Angel TM  Dołączył: 03 Sie 2009
Dobrze, udało się... :D będzie zaślepka....
A pytanie, czy ktoś przymierza się do zakupów w tej jakże wspaniałej Korei Płd?? :>

Chęć zakupu Gripa do GX20 wciąż aktualna :)
Pozdrawiam
Łukasz

Michal Sosnicki  Dołączył: 29 Paź 2007
A jak jest z pomiarem światła w tym Samyangu? Mierzy czy trzeba ustawić na "czuja"?

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ma pozycję A więc pomiar działa,ustawianie przesłony z body itp.
Nastawia się tylko ostrość.
Też mocno się zastanawiam na jego zakupem.
Trochę szkoda że nie daje obrazu jak Sigma 10-20 tylko nieco go krzywi.
Efekt ciekawy tylko pytanie czy się szybko nie nudzi ? :-)

Markus napisał/a:
Ma pozycję A więc pomiar działa,ustawianie przesłony z body itp.
Nastawia się tylko ostrość.
Też mocno się zastanawiam na jego zakupem.
Trochę szkoda że nie daje obrazu jak Sigma 10-20 tylko nieco go krzywi.
Efekt ciekawy tylko pytanie czy się szybko nie nudzi ? :-)

Ma? To super, bo gdzieś na jakimś portalu czytałem że nie ma pomiaru :lol: Ale właśnie chyba o to w fiszu chodzi żeby krzywił, nieprawdaż? :mrgreen: To jest jego główna zaleta...

Główną zaletą jest szerokie pole widzenia :-)

10 lub 8 niekrzywiąca do fotek architektury lub krajobrazu bardziej by się przydała.

Fish jest fajny do panoram 360 w górę i w dół które można sobie pooglądać na komputerze.

Markus napisał/a:
Główną zaletą jest szerokie pole widzenia :-)

10 lub 8 niekrzywiąca do fotek architektury lub krajobrazu bardziej by się przydała.

Fish jest fajny do panoram 360 w górę i w dół które można sobie pooglądać na komputerze.

Fish jest fajny także do kilku ujęć weselnych np :-D

kesek  Dołączył: 06 Wrz 2006
Witam

Wiem, że z tym obiektywem działa potwierdzenie ostrości. Da się jednak dostać potwierdzenie ostrości z punktu innego niż centralny?

Ogólnie: da się to zrobic z obiektywami A, czy też to tylko z FA/DA?

pozdrawiam

--
Krzysztof Palenta

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Tylko obiektywy z autofokusem .

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Markus napisał/a:

Ja używam tego Samyanga właśnie do krajobrazów i bardzo sobie chwalę. I niczego nie prostuję, bo po co ? Odpowiednie wykorzystanie zakrzywień, potrafi dać bardzo interesujące efekty :-) . Można też tak dobrać kadr, że zakrzywienia w ogóle nie będą się rzucać w oczy.

Podaj linka do galerii chętnie sobie obejrzę Twoje fotki....

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Markus napisał/a:
Podaj linka do galerii chętnie sobie obejrzę Twoje fotki....

Nie mam galerii, ale jakaś fotka do ilustracji się znajdzie. Np. taki widoczek spod Murania. Tutaj fisz sprawdził się świetnie, "zawijając" drogę, natomiast las pod szczytem i sam szczyt nie są nienaturalnie pokrzywione, bo znajdują się bliżej centrum kadru. Sekret fiszaja polega na tym, że trzeba trzymać aparat prosto :-) . Jakiekolwiek pochylenie, lub uniesienie od razu przypomni Ci że Ziemia nie jest płaska ;-) . Oczywiście to też da się wykorzystać (czasami) :-) .

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
ClicoFantastico, rzeczywiście ciekawe wyszło to Fiszajowe zdjęcie. Mam nadzieję się kiedyś czymś takim pobawić.

Bardzo ładne , chcę więcej :-)

hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
Markus napisał/a:
Bardzo ładne , chcę więcej :-)

przejrzyj wątek, jest tu sporo fotek pokazujących możliwości sama.TEN

a że gnie, no gnie, bo to rybka no to musi giąć. jeśli interesuje cię szeroki kont bez gięcia to zastanów się na samyangiem 14mm.

14 jest przeprojektowywana i na razie nie ma jej w handlu.

Gięcie czasem daje fajny efekt.

10 lub 12 niegnąca to było coś.

Ostatecznie pewnie i tak kupię tą 8 :-)

Coś mało zdjęć robionych Pentaxem/Samsungiem jest w sieci a na naszym forum dosyć sporo osób ma takie szkiełko tylko jakoś zdjęciami pochwalić się nie chcą :-/

jedno ci powiem, za taką cenę nic lepszego o takich parametrach nie kupisz. ;-)

Wszystko w porządku ale te rozlatujące się przesłony Samayangów trochę studzą mój zapał.
Zakup z drugiej ręki i bez gwarancji to istne szaleństwo.Chociaż i tak planuję zakup nówki pozostaje pytanie czy to szkiełko na 2 lata? gwarancja mija i zostajesz z rozklekotanym badziewiem?
Czy naprawa w okresie gwarancji albo wymiana na nówkę przedłuża okres jej trwania?

tego nie wiem, zapytaj w foto-tip oni są dystrybutorem. mój na szczęście się jakoś trzyma, żadko go używam, więc muszę go trochę bardziej poforsować, by rozleciał się przed upływem gwarancji a nie po ;-) . jak się owa wada objawia? listki jakoś mechanicznie klekoczą w obiektywie czy jak?

Sam nie wiem dokładnie ale już czytałem o kilku przypadkach luźnego chodzenia pierścienia przesłony co ostatecznie prowadziło do jej zepsucia.
Osobiście widziałem tylko Samayanga 85 z wyłamanym listkiem przesłony w środku po krótkim okresie używania.
Pocieszam się że w naszym systemie ustawia się raz na A i pierścieniem nie kręci co może mieć duży wpływ na trwałość...

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
Moja 85-tka ma się całkiem dobrze a mam ją odkąd Foto-Tip sprowadził pierwsze sztuki z mocowaniem Pentaxa.

Skocz do: