S :) zmieniłem na "gadka" :P :-B

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Ex3 napisał/a:
zmieniłem na "gadka" :P

ale dzięki mnie zapamiętasz :evilsmile:

boober  Dołączył: 28 Wrz 2009

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Popraw link.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
dość dobre te foty z manify stoczniowców

gratki

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
jak zawsze wszystko to wina, anarchistów

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Ex3 napisał/a:
Co do haseł to było ich bardzo dużo bo jakby nie było grupa ponoć ponad 500 osób z ONR przemaszerowała przez centrum Wawy. Jak byłem na ich manifestacji to czułem się co najmniej nieswojo. Cały tłum w zasadzie składał się z kolesi w glanach z szalikami na twarzach.
Nie jestem skrajnym prawicowcem, nie chce naruszac regulaminu forum, ale co mają wspolnego kolesie z ONR albo "w glanach z szalikami na twarzach" z faszyzmem? :?: :roll:
Nie rozumiem po co ludzie w postach na forum pisza takie sensacje, rewelacje i tego typu podobnie ZA daleko idące wnioski. Generalizowanie to tez jest ośmieszanie siebie samego.
Ex3 napisał/a:
wykrzykująca raczej pokojowe hasła antyfaszystowskie
"pokojowe hasła antyfaszystowskie" - hit! A coż to takiego :shock: :shock:

Drogi Kolego, w dzisiejszych czasach istnieją dwa rodzaje faszyzmu: Faszyzm i Antyfaszyzm. Z Twojej relacji wynika, że na tej manifestacji był obecny tylko ten drugi.

Ex3 napisał/a:
Pstrykałem mając aparat na kolanach ale było ciemno i bez AF i niestety nic nie wyszło.
No no... calkiem pasuje do tego co masz w stopce :roll:

huh  Dołączył: 03 Wrz 2009
Ex3 napisał/a:

http://mateuszgfoto.blogs...-warszawie.html

bardzo dobre, wchodź w rynek, wielu na rynku robi to gorzej... bo mają łokcie, a do tego oko jest potrzebne a nie łokcie.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
mam poglądy prawicowe ale nie aż takie jak onr i powiem wam tyle że ,,antyglobaliści'', pseudo ekolodzy, anarchiści - to zwykli chuligani,
zresztą z tego co wiem to onr miało legalną manife a anarchiści przyszli dymić

huh  Dołączył: 03 Wrz 2009
mhm.. w stroju z avatara świetnie byś się odnalazł na jakiejś baardzo prawicowej zadymie.
jasne antyglobaliści, anarchiści i ekolodzy to huliganie... :roll:

Skocz do: