kesek  Dołączył: 06 Wrz 2006
Witam

Bezpośrednia przejściówka jest lepsza. Blokuje się sztywno w bagnecie. Gdy etapem pośrednim będzie ta nieszczęsna przejściówka z blaszką to mamy od razu 1-3 milimetry luzu po obwodzie obiektywu przy ostrzeniu. Szczególnie przy obiektywach z ciężej chodzącym pierścieniem ostrości. No chyba, że tylko moja przejściówka M42/PK obraca się odrobinę w bagnecie... Nie przeszkadza mi to przy Takumarze 50/1.4 i Pancolarze. Natomiast jest upierdliwe dla Sonnara 135 i wszystkich szkieł Psixa które mam: 50/4, 80/2.8, 180/2.8.

pozdrawiam

--
Krzysztof Palenta

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
kesek, mam biometara z przejsciowka psix->m42->K i nie ma zadnego problemu. M42->K wkrecilem na stale po zdemontowaniu blaszki i do tego zrobilem otworek w tej wielkiej przeciez przesciowce psix->m42 no i w efekcie szklo pieknie mocuje sie na bagnecie, nawet klika jak prawdziwe K :mrgreen:

starymada  Dołączył: 09 Lis 2006
kesek, l_uka czy moglibyscie podeslac mi jakies przykladowe fotki zrobione tymi obiektywami?
Bede wdzieczny!
prosze na starymada@poczta.fm

ps. mozecie podpowiedziec mi o co chodzi ze slawetna blaszka?

sprawdzilem sobie np. taka przejsciowke:

http://www.allegro.pl/ite...nczonoscia.html

i tu w/w blaszki nie ma. Nie do konca rozuimem po co ona jest.

Witam

No z dziureczką to już byłaby inna kultura pracy w ogóle. Ja jeszcze nie opracowałem dobrej technologii wykonania jej w przejściówce/kilku obiektywach. Przydałaby się pewnie jakaś wiertarka z dobrym statywem. Ale wszystko jeszcze przedemną... :)

--
Kesek

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
starymada, przeszukaj forum pod katem biometara - wrzucalem jakies sample z flara i bez. Generalnie moja wersja MC pracuje tak, jakby w ogole nie bylo powlok :-/ No ale jak juz uda sie nie zaflarowac, to jest naprawde dobrze :) Tylko ogniskowa w cyfrze jakos srednio mi pasuje :-/

Witam

Zerknij tutaj:
ftp://fotki:34auZr7Urg@195.82.170.52/biometar_80_mc.rar

Od razu ostrzegam: większość na przesłonie 2.8 w sytuacjach, gdy wychodzi z niego ten słynny obciachowy bokeh.

pozdrawiam

--
Krzysztof Palenta

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
starymada napisał/a:
mozecie podpowiedziec mi o co chodzi ze slawetna blaszka?
Ta blaszka ma chyba blokować przejściówkę w bagnecie, żebys mógł sobie obiektyw wykręcić bez problemu. Została komisyjnie wyłamana przy pierwszym odkręcaniu przejściówki, i zaraz potem miałem mały atak serca, bo mi coś z aparatu wypadło. ;-)

Skocz do: