andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
  Jak zmierzyć moment wyzwolenia błysku?
Chciałem zaproponować małą burzę mózgów ;-)

Od kliku dni zastanawiam się, jakby tu zmierzyć moment wyzwolenia błysku przez lampę błyskową od momentu rozpoczęcia ruchu migawki w korpusie. Czyli interesuje mnie czas opóźnienia błysku w stosunku do migawki.

Posiadam korpus cyfrowy (K-7) oraz sprzęt pomiarowy w postaci oscyloskopu i miernika czasu, czyli mogę zmierzyć czasy trwania/opóźnienia impulsów oraz czasy trwania/opóźnienia światła błyskowego (miernik posiada czujnik światła).

Tylko nie wiem za bardzo jak sprawdzić, w którym momencie migawka rozpoczyna swój ruch. Jakieś pomysły? Ja mam jakiś pomysł, ale na razie nie chcę nic sugerować, bo może wymyślicie coś lepszego.

Dane wejściowe, czyli informacje, które już mam, a które mogą się przydać:
- od momentu wciśnięcia spustu migawki do momentu pojawienia się impulsu wyzwolenia błysku na stopce mija ok. 85ms (czas dla K-7, Af wyłączony).
- od momentu pojawienia się impulsu błysku na stopce do właściwego wyzwolenia błysku upływa czas ok. 90us (stały czas opóźnienia lampy AF 360 FGZ)
- czas błysku lampy (360-tki), to od. 100us (1/32 mocy) do 3,5ms (pełna moc)
- zakładamy stały (tryb M) czas naświetlania (otwarcia migawki), który jest dłuższy od czasu trwania błysku, np. 8ms (1/125sek.).

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Jaki jest najkrótszy czas synchronizacji? Tak na chłopski rozum, to opóźnienie będzie o połowę mniejsze niż ten czas.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
Tylko nie wiem za bardzo jak sprawdzić, w którym momencie migawka rozpoczyna swój ruch. Jakieś pomysły? Ja mam jakiś pomysł, ale na razie nie chcę nic sugerować, bo może wymyślicie coś lepszego.

Przy czasie synchronizacji 1/200 będzie to ok. 1/100s. Zapewne producenci stosuja czasy "na zapas", ale mysle ze nie wiecej niz 20%.

Stachu najkrótszy czas synchronizacji (dla K-7) to 1/180, czyli 5.55ms, a najdłuższy czas trwania błysku lampy (pełna moc) to 3,5-4ms. Czyli zapas jest.

Ale ja chcę zmierzyć ile dokładnie czasu upływa od momentu kiedy rozpoczyna się ruch migawki do momentu, kiedy rozpoczyna się błysk lampy. Myślę, że trzeba by sfotografować coś ruchomego...

andrusz napisał/a:
Myślę, że trzeba by sfotografować coś ruchomego...

Cos co porusza sie ze znana predkoscia - np. na talerzu gramofonu.

Idąc jeszcze tropem Stacha, to moment rozpoczęcia błysku (teoretycznie), to czas kiedy pierwsza (przednia) kurtyna całkowicie otworzy migawkę. Potem potrzebny jest jeszcze czas na błysk. Czyli wygląda to chyba tak (dla zdjęć z lampą błyskową):
1. całkowite otwarcie migawki (czas otwarcia migawki: t)
2. błysk lampy (czas błysku: b)
3. zamknięcie migawki (czas zamknięcia migawki: t)

Szukamy czasu t. I się zastanawiam czy czas synchronizacji 1/180, to będzie t+b+t czy t+b?

alkos napisał/a:
andrusz napisał/a:
Myślę, że trzeba by sfotografować coś ruchomego...

Cos co porusza sie ze znana predkoscia - np. na talerzu gramofonu.

Mógłbym to zasymulować elektronicznie (na ekranie/wyświetlaczu LED) tylko co dalej?

A cha, chyba jest błąd w moim rozumowaniu. Wydaje mi się, że 1/180 to będzie t+b.

andrusz napisał/a:
tylko co dalej

Robisz zdjecie z synchro na pierwsza kurtyne przy czasie synchronizacji i mierzysz odleglosc od pozycji zarejestrowania przedmiotu przy swietle zastanym do pozycji kiedy blysnal flash. Predkosc musi byc duza, a swiatlo zastane dosc mocne... Potem wyliczasz czas z predkosci i odleglosci.

W k7 migawka ma pionowy przebieg? To też chyba trzeba wziąć pod uwagę.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Cytat
1. całkowite otwarcie migawki (czas otwarcia migawki: t)
2. błysk lampy (czas błysku: b)
3. zamknięcie migawki (czas zamknięcia migawki: t)

Szukamy czasu t. I się zastanawiam czy czas synchronizacji 1/180, to będzie t+b+t czy t+b?

Dla mnie punkt 2. z punktu widzenia czasu to będzie "czas pełnego otwarcia migawki". Błysk nie może przecież być krótszy. Tak więc oznaczmy czas pełnego otwarcia jako "o". Wiemy, że:
1/180 = t+o.
b < o

Czy czasów t i o nie da się zmierzyć nagrywając dźwięk migawki i odpowiednio powiększając obraz fali dźwiękowej? Sam tego nie próbowałem, ale coś ktoś kiedyś o tym pisał.

Cytat

Dokładnie - najlepiej zrobic zdjecie raz w górze kadru, raz w dole - nie wiadomo z ktorej strony zaczyna ;-)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
moze mala podpowiedz o co chodzi:
http://regex.info/blog/2008-09-04/925

PiotrR napisał/a:
Czy czasów t i o nie da się zmierzyć nagrywając dźwięk migawki i odpowiednio powiększając obraz fali dźwiękowej? Sam tego nie próbowałem, ale coś ktoś kiedyś o tym pisał.

Wątpię, żeby z dźwięku dało się wyłapać, kiedy migawka startuje (zwłaszcza w K-7).

[ Dodano: 2009-11-19, 00:31 ]
alkos napisał/a:
Cytat

Dokładnie - najlepiej zrobic zdjecie raz w górze kadru, raz w dole - nie wiadomo z ktorej strony zaczyna ;-)

Migawka startuje z dołu w górę.

To zamiast ruchomego koła spróbuję uruchomić punkt, który porusza się ze znaną prędkością i go sfocić - zobaczymy co z tego wyjdzie.

[ Dodano: 2009-11-19, 00:43 ]
dagio napisał/a:
moze mala podpowiedz o co chodzi:
http://regex.info/blog/2008-09-04/925

Fajnie pokazane :-) Właśnie chodzi mi o pomiar tych czasów - przeczytałem, że kobieta używała oscyloskopu z fototranzystorami. Dzięki dagio :-B

andrusz napisał/a:

Pentaxa, czy kazda?

W takim razie zaczyna rejestracje na "gorze" kadru.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Chyba najszybciej będzie odczytać to z filmu, ale trzeba by mieć kamere robiącą kilkaset klatek na sekundę. :?:

alkos napisał/a:
andrusz napisał/a:

Pentaxa, czy kazda?

W takim razie zaczyna rejestracje na "gorze" kadru.

Pentaksa (Nikona leci z góry - jak widać w linku powyżej). Jak startuje z dołu, to zaczyna rejestrację też z dołu (przecież odsłania kadr od dołu coraz wyżej). Potem też zamyka z dołu w górę.

andrusz napisał/a:
Jak startuje z dołu, to zaczyna rejestrację też z dołu

Tak, tylko zauwaz ze "kadr" się odwraca na ekranie...

alkos napisał/a:
andrusz napisał/a:
Jak startuje z dołu, to zaczyna rejestrację też z dołu

Tak, tylko zauwaz ze "kadr" się odwraca na ekranie...

Aaa... racja :-)

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
To ma być burza dla samej burzy, czy czemuś konkretnemu ma służyć :?:
(no i błysk na 1 czy na 2 kurtynę :?: )

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
andrusz To jak jest z tym blyskiem? Na podstawie tego filmiku i stronki wiadomo, ze lampa blyska dokladnie w momencie opuszczenia pierwszej kurtyny. Potem ta druga leci z gory. W Pentaxie pewno bedzie tez cos podobnego.

Czyli blysk leci po czasie potrzebnym na podniesienie lustra, domkniecia obiektywu i opuszczenia pierwszej kurtyny. Interesuje Cie dokladnie ten czas?

Skocz do: