gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
mamiya c330 - problem
hej,

mam prośbę.
kupiłem mamije c330 - cena była niewielka, ale stan był nie do końca znany.
Okazuje się, że mniej więcej wszystko działa, ale coś jest nie tak z ostrością.

Nieskończoność mam gdzieś w połowie miecha i mogę przeostrzyć za nieskończoność.
Wydaje mi się, że jest coś nie tak z lustrem - po podniesieniu matówki widać, że wyskoczyło z jednej prowadnicy. Poprawiłem to, ale niewiele to zmieniło.

I tu moje prośba:
1. Czy ma ktoś mamiję c330 i mógłby zrobić dla mnie w miarę dokładne zdjęcie wnętrza komory z lustrem?
2. Czy ktoś się orientuje, jak się reguluje takie lustro?
3. Czy jeśli uda mi się to jakoś regulować lustro, to czy wystarczy, że nieskończoność będę miał na maksymalnym wciągnięciu miecha czy też muszę ustawić lustro dla kilku odległości?

pozdrawiam
gilby

[ Dodano: 2009-11-10, 14:34 ]
ok, jest jakaś myśl - skoro mam założone szkło 180mm to nieskończoność nie może być na najmniejszym wyciągu, prawda?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
PRzenioslam i podnosze.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A nie masz tam skali ostrości? Sprawdź też, czy nieostro jest tylko na matówce, czy na filmie też. Możesz np. zamiast filmu włożyć pasek kalki technicznej.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
gilby napisał/a:
skoro mam założone szkło 180mm to nieskończoność nie może być na najmniejszym wyciągu, prawda?

Tak.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
gilby, ja się za bardzo nie znam, ale to może już podchodzić w prawidłowość że nieskończoność to większe wysunięcie (jak w wielkim formacie gdzie chyba nieskończoność na wysunięciu równemu długości obiektywu czy jakoś podobnie)

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
ok, dziękuję za pomoc,
sprawdziłem kładąc matówkę na miejsce filmu - jest delikatny brak synchronizacji między matówką a filmem.
Nie mam teraz weny, ale w weekend postaram się to podregulować.

Skocz do: